Egy átlagos háztartásban az italos műanyag-palackok a szemétmennyiség körülbelül 40 százalékát adják

A társasházak lakói pénzt takaríthatnak meg a szelektív hulladékgyűjtéssel

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Házon belüli szelektív hulladékgyűjtéssel a társasházak szemétdíjainak 20-30 százaléka spórolható meg - derül ki a csomagolási hulladékok újrahasznosítását koordináló szervezet felméréséből.
Házon belüli szelektív hulladékgyűjtéssel a társasházak szemétdíjainak 20-30 százaléka spórolható meg

Csupán a PET palackok szelektív gyűjtésével is sokat spórolhatunk


Egy átlagos háztartásban az italos műanyag-palackok a szemétmennyiség körülbelül 40 százalékát adják. Ha ezeket a hulladékokat sikerül a hagyományos kukáktól a szelektív gyűjtésre alkalmas színes kukák felé téríteni, akkor a fizetendő díj is arányosan csökken.

Hulladék sziget helyett házankénti szelektív gyűjtő


A hulladék újrahasznosítást koordináló szervezet múlt év vége óta teszteli a szelektív hulladékgyűjtés egyik, Magyarországon még nem elterjedt modelljének hatékonyságát. Az úgynevezett házhoz menő gyűjtés abban különbözik a szigetes gyűjtési modelltől, hogy a szelektív kukák nem 1.000-1.500 lakosonként egy-egy lakóövezet közepén az utcán, hanem kisebb közösségek számára, a társasházak lépcsőházában szolgálnak a különválogatott hulladék befogadására.

A kezdeményezés abban különbözik más, házhoz menő gyűjtési modellektől, hogy csak a kuka mellett egy speciális prés van felszerelve. A palackok ugyanis kilapítás nélkül nagy helyet foglalnak el, miközben alig van súlyuk, elszállításuk nem hatékony.

Kényelmesebb megoldás


Az eddigi módszerek azért nem voltak teljesen hatékonyak, a gyűjtőszigetekig nem mindenki hajlandó elcipelni különválogatott hulladékát, főként ha az a legtöbbször tele van, és a palackokat nem lehet beledobni. 

A házhoz menő szelektív gyűjtés előnyei


A teszt eddigi tapasztalata szerint havi 20-22 ezer forintot tud egy 100 lakásos társasház megspórolni szelektív gyűjtéssel a felére csökkent hulladék mennyiség miatt.

Szintén a tesztelt módszer előnye, hogy a külön gyűjtött hulladék homogénebb, azaz újrahasznosítása könnyebb a szigetes modellben gyűjtötthöz képest. Ezen kívül a szigetes modellnél manapság egyre gyakrabban fordul elő, hogy a színes kukák környékére hordják a környékbeliek a lomtalanításra szánt szemetüket, és így ezek a szigetek gyakorlatilag illegális hulladéklerakókká válnak.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Concorde (SU 98/22)

Takarmányborsó Cél: száraz borsó Leírás:A mag tojás alakú, sárga. Levélke nélküli... Tovább

élesztőgombák

egyes rendszerekben a tömlős-gombák osztályába sorolt rend (Endomycetales), más... Tovább

Tovább a lexikonra