Minden második magyar ezzel fűt, pedig 300 000 forintos bírság jár érte!

Te is ezzel fűtesz? – 300 000 forintos büntetésre számíthatsz!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

300 000 forintos bírság fűtésért

Jogszabály a levegő védelmére vonatkozóan – 306/2010. (XII.23.) Kormányrendelet, 27. § (2)(3)

“Hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése, a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével tilos. Nyílt téri hulladékégetésnek minősül, ha a hulladék – az elemi kár kivételével – bármilyen okból kigyullad. Lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetése tilos.”

Mit nem szabad?

Tilos fán, papíron, briketten és szénen kívül eltüzelni a festett, lakozott fát, a bútorlapokat, az építési fahulladékot, a színes papírhulladékot, a műanyag hulladékot, az autógumit, a ruhákat, az üzemanyagot. 

Bírság jár szemétégetésért! – 1995. évi LIII. törvény a környezet védelmének általános szabályairól

A jegyzőhöz csak nagyon ritkán jut el panasz, pedig rengeteg háztartásnál bevett gyakorlat a szemét elégetése, és az azzal való fűtés. A törvény szerint az, aki jogszabályban, hatósági határozatban megállapított, közvetlenül vagy közvetve a környezet védelmét szolgáló előírást megszeg, illetve határértéket túllép, a jogsértő magatartás súlyához igazodó környezetvédelmi bírságot köteles fizetni.

A jogszabály szerint a jogi előírásokat megszegve 100 000 forintot kell fizetnie annak, aki nyílt téren éget illegálisan hulladékot, illetve 300 000 forintos bírságot kell fizetnie annak, aki bármilyen anyagot engedély nélkül eléget háztartási tüzelőberendezésben. 

A szomszéd tüzel, mit tegyek?

Első lépésként jobb a békés út, próbáljunk meg beszélni vele – lehet, hogy nem tudja, hogy mi a bűne, bár ez nem mentesíti a felelősség alól. Ha a beszélgetés nem hoz eredményt, akkor az illetékes kormányhivatalban kell bejelentést tenni, a panaszt a környezetvédelmi hatóságok kivizsgálják. Jó lenne, ha mindenki megértené, hogy a szemétégetéssel a jövőnket tesszük tönkre, bízok benne, hogy vagyunk annyira értelmes lények, hogy ezt felfogjuk végre.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

köztakaró (kültakaró)

az állati testet borító, annak a külső környezettel érintkező része. Funkciója elsősorban... Tovább

80/2006. (XI. 23.) FVM rendelet

a cukoripar szerkezetátalakítási támogatásának egyes kérdéseirõl:- A mezõgazdasági és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek