Ezeket a növények kellenek a sör készítéséhez

hirdetes

Így termeld meg a sör hozzávalóit saját kertedben

Szélesi Ferenc - Főkertész

Ahogyan a sörkedvelők többsége, úgy bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogy vajon mi mindenre lenne szükséged ahhoz, hogy saját elkészíthesd otthon saját aranyitalodat. 

Sör készítés - A sörhöz tartozó növények

A jó hír az, hogy minden szükséges hozzávalót megtermelheted saját kertedben, így ezt követően már csak a technikai háttérre lesz szükséged, hogy összeállítsd őket kedvenc frissítőddé.

Tudnod kell először is, hogy milyen növényekről is van szó. Ezek remek kiegészítői lehetnek egy más meglévő kertnek, vagy akár teljesen új helyet is kialakíthatsz nekik portádon, még ha korábban nem is foglalkoztál kertészkedéssel. 

Sörkert, kicsit másképp

Házi sörfőzés nem sokban különbözik bármilyen más, házilag termesztett és/vagy készített étel vagy ital menetétől. A kézműves termelés (otthoni felhasználásra) egyre népszerűbb trenddé válik, és – némi út közben beszerezhető kertésztudással – akár te magad is csatlakozhatsz a boldog sörtermelők népesedő táborához.

A komlófajta kiválasztása az első fontos lépés. Érdemes utánanézni a különböző alternatíváknak, hiszen mindegyikük más termesztési körülményeket követel meg, és ízük is merőben eltérhet egymástól. Ha ez megvan, utána már szabadjára engedheted ínyenc kreativitásodat, és olyan fűszerekkel és/vagy gyümölcsökkel ízesítheted sörödet, amilyenekkel csak szeretnéd. 

hirdetes

A sörtermeléshez szükséges növények

A leggyakrabban emlegetett, és a legalapvetőbb hozzávaló kétségkívül a komló. A komló a szőlőhöz hasonlóan a kúszónövények táborát erősíti, és általában rizómaként (gyöktörzs) szerezhető be. Gyors növekedés jellemző rá – egyetlen szezon alatt akár 5-6 métert is képesek nőni. Mivel évelő növényekről van szó, így a téli visszahalást követően (megfelelő körülmények között) tavasszal új életre kelnek, és folytatják a termést. A következő oldalon még több hasznos információ vár, lapozz egyet! 

Minden komlófajtára más íz jellemző, ezek alapján pedig két kategóriába – keserű és aromás – sorolhatjuk őket. A keserű komlók sűrű, sötét, savas söröket eredményeznek, míg az aromás fajták világosabbá, illatosabbá és ízesebbé teszik a készítményeket. A Willamette, a Centennial és a Cacade az aromás, míg a Nugget és a Newport a keserűbb fajtákhoz tartoznak – ez persze csupán néhány példa.

hirdetes

Természetesen egy „sörkert” jóval többől áll, mint néhány komlóból (bár tény, hogy ez a legfontosabb hozzávaló). Ha igazán egyedivé szeretnéd tenni sörödet, akkor különféle ízesítő növényeket is érdemes termeszteni mellette. Ha a keserűbb söröket kedveled, akkor a zsálya, a máriatövis, az orvosi pemetefű, a közönséges cickafark és a muskotályzsálya mind segítenek keserűbbé varázsolni termékedet. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-12

Mire érdemes odafigyelni egy sziklakert kialakításakor? Most segítünk!

Szeretnél Te is egy sziklakertet udvarodba, kertedbe, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Mostani cikkünkben mindent összegyűjtöttünk, amire érdemes odafigyelned!

2020-06-05

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

2021-06-02

Hogyan érdemes támrendszert készíteni növényeink számára? Most segítünk!

A jó időben növényeink már gyors fejlődésbe kezdtek, van ugyanakkor néhány, akiknél elkél majd a segítség - támrendszerrel. Mutatom, hogyan kivitelezd.

2021-06-11

Gyomirtás helyett inkább használjuk fel – ismerd meg a tyúkhúrt

Gyomírtás helyett inkább használjuk ki jótékony hatásait - ismerd meg Te is a tyúkhúrt, illetve annak gyógynövény jellegét mostani cikkünkben!

2020-05-26

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

A gyep káros hatásaira szinte senki sem gondol, pedig ha hiszitek, ha nem, rendkívül káros lehet környezetünkre a szépen művelt gyep, tudjátok meg Ti is, miért.

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2020-12-07

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

2021-01-18

Friss zöldség és gyümölcs: vitaminok és ásványi anyagok elszegényedése a növényekben

A frissnek tartott gyümölcsök és zöldségek manapság egyre szegényebbek tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban. Ennek több kiváltó oka is van.

További cikkek ebben a témában


77/2007. (VII. 30.) FVM rendelet

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programra meghatározott elõirányzatok felhasználásának... Tovább

Mátészalkai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Mátészalka Kölcsey u. 2. 4700 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia