Sütőtök mínuszban

Gazdakör
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az idén szinte minden növényből gyenge lett a termés. A mennyiségre mindenki panaszkodik, ám a minőségre nem. Különösen ott nem, ahol a termelők és a termeltetők szoros kapcsolatban állnak egymással. A megbízhatóság, a nyomon követhetőség ma már elengedhetetlen az élelmiszer-feldolgozás során.
Sütőtök mínuszban

November elején indult a sütőtök feldolgozása és fagyasztása a Bonfreeze Zrt. kabai üzemében.

- A feldolgozott sütőtök döntően határon túl talál gazdát. Egyrészt bébiétel alapanyagként, másrészt a zöldséglevesek alapanyagaként Dél-Európában – kezdi a tájékoztatást Gali Tibor, a cég ügyvezető igazgatója.

- Gyakorlatilag minden zöldség fagyasztható?

- Igen. A tartósítás legjobbnak ítélt formája a fagyasztás, hiszen a növények alkotóelemei megtartják élvezeti értéküket és értékmérő tulajdonságaikat. Kiolvasztás után ugyanolyan értékkel és étkezési hatással bírnak, mint a friss termékek.

A sütőtök után még a karfiol és a brokkoli lesz soron, tehát főbb vonalakban mérleget lehet vonni, hogyan alakult ez az év. Kérdésünket Riskó Mihálynak, a Bonfreeze Zrt. igazgatósága elnökének tettük fel.

- Nem volt könnyű év, ebben a térségben a belvíz volt a jellemző. Múlt év augusztusától ez év októberéig 1300 milliméternyi csapadék hullott, ebből adódóan a területeken megállt a víz, és ez kihatással volt a termésre.

Egy átlagos esztendőben mintegy 15 ezer tonna késztermék hagyja el az üzemet. Az idén meg kell elégedniük ennek kétharmadával. Az alapanyag minőségével szerencsére nincs gond, köszönhetően az évek során gondos kialakított beszállítói körnek.

- Mi kölcsönösen egymásra vagyunk utalva. A termelőknek érdekük, hogy az üzem jól működjön, a termékeit el tudja adni. Ezért a termelőkkel kora tavasszal, illetve már a tél folyamán megbeszéljük, hogy mely terményekből mennyire lesz szükség és megkötjük a szerződést. Mivel közvetlenül a gyár környezetében állíttatjuk elő a nyersanyagot, ezért a betakarítás után a legoptimálisabb időben tudjuk előállítani a készterméket.

- A hazai hűtőipari vállalatok mennyire riválisai egymásnak?

-Természetesen riválisok vagyunk, hiszen mindenki ugyanarra a piacra igyekszik eladni – mondja Gali Tibor. - De hiszem, hogy ezt a piacot a jó munkával bővíteni lehet, és ezáltal már nem a hazai vállalatok lesznek egymással riválisok, hanem a külföldiek kárára nyerünk piacot.

Gazdakör

Gazdakör

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Bravo 500 SC

Számos kultúrában alkalmazható hosszú hatástartamú kontakt gombaölőszer.Hatóanyag: 500 g/l... Tovább

hegesztés

két v. több munkadarab egyesítése hővel, nyomással v. mindkettővel, amelynek során az... Tovább

Tovább a lexikonra