Így termessz sikeresen sárgarépát cserépben

Tudtad? Cserépben is termeszthetünk isteni sárgarépát!

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Cserépben termeszthető a sárgarépa

A sárgarépa ültetése cserépbe

Amikor a kertben termesztik őket, a legtöbb sárgarépa 3-10 USDA zóna között hidegtűrő (amibe Magyarország a maga 6-7-es zónáival bőven beleesik). Amennyiben növénytartóban tervezed megtermeszteni sárgarépáidat, olyan helyre kell helyezned őket, ahol naponta legalább 6 óra közvetlen napfény éri őket. Fontos továbbá, hogy a sárgarépáknak puha talajra van szüksége, ami a felesleges vizet is jól elvezeti alóluk.

Ha a talaj túl tömör, akkor a répa eldeformálódik és kisebbre nő majd meg, mint amilyenre lazább talajban tudna. Ezért olyan hasznosak a növénytartók, hiszen ezekbe bármilyen összetételű talajt kikeverhetsz sárgarépáid számára. A boltban kapható, kifejezetten zöldségek termesztésére készített virágföldek általában ideálisak erre a célra.

Mikor érdemes elültetni a sárgarépákat?

A sárgarépákat pár héttel az utolsó várható tavaszi fagy előtt érdemes elültetni. Kerüljenek a magok a talajba, a növénytartót pedig ezután takard le műanyaggal, üveggel, vagy helyezd üvegházba. Habár a répák a hűvösebb időjárást kedvelik, fiatal korukban nem tudnak ellenállni a fagyoknak.

Milyen növénytartóba ültessük a sárgarépát?

A sárgarépák bármilyen cserépben, ládában vagy egyéb hasonló növénytartóban képesek teremni, ha az legalább 30 cm mély és 30 cm széles. A sárgarépáknak sok helyre van szükségük a növekedéshez, így minél többet nagyobb teret tudsz biztosítani nekik, annál jobb – a 30x30 az abszolút minimum.

A sárgarépa ültetése cserépbe, magról

Először is töltsd fel választott növénytartódat 7-8 centivel a perem alttig. Szórd el a magokat a talaj felületén, majd terítsd be őket egy vékony réteg talajjal. Ezután alaposan öntözd meg (lehetőleg egy jó pumpás flakonnal, nehogy kimosd a magokat a talajból), és ne hagyd, hogy kiszáradjon. Ügyelj rá, hogy ne üljön meg a víz a növénytartóban. 2-3 naponta ellenőrizd, hogy nincs-e szüksége több vízre.

A sárgarépa magjainak nagyjából 3 hétre van szükségük, hogy kicsírázzanak, ezért légy türelmes, és ne lepődj meg, ha heteik nem látsz semmit. Továbbra se hagyd kiszáradni a talajt! Amikor a csírák megjelennek, ritkítanod kell rajtuk, hogy később legyen bőven helyük nőni a megmaradó palántáknak. Minden répa körül legalább 5 cm helyet hagyj.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-27

Ha egyetlen zöldséget termesztesz idén kora nyáron, akkor ez legyen az: Bab

Ha idén nyáron nem akarsz sok dolgot termeszteni, válaszd a babot: nem csak tökéletesen egyszerű a gondozása, de ráadásul még elképesztően egészséges is!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-16

Spárgaszezon: mindent, amit tudnod kell a termesztéséről

Spárga termesztése lépésről lépésre. Eljött a spárgaszezon ideje! Ezért most egy cikkben összefoglaltunk mindent, amit a spárga termesztéséről tudnod kell!

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

2024-05-18

5+1 legszebb növény az erkélyedre, ami egész nyáron virágozni fog

5+1 legszebb növény az erkélyedre, amik egész nyáron virágozni fognak! Telepítsd be virággal az erkélyed, és élvezd a nyarat a színes virágok pompájában!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Keszthelyi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Keszthely Deák F. u. 47. 8360 Magyarország Telefon:... Tovább

csincsilla (Chinchilla lanigera)

a csincsillafélék (Chinchillidae) családjába tartozó, értékes prémű rágcsáló. Több,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növénytermesztés Zöldség