notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Extenzív legelőgazdálkodás, legelőhasznosítás, legelőápolás, mésztrágyázás, tápanyaghiány, szárazanyag termés, fűnövekedés, veszélyes gyomok, legelőgyomok

Hirdetés

Extenzív legelőgazdálkodás

Giselher Schechtner

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A tartósan alkalmazott extenzív legelőhasznosítás esetén a kudarc veszélye lényegesen nagyobb, mint az intenzív legelőhasználati formáknál. A következőkben foglalhatók össze azok a lényeges szempontok, amelyekre figyelni kell és amelyekkel tartósan sikerrel fenn is tartható ez a gazdálkodási forma.
Extenzív legelőgazdálkodás, legelőhasznosítás, legelőápolás, mésztrágyázás, tápanyaghiány, szárazanyag termés, fűnövekedés, veszélyes gyomok, legelőgyomok

1.) A legelőgazdálkodás szempontjából alkalmatlan területek - meredek lejtők, nedves helyek - kiválasztása.

2.) Állatcsoportonként legalább 2 szakasz (3 szakasz két állatcsoportnál) kijelölése, hogy a legelőápolás feltételeit javítsuk és legalább részben kiküszöböljük a szabad legeltetés speciális hátrányait, az egyenetlen sarjadás minden hátrányos következményével együtt.

3.) El kell kerülni a talaj túl erős elszegényedését foszforban, káliumban és kalciumban. A kizárólagos legelőhasználatnál és az egésznapos legeltetésnél általában elegendő átlagosan, évente 5 kg P2O5 és 10 kg K2O hektáronként, hogy elkerüljük a talaj tápanyagkészletének túl erős csökkenését. A mésztrágyázás ajánlatos, ha a talaj pH értéke lényegesen alacsonyabb 5,0-nél. A trágyázással nagyban hozzájárulhatunk a gazdaságossághoz, ha a legelő azon részein alkalmazzuk, ahol a tápanyaghiány nyilvánvalóan nagymértékű.

4.) Az állatsűrűség és a fűnövedékek összehangolása. A szabály szerint támaszkodhatunk az eddigi legelőhasználat tapasztalataira. Biztonságot ad az optimális állateltartó-képesség becslése a következő formula szerint:
Éves bruttó szárazanyag termés (kg/ha) Napi bruttó szárazanyag szükséglet/számosállat x leg.napok
Példa:
Becsült éves bruttó szárazanyag hozam legeltetési érettségben = 35 q = 3500 kg/ha Napi bruttó szükséglet = 15 kg szárazanyag/számosállat Legeltetési napok száma =135
Optimális állateltartó-képesség =     3.500     = 1,73 db/ha
                                                                         15 x135
Megjegyzés: Ha a növényállomány rendben van, akkor a tapasztalat szerint kb. 15 kg szárazanyag/db/nap átlagosan elegendő ahhoz, hogy kielégítő takarmányfelvételt érjünk el (pl. 11 kg szárazanyag/növendék, vagy 2,2 kg/100 kg élősúly).   A  15  kg  szárazanyag  kínálat  és   11   kg  szárazanyag
takamányfelvétel közötti különbség a példában 27 % szárazanyagra számított legeltetési veszteséget jelent.

Hirdetés

5.) Tavasszal viszonylag gyors szakaszváltás, hogy a le nem legelt szakaszokon növő fü ne öregedjen el. A le nem legelt takarmány lehet 50 % is, amelyet a tavaszi fűnövedékben az extenzív legelőgazdálkodás keretében nemcsak eltűrünk, hanem a megfelelő nyári tartalék képzése még szükséges is akkor, ha nem, vagy csak részben lehetséges a tavaszi takarmányfelesleg kaszálása és tartósítása.

Hirdetés

6.) A veszélyes gyomok terjedésének megakadályozása. Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy az extenzív legelőhasználat csak akkor vezet tartós sikerekhez, ha sikerül az abszolút legelőgyomok elterjedését meggátolni - beleértve a fás növényeket is, - leginkább azáltal, hogy egyáltalán nem engedjük őket felnőni.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
448 835
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
448 835
Közösség

Törökszentmiklósi Földhivatal

Földhivatal Ügyfélfogadás: Hétköznap de. 8 – 11,30 óráig hétfõn, szerdán du. is:... Tovább

fagy

a —>1evegő hőmérsékletének a —>víz f.-pontja (0°C) alá való süllyedése. Az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 132

Átlagos értékelés: 4.7