Jövedelmező befektetés - Hogyan termesszünk szarvasgombát? Tudj meg most mindent róla

hirdetes

Szarvasgomba termesztés - Jövedelmező befektetés lehet mindenki számára

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Két évvel ezelőtt a szarvasgomba ára az egeket verte, volt olyan hely, ahol 500 eurót, azaz 150 000 forintot kértek el egyetlen egy kilogrammért. Érdemes tehát egy kicsit közelebbről megismerkedni vele és a termesztésével! 

A szarvasgomba termesztése

Mi is az a szarvasgomba? 

A szarvasgombák a gazdanövénnyel kölcsönhatásban élő szimbionta gombák. Maga a szarvasgomba név, sokféle földalatti gomba gyűjtőneve, mely felhasználását tekintve fűszer jellegű értékes gasztronómiai különlegesség. Több, ma már régiesnek tűnő köznyelvi elnevezése is ismert, ilyenek például a trifla, a gímgomba, a kutyaorr gomba, a trufola, a drága pöfeteg, a disznógomba, a malacgomba, a porgomba és a földi kenyér. 

A szarvasgomba fajok obligát mikorrhizás (gombagyökeres) gombafajok. Ez az élőlény egy földalatti, hipogeikus (föld alatt csírázó és talajban fejlődő) gomba, amely az erdei fák gyökereivel él szimbiózisban, velük mikorrhizát, gyökérkapcsolatot képezve. 

hirdetes

Az ektomikorrhizás gyökerek gazdag hálózatával gondoskodik arról, hogy a gazdanövény a gyökerek kolonizálásának hatására optimálisan jusson a tápanyagokhoz. A szarvasgombák hifái nem hatolnak be a növény gyökerének sejtfalába, hanem sűrű gombafonalakból álló köpenyt formálnak a gyökér körül, illetve a kéregsejtek közötti járatokban Hartig-féle hálózatot (en)alkotnak, ahol megtörténik a tápanyagcsere.

hirdetes

Szabálytalan alakú gumószerű termőtestüket, tömlőszerű szaporító szervüket, az aszkuszt, a föld felszíne alatt nyolc-tíz centiméter mélyen képzik, amely azonban a világ legértékesebb gomba termése. A szarvasgomba termőteste az aszkokarpium, amely a pikkelyekkel borított vagy sima felszínű külső kéregből a perídiumból és a belső állományból a glébából áll.

Manapság egyre jelentősebb a biotechnológiai módszerekkel létrehozott mesterséges gyökér-gomba együttélés az erdőgazdálkodás területén. Illata és íze fűszeres, kissé a fokhagymára emlékeztető, de emellett valami különös, nehezen meghatározható zamata van. A következő oldalon folytatom, megéri lapozni egyet! 

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

erjedés

elsősorban szénhidrátoknak, főként a ->glükóznak energiafelszabadulással járó lebontása;... Tovább

vetőgépek

A ->vetés minősége meghatározó a várható terméshozam, ezért a v. legjobb műszaki... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés