z SPS bevezetése nem politikai, hanem gazdasági kérdés, mivel az új szisztéma egyszerűbbé és átláthatóbbá, valamint stabilabbá teszi a gazdálkodók számára a forrásokhoz való hozzájutást.

Hirdetés

Az SPS bevezetése nem politikai, hanem gazdasági kérdés

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Gráf József szerint jövőre meg kell változnia a magyar agrárgazdaság támogatási rendszerének, át kell térni az Egységes Mezőgazdasági Támogatási Rendszerre, az SPS-re.
az unió régebbi tagállamai és két újonnan csatlakozott ország is ezt a rendszert alkalmazza

SPS


A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter mindenekelőtt azzal érvelt az új mezőgazdasági támogatási rendszer mellett - az SPS bevezetését támogató szervezetek budapesti konferenciáján hétfőn -, hogy az a magyar gazdálkodók számára az kedvezőbb, kiszámíthatóbb támogatást, forrásokat jelent 2013-ig, mint az eddigi rendszer.

Az agrártárca vezetője hangsúlyozta: az unió régebbi tagállamai és két újonnan csatlakozott ország is ezt a rendszert alkalmazza. A támogatás alapját általában ezekre az országokra szabják, ezért is kedvező az átállás Magyarország számára.

Az SPS a földtulajdonnal és bérlettel rendelkező, a földjüket művelő gazdálkodók számára biztosít forrásokat, így háttérbe szorítja az úgynevezett sofa-farmereket (akik nem tesznek semmit, úgy várnak jövedelmet a földjük után), gátat szab a spekulációnak.

Gráf József leszögezte: az SPS bevezetése nem politikai, hanem gazdasági kérdés, mivel az új szisztéma egyszerűbbé és átláthatóbbá, valamint stabilabbá teszi a gazdálkodók számára a forrásokhoz való hozzájutást. Megismételte azt is: a támogatások az új rendszerben vagyonértékű joggá válnak, amit a gazdálkodó földdel vagy szabadon adhat és vehet.

Az SPS két támogatási elemből tevődik össze, amit Magyarország hibrid modellként alkalmaz majd. Az egyik a regionális támogatások, amelyeket a gazdálkodók az általuk folytatott termeléstől függetlenül, alanyi jogon megkapnak, ha regisztrált mezőgazdasági termelők. Emellett a kiegészítő támogatásra is joguk lesz. Ez utóbbit úgynevezett történelmi alapon számítják ki minden gazdálkodó számára egyéni módon.

Az úgynevezett történelmi alap a 2006-os év lesz, ez dönti el, hogy mekkora támogatási részt kap majd ennek alapján a gazdálkodó. A számítás alapja ugyanis az lesz, hogy milyen támogatott tevékenységeket folytatott ebben az évben.

Ennek alapján a gazdálkodó 2013-ig pontosan tudni fogja, hogy egy-egy adott évben mekkora támogatást vehet igénybe és mekkora forrásösszeggel kalkulálhat. Így a támogatás lényegében függetlenné válik a termeléstől, azaz a támogatás nem függ attól, hogy ki, milyen mezőgazdasági tevékenységet folytat, azt a piac határozza meg.

A gazdálkodók az új rendszer bevezetésével a miniszter szerint stabilabb birtokviszonyokra számíthatnak. Jelezte: erre azért is szükség van, mert három év múlva, azaz 2011-ben megnyílik a magyar földpiac, és ez új viszonyokat teremt a magyar mezőgazdaságban. Mindezt pedig csak az SPS rendszerrel lehet kezelni a magyar gazdálkodók számára kedvező módon.

A miniszteri tájékoztatót követően 15 szakmai és érdekképviseleti szervezet nyilatkozatot írt alá annak támogatására, hogy az SPS rendszert 2009-től vezessék be Magyarországon.

Az aláírók szerint a rendszer bevezetése azért szükséges, mert stabilizálja a földhasználati viszonyokat, továbbá gátat szab a spekulációnak, valamint a földhasználók és a földjüket saját maguk művelő földtulajdonosok kiszámítható támogatáshoz jutnak.
Hirdetés

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

szállítólevegős permetezőgép

légáramlással megnövelt szállítóképességű ->permetezőgép, amely által a permetlé... Tovább

Lakástakarítás Budapest

Az otthonunkat folyamatosan tisztán kell tartani, így a lakástakarítási feladatok... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.