notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szarvasgomba termesztése

Hirdetés

Jövedelmező befektetés mindenkinek – A szarvasgomba termesztéséről

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Két évvel ezelőtt a szarvasgomba ára az egeket verte, volt olyan hely, ahol 500 eurót, azaz 150 000 forintot kértek el egyetlen egy kilogrammért. Érdemes tehát egy kicsit közelebbről megismerkedni vele és a termesztésével! 

A szarvasgomba termesztése

Mi is az a szarvasgomba? 

A szarvasgombák a gazdanövénnyel kölcsönhatásban élő szimbionta gombák. Maga a szarvasgomba név, sokféle földalatti gomba gyűjtőneve, mely felhasználását tekintve fűszer jellegű értékes gasztronómiai különlegesség. Több, ma már régiesnek tűnő köznyelvi elnevezése is ismert, ilyenek például a trifla, a gímgomba, a kutyaorr gomba, a trufola, a drága pöfeteg, a disznógomba, a malacgomba, a porgomba és a földi kenyér. 

 

A szarvasgomba fajok obligát mikorrhizás (gombagyökeres) gombafajok. Ez az élőlény egy földalatti, hipogeikus (föld alatt csírázó és talajban fejlődő) gomba, amely az erdei fák gyökereivel él szimbiózisban, velük mikorrhizát, gyökérkapcsolatot képezve. 

Hirdetés

 

Az ektomikorrhizás gyökerek gazdag hálózatával gondoskodik arról, hogy a gazdanövény a gyökerek kolonizálásának hatására optimálisan jusson a tápanyagokhoz. A szarvasgombák hifái nem hatolnak be a növény gyökerének sejtfalába, hanem sűrű gombafonalakból álló köpenyt formálnak a gyökér körül, illetve a kéregsejtek közötti járatokban Hartig-féle hálózatot (en)alkotnak, ahol megtörténik a tápanyagcsere.

Hirdetés

 

Szabálytalan alakú gumószerű termőtestüket, tömlőszerű szaporító szervüket, az aszkuszt, a föld felszíne alatt nyolc-tíz centiméter mélyen képzik, amely azonban a világ legértékesebb gomba termése. A szarvasgomba termőteste az aszkokarpium, amely a pikkelyekkel borított vagy sima felszínű külső kéregből a perídiumból és a belső állományból a glébából áll.

 

Manapság egyre jelentősebb a biotechnológiai módszerekkel létrehozott mesterséges gyökér-gomba együttélés az erdőgazdálkodás területén. Illata és íze fűszeres, kissé a fokhagymára emlékeztető, de emellett valami különös, nehezen meghatározható zamata van. A következő oldalon folytatom, megéri lapozni egyet! 

 

Forrás: Wikipédia

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
487 910
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
487 910
Közösség

Heves Megyei Földhivatalok

Földhivatal Heves Megyei Földhivatal, Eger Körzeti Földhivatal, Füzesabonyi Körzeti... Tovább

62/2008. (IV. 30.) FVM rendelet

a Hajdú-Bét Rt. és a NOVOFARM Rt. mezõgazdasági alapanyag-beszállítói által igénybe... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 166

Átlagos értékelés: 4.8