Sárgarépa érdekességek

Eredetileg többszínű volt a sárgarépa!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Ma már mindenki úgy tudja, hogy a sárgarépa színe narancssárga, ha meglátják az emberek más színben, akkor azonnal rávágják, hogy génmódosításról van szó…Nézzük, mi az igazság a sárgarépával kapcsolatban! 

Érdekes tények a sárgarépáról

Egy kis sárgarépa történelem

A sárgarépa eredetileg Nyugat-Ázsiából, a mai Irán, és Afganisztán területéről származik, itt kezdték el először termeszteni, és fogyasztani is. Meglepő lehet, de ekkor még nem is a gyökerét ették, hanem a leveleit. Az első utalások a gyökér felhasználására az I. századból valók, Európába jóval később, a VIII. században jutott el, mórok közvetítésével, egész pontosan az Ibériai-félszigetre. Innen terjedt el ezután Észak-Európa felé. Magyar leírás elsőként 1664-ből származik a sárgarépáról, Lippay Jánostól. 

 

A sárgarépa színe

Kevesen tudják, de a mai ismert színű változat csak a XVII. században kezdett elterjedni, előtte nem a narancssárga volt a jellemző. A répa gyökerének színe többnyire lila, vagy bíbor volt, csak nagyon ritkán fordult elő citromsárga, vagy fehér példány, ami akkoriban mutánsnak számított, ugyanis ezekből hiányzott a lila színt adó pigment, nevezetesen az antocián.  

Hirdetés

 

Hirdetés

Hogyan alakult ki a ma ismert szín?

Az információk eléggé ködösek, azt nem tudjuk pontosan, hogy ki nemesített először sárga színű sárgarépát, azt viszont több mint biztosnak tűnik, hogy a mutáns, fehér répát keresztezték vadon élő répafajtákkal a Németalföldön, és egyszer csak felbukkant a zöldség ma is ismert, narancssárga változata. A mutáns fehér répa egyébként nem a szimpla fehérrépa, ami a petrezselyem gyökere, hanem valóban sárgarépa, csak éppen fehér – kicsit lehet bonyolult, de remélem érthető.

 

A mára leginkább elterjedt narancssárga színű sárgarépa színét az antocián helyett a bétakarotin adja. A sárga színben pompázó sárgarépa nagyon hamar közkedvelt lett, már csak azért is, mert húsosabb, és édesebb volt, mint a korábbi lila változat, ami nem sokkal később szinte teljesen el is tűnt a piacról. Manapság Kína a világ legnagyobb répatermelője, a maga 16 millió éves tonnájával, itt pedig újra fel-feltűnik a sárgarépa lila változata is. A következő oldalon pedig azt is elmondom, miért olyan jó dolog a sárgarépa!

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Érdekességek

Fejér Megyei Agrárkamara

FVM Intézet „Az állam gazdasági szerepvállalásának csökkentéséhez szükség van a... Tovább

veszettség

A v. vírusa (Lyssavirus) iránt - eltérő mértékben - az összes melegvérű állatfaj és az... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.