Ezeket a növények kellenek a sör készítéséhez

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Így termeld meg a sör hozzávalóit saját kertedben

Szélesi Ferenc - Főkertész
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ahogyan a sörkedvelők többsége, úgy bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogy vajon mi mindenre lenne szükséged ahhoz, hogy saját elkészíthesd otthon saját aranyitalodat. 


Sör készítés - A sörhöz tartozó növények

A jó hír az, hogy minden szükséges hozzávalót megtermelheted saját kertedben, így ezt követően már csak a technikai háttérre lesz szükséged, hogy összeállítsd őket kedvenc frissítőddé.

Tudnod kell először is, hogy milyen növényekről is van szó. Ezek remek kiegészítői lehetnek egy más meglévő kertnek, vagy akár teljesen új helyet is kialakíthatsz nekik portádon, még ha korábban nem is foglalkoztál kertészkedéssel. 

Sörkert, kicsit másképp

Házi sörfőzés nem sokban különbözik bármilyen más, házilag termesztett és/vagy készített étel vagy ital menetétől. A kézműves termelés (otthoni felhasználásra) egyre népszerűbb trenddé válik, és – némi út közben beszerezhető kertésztudással – akár te magad is csatlakozhatsz a boldog sörtermelők népesedő táborához.

A komlófajta kiválasztása az első fontos lépés. Érdemes utánanézni a különböző alternatíváknak, hiszen mindegyikük más termesztési körülményeket követel meg, és ízük is merőben eltérhet egymástól. Ha ez megvan, utána már szabadjára engedheted ínyenc kreativitásodat, és olyan fűszerekkel és/vagy gyümölcsökkel ízesítheted sörödet, amilyenekkel csak szeretnéd. 

A sörtermeléshez szükséges növények

A leggyakrabban emlegetett, és a legalapvetőbb hozzávaló kétségkívül a komló. A komló a szőlőhöz hasonlóan a kúszónövények táborát erősíti, és általában rizómaként (gyöktörzs) szerezhető be. Gyors növekedés jellemző rá – egyetlen szezon alatt akár 5-6 métert is képesek nőni. Mivel évelő növényekről van szó, így a téli visszahalást követően (megfelelő körülmények között) tavasszal új életre kelnek, és folytatják a termést. A következő oldalon még több hasznos információ vár, lapozz egyet! 

Minden komlófajtára más íz jellemző, ezek alapján pedig két kategóriába – keserű és aromás – sorolhatjuk őket. A keserű komlók sűrű, sötét, savas söröket eredményeznek, míg az aromás fajták világosabbá, illatosabbá és ízesebbé teszik a készítményeket. A Willamette, a Centennial és a Cacade az aromás, míg a Nugget és a Newport a keserűbb fajtákhoz tartoznak – ez persze csupán néhány példa.

Természetesen egy „sörkert” jóval többől áll, mint néhány komlóból (bár tény, hogy ez a legfontosabb hozzávaló). Ha igazán egyedivé szeretnéd tenni sörödet, akkor különféle ízesítő növényeket is érdemes termeszteni mellette. Ha a keserűbb söröket kedveled, akkor a zsálya, a máriatövis, az orvosi pemetefű, a közönséges cickafark és a muskotályzsálya mind segítenek keserűbbé varázsolni termékedet. A következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-15

Hogyan gondoskodj a konyhakertedről télen

A következő cikkben bemutatunk egy listát, hogyan foglalkozhatsz a konyhakerteddel és lakóival a téli időszakban. Így viseld gondját a konyhakertednek télen.

2021-01-19

Segítsd a madarakat átvészelni a telet!

Te is szereted a kismadarakat? A csicsergésüket? AKkor segítsd őket néhány aprósággal, hogy átvészeljék a hideg téli hónapokat! Olvass tovább és tudj meg többet!

2020-12-07

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

2021-01-19

5 növény, amit nevelhetsz otthon és kitűnő saláta

Szereted, ha az étkezéseidet saláta is kiegészíti? Mutatok öt növényt, melyeket könnyű otthon nevelni, és remek saláta alapnak bizonyulnak! Tudj meg többet!

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2020-06-05

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

2021-01-18

Friss zöldség és gyümölcs: vitaminok és ásványi anyagok elszegényedése a növényekben

A frissnek tartott gyümölcsök és zöldségek manapság egyre szegényebbek tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban. Ennek több kiváltó oka is van.

2021-01-15

Hogyan kell betakarítani és felhasználni a csipkebogyót?

A csipkebogyó nem csak szép látvány, de tele van C-vitaminnal is, így nagyon egészséges. De hogyan kell szüretelni, és mire lehet használni? Megmutatom!

További cikkek ebben a témában


balin (fenekeszeg, kapókeszeg, őnhal, ragadozó őn, villámkeszeg)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó ragadozó hal. Teste megnyúlt, ezüstszínű;... Tovább

védőföldelés

Az érintésvédelem egyik módja. Lényege,hogy minden olyan villamos berendezést,amely... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia