Ismerd meg a Simsont te is!

Mekkora kincs volt ez akkoriban!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Gyerekkorunk nagy kedvence volt ez a motor, szerintem nincs olyan ember, aki gyerekkorában nem ment volna vele pár kört. Nekem például volt sajátom is, egy Simsonon tanultam meg motorozni, mint ahogy akkoriban mindenki. Ismerd meg te is ezt a szuper kis gépet! 


Egy régi kincs, a Simson

 

Az Simson S51-es modell egy két személy szállítására is alkalmas, viszonylag modern, megbízható, strapabíró kismotorkerékpár. 1980-ban jelent meg, az S50-es sorozatot váltotta le. 1980-tól 1991-ig gyártották a volt NDK egyik egykori körzeti székvárosában, Suhlban. A sorozatból kb. 1 300 000 db készült összesen. Legnagyobb számban az "S51B 1-4" típusú példány, ebből 360 600 db gördült le a gyártósorról 1980 és 1989 között. (Néhány típus neve mellett zárójelben az ismertebb neve vagy az oldalmatricán szereplő felirat szerepel, a könnyebb felismerhetőség érdekében.).

 

A sorozat tagjai legkönnyebben a motorblokk (M531 vagy M541 típusú) alapján különíthetőek el elődeiktől (szögletesebb forma, kuplungfedélen szerepel a sebességek száma és az "IFA" embléma, valamint a hengerfej bordázata párhuzamos), ám ezen kívül más kezelőszervekkel is rendelkeznek (kombinált kapcsoló), valamint a fényszóróház laposabb formájú. Egyébként ezeken kívül a váza teljesen megegyezik az S50-es modellel. Az S51 sorozatnak rengeteg típusát gyártották. Ezek teljesítménye közel azonos, különbségek csupán a felszereltségben mutatkoznak.

 

Nem csak, hogy jól nézett ki a Simson, de nagyon megbízható motorok is voltak, egyszerűen imádtuk őket. Ezekkel a motorokkal jártunk szórakozni, csajozni és az igazság az, hogy nem voltunk akkoriban a rendőrök kedvencei. Olyan is volt, hogy megkergettek, mert nem nézték jó szemmel, hogy ketten ültünk rajta. Miénk volt a világ, akkoriban még pár száz forintért tele tankoltam és mentünk motorozni. Ez ment akkoriban, mi nem ültünk otthon a szobában a számítógép előtt. 

Sok szép emlék fűződik ezekhez a motorokhoz. A következő oldalon mutatok egy kicsit vicces videót is a motor bemutatásához! 

 

Egy régi kincs, a Simson

 

Forrás: Wikipédia

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Orosháza Városi Önkormányzat Kossuth Lajos Mezõgazdasági Szakközépiskolája

Szakközépiskola Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; ... Tovább

114/2008. (IX. 5.) FVM rendelet

A mezõgazdasági üzemek korszerûsítéséhez, fejlesztéséhez nemzeti hatáskörben nyújtott... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek