A magyar mezőgazdasági gépgyártás gyöngyszemeit ismerheted most meg, ne hagyd ki cikkünket

Retró büszkeségeink - Bemutatjuk a legrégebbi magyar traktorokat

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Sokan talán nem is sejtik, hogy mennyi minden köszönhető nekünk, magyaroknak. Ez levetíthető a mezgazdaságra is, olyan mezőgazdasági gépeket gyártottunk, mint azelőtt még sehol máshol. Ezeknek a gyáraknak a többsége viszont mára már eltűnt sajnos, ugyanúgy, mint az autógyárak és még sok más minden is. A következő cikkben megemlékezünk a legjobb magyar mezőgazdasági gépekről. Olvasd el te is cikkünket, megéri.

A magyar mezőgazdasági gépgyártás legjobb, legrégebbi traktorait mutatjuk be nektek

Pedig igenis voltak gyáraink, rengeteg olyan gép jött le a szalagról, amire mindenki irigykedve nézheted. Gondoljunk csak a Rába gyárra, melyet bezárattak ideje korán, 2002-ben. Számos traktort gyártottak le, évről évre jobban fejlődött a cég, mégsem láthatjuk ma már működni.

Azonban nem csak a Rába gyárra emlékezhetünk így, hanem sok másikra is, és akkor még nem is tértem ki nagyon az ipari üzemekre, de nagyjából 100 céget tudnék felsorolni, aminek még ma is működnie kellene, de sajnos nem így van. Kedvcsinálóként készítettünk egy galériát számotokra, lapozzátok végig és nézzétek meg, milyen szuper traktorjaink voltak régen! 

Na de ne szomorkodjunk most, lesz ez másképpen is, biztos vagyok benne. Nézzünk vissza a dicső múltra, és ismerjük meg azokat a magyar traktorokat, amikre mindenki irigykedve vagy éppen csodálkozva nézett.

Magyarországi traktorok – HSCS Hofherr G-35 izzófejes traktor

Itt van például a HSCS Hofherr G-35 izzófejes traktor, melyet a Vörös Csillag Traktorgyárban készítettek. Az 1920-as évekre a gőzhajtású mezőgazdasági gépek kora lejárt. A gőzgépek rendkívül rossz hatásfoka arra ösztönözte a gyártókat, hogy a gőzgéphez hasonló igénytelenségű és olcsó, de lényegesen gazdaságosabb üzemű megoldásokat keressenek. A HSCS a megoldást az egyhengeres, izzófejes motorral hajtott traktorban találta meg.

Ezt a motort nyersolajjal lehetett működtetni, egyszerűen gyártható, kevés alkatrészből állt, kevés karbantartást igényelt és alkalmas volt a legfontosabb mezőgazdasági feladatok ellátására: a talajművelésre és stabil erőgépként cséplőgép hajtására. Az izzófejes traktort mezőgazdasági, sőt tüzérségi vontatóként is használták.

A sikeres kétütemű izzófejes traktorok között az R-20-22, R-35, majd továbbfejlesztett változata, a G-35 traktor mindenütt megtalálható volt a magyar gazdaságokban. Ez utóbbiból fejlesztett korszerűbb típus, a GS-35 már az államosított gyárban készült. Remélem felkeltettük az érdeklődésedet, ugyanis a következő oldalon jön még egy pár magyar gépezet!

Fortepan / Bauer Sándor

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

alkoholok

az oxigéntartalmú szénvegyületek csoportjába tartozó vegyületek, funkciós csoportjuk a... Tovább

bálázógépek

a szálas termények, a learatott gabona szalmájának korszerű szállítását, tárolását és... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet