Kaktuszok Magyarországon: Már kaktuszok is vannak az Alföldön, veszélyesek lehetnek más növényekre

hirdetes

Már kaktuszok is vannak az Alföldön, veszélyesek lehetnek más növényekre

VN

Amikor globális felmelegedésről, az éghajlatok átrendezéséről van szó, akkor éppen valamilyen ilyesmire lehet gondolni. Mindenesetre reménykedem benne, hogy elegendő ok lesz számodra, hogy kezd el szelektíven gyűjteni a szemetet, meg tégy egyéb zöld lépéseket annak érdekében, hogy ne jöjjenek rögtön az oroszlánok, meg a hiénák is a sivatagról. Na de mégis hogyan kerülnek ide a kaktuszok?

Kaktuszok Magyarországon

Kaktuszok vannak az Alföldön

Az időkép közölt egy cikket , miszerint több kaktusztelepet is találtak az Alföldön. Igen, a mi hatalmas Alföldünkön, amiért már Petőfi is annyira odavolt. Nos, most kicsit átalakult. A kaktuszfélék családja egyébként mintegy 2000 fajt foglal magába. Ezek a fajok Amerika trópusi, szubtrópusi sivatagos vagy száraz hegyvidéki területről származnak. A pozsgás növények családjába tartoznak, biztosan sokaknak nem ismeretlenek, és kisebb nagyobb cserepekben tartanak is otthon, de azt nem mondtatnánk, hogy őshonos lenne itthon. Mivel egy ősi nemzetségük tagjai Afrikában és Indiában is őshonosak, valószínűsíthető, hogy kialakulásuk nagyon-nagyon régre, mintegy 100–120 millió évre tehető vissza, tudjátok ezek azok az idők voltak, amikor ezek a kontinensek még összefüggtek. Az Alföldön több helyen is felütötték a fejüket ezek az ősi növények, szakértők szerint 20-30 helyen is találkozhatunk ezekkel a szívós növényekkel kaktusz telepek formájában.

hirdetes

Hogyan kerülnek az Alföldre kaktuszok?

Szakértők szerint ezek az inváziós kaktuszfajok az amerikai kontinensről kerültek be Európába. Ugyanis Észak-Amerikában egészen a kanadai prériig őshonosak ezek a fajok, tehát olyan helyeken, ahol hazánkhoz hasonló feltételek vannak, ugyanis hasonló szélességi körön fekszenek a helyek. Ez rögtön megválaszolja a kérdést: ennél hidegebb éghajlatokon is meg tudnak élni a kaktuszok, túlélik a telet, nem fognak megfagyni. Nagyon meglepő, de ezeknek a kaktuszoknak a túlélésben a -20 fokos fagy sem okoz problémát. Hazánkban sem először fordulnak elő kaktuszok, az igazság az, hogy már 20 éve is lehetett velük találkozni el-elvétve. A kaktuszok felelőtlen kiültetéssel vagy zöldhulladék útján kerülnek a természetbe. Irtásuk folyamatosan zajlik.

hirdetes

Milyen kaktuszok vannak és pontosan hol?

Azt, hogy pontosan hol vannak, ezek a kaktuszok a nagy Alföldön belül azt sajnos nem árulhatjuk el, ugyanis károsak lehetnek a hazai fajok számára. Annyira nagy a tűrőképességük a Magyarországon megtelepedett medvetalpkaktuszoknak, hogy kiszoríthatják a kevésbé strapabíró itthoni őshonos fajokat. Éppen ezért az irtásukat tervezik. Azért egy videót mutatnak róluk.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-23

Ezeket a kerti teendőket végezd el decemberben

Kerti feladatokból még decemberben sincsen hiány, hiszen, nem ez a leghidegebb és fagyosabb téli hónapunk, a cikkből kiderül, miket lehet még elvégezni idén!

2022-12-06

Hogyan vedd rá a karácsonyi kaktuszodat, hogy virágozzon? Íme a 3 titok!

A megfelelő feltételek mellett a karácsonyi kaktusz az ünnepek után újra virágozhat. Íme a titok, hogy mit kell tenned, a februári ismételt virágzáshoz.

2022-12-06

5 bevált módszer az orchidea életben tartásárához, virágoztatásához

Az orchideák nagyon csodás növények, amik csodássá varázsolhatják a lakásodat, csak néhány apróságra kell majd odafigyelned. Mutatjuk is az orchidea trükkjeit!

2022-12-05

Amarillisz: az egyik legszebb hagyományos karácsonyi virág

A karácsonyi virágok csodálatosan kiegészítik a dekorációt, természetes téli szépséget hozva. Mutatjuk a legszebb karácsonyi virág, az Amarillisz gondozását.

2022-11-25

Rhipsalis fagyöngy kaktusz: Fagyöngy kaktusz termesztése

Kinek kellene egyszerű fagyöngy, amikor létezik ennél sokkal menőbb, sokkal extrább változatban is? Mutatunk mindent a fagyöngy kaktuszokkal kapcsolatban!

2022-11-03

Így őrizd meg a mikulásvirágok szépségét egész évben

Te tudtad, hogy mikulásvirágaidat életben tarthatod és virágozhatod egész évben is? Most le is rántjuk a leplet a titokról, hogy hogyan gondozd a mikulásvirágot.

2022-11-16

Nem gondolnád mennyi mindenre jó: 5 módszer a tobozok kerti felhasználására

A fenyőtobozok igazi kincset jelentenek a kertészek számára, ráadásul ingyen vannak. Mutatunk 5 nagyon jó módszert a fenyőtobozok hasznosítására a kertben.

2022-11-22

NE DOBD KI! A lehullott falevelek 5 felhasználási módja a kertben

Ne dobd ki a faleveleket! A kerti munkálatok során számtalan féleképpen felhasználhatóak a lehullott falevelek, cikkünkben be is mutatunk ezek közül 5-öt.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Paddy-asztal

—>vetőmagtisztítást és -osztályozást végző gép, amelynek működési elve a magvak... Tovább

Swingy (NX 18684)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Sziklevél alatti szárrészének antociánossága... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet virág virágtermesztés