Ezeket a növények kellenek a sör készítéséhez

hirdetes

Így termeld meg a sör hozzávalóit saját kertedben

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.

Ahogyan a sörkedvelők többsége, úgy bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogy vajon mi mindenre lenne szükséged ahhoz, hogy saját elkészíthesd otthon saját aranyitalodat. 

Sör készítés - A sörhöz tartozó növények

A jó hír az, hogy minden szükséges hozzávalót megtermelheted saját kertedben, így ezt követően már csak a technikai háttérre lesz szükséged, hogy összeállítsd őket kedvenc frissítőddé.

Tudnod kell először is, hogy milyen növényekről is van szó. Ezek remek kiegészítői lehetnek egy más meglévő kertnek, vagy akár teljesen új helyet is kialakíthatsz nekik portádon, még ha korábban nem is foglalkoztál kertészkedéssel. 

Sörkert, kicsit másképp

Házi sörfőzés nem sokban különbözik bármilyen más, házilag termesztett és/vagy készített étel vagy ital menetétől. A kézműves termelés (otthoni felhasználásra) egyre népszerűbb trenddé válik, és – némi út közben beszerezhető kertésztudással – akár te magad is csatlakozhatsz a boldog sörtermelők népesedő táborához.

A komlófajta kiválasztása az első fontos lépés. Érdemes utánanézni a különböző alternatíváknak, hiszen mindegyikük más termesztési körülményeket követel meg, és ízük is merőben eltérhet egymástól. Ha ez megvan, utána már szabadjára engedheted ínyenc kreativitásodat, és olyan fűszerekkel és/vagy gyümölcsökkel ízesítheted sörödet, amilyenekkel csak szeretnéd. 

hirdetes

A sörtermeléshez szükséges növények

A leggyakrabban emlegetett, és a legalapvetőbb hozzávaló kétségkívül a komló. A komló a szőlőhöz hasonlóan a kúszónövények táborát erősíti, és általában rizómaként (gyöktörzs) szerezhető be. Gyors növekedés jellemző rá – egyetlen szezon alatt akár 5-6 métert is képesek nőni. Mivel évelő növényekről van szó, így a téli visszahalást követően (megfelelő körülmények között) tavasszal új életre kelnek, és folytatják a termést. A következő oldalon még több hasznos információ vár, lapozz egyet! 

Minden komlófajtára más íz jellemző, ezek alapján pedig két kategóriába – keserű és aromás – sorolhatjuk őket. A keserű komlók sűrű, sötét, savas söröket eredményeznek, míg az aromás fajták világosabbá, illatosabbá és ízesebbé teszik a készítményeket. A Willamette, a Centennial és a Cacade az aromás, míg a Nugget és a Newport a keserűbb fajtákhoz tartoznak – ez persze csupán néhány példa.

hirdetes

Természetesen egy „sörkert” jóval többől áll, mint néhány komlóból (bár tény, hogy ez a legfontosabb hozzávaló). Ha igazán egyedivé szeretnéd tenni sörödet, akkor különféle ízesítő növényeket is érdemes termeszteni mellette. Ha a keserűbb söröket kedveled, akkor a zsálya, a máriatövis, az orvosi pemetefű, a közönséges cickafark és a muskotályzsálya mind segítenek keserűbbé varázsolni termékedet. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

2022-05-10

Senki nem kér a lengyelek almájából – Támogatást biztosítanak az almatermesztőknek

Támogatással próbálják javítani a lengyelek az étkezési alma helyzetét, ugyanis már láda számra állnak az eladatlan almák az almatermelők raktáraiban!

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

További cikkek ebben a témában


antioxidáns

azok az anyagok, amelyek a biol. folyamatokban, a közönséges hőmérsékleten levő légtérben... Tovább

gyom

a régebbi felfogás szerint minden olyan növény, amelyet nem vetettek, hasznot nem hajt. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia