A salátatermesztés rejtelmei

A friss, ropogós saláta szinte minden nyári étel tökéletes kiegészítője. Számos fajtája létezik, és rengeteg fogást segít zöldebbé varázsolni. Habár önmagában általában ritkán fogyasztják, kevés salátát lehet elképzelni névadó hozzávalója nélkül.

A salátatermesztés rejtelmeiről mindenkinek

Egyszerű termesztése miatt egyáltalán nem jelent nagy kihívást, így a kezdő kertészek is bátran megpróbálkozhatnak vele néhány gyors és finom eredmény érdekében. Lássuk is, hogy mi mindent kell tudni róla!

 

A saláták fajtái

A salátának rengeteg fajtája létezik a jégsalátáktól kezdve a rómaiig, és nem ritka, hogy változatos megjelenésük miatt gyakran más növényekkel keverik őket. A salátákat két főbb kategóriára oszthatjuk: ezek a leveles illetve a fejes saláták. E két kategória meglehetősen beszédes nevű – a leveles saláták nem egy külön fejből nőnek ki, és miután a különálló leveleket levágja az ember, újak teremnek a helyükre. A fejes saláták ezzel szemben egy központi fej köré nőnek, amelyet egészben eltávolítanak szüreteléskor.

 

Magok és ízek

A különböző saláták ízei nagyon változatosak. Léteznek édes, zsenge fajták, mint például a közönséges fejes saláta, de vannak keserűbb változatok is, mint például az endíviák és a vörös cikóriák, amelyek a cikóriák családjába tartoznak ugyan, de hasonló növekedési szokásaik és termesztési igényeik vannak, mint a salátáknak. Ha nem tudod, hogy mely fajták nyernék el tetszésedet, akkor a legegyszerűbb, ha többféle magvat is beszerzel és elültetsz, hogy letesztelhesd a különböző lehetőségeket.

 

A salátamagvak aprók és hosszúkásak, ami körülményessé teszi ültetésüket. Sok helyen ezért egy lebomló anyagba belegyúrva árusítják őket, ami sokkal kezelhetőbbé teszi őket, habár általában drágábbak is, mint a sima magok.

 

A salátákat gyakran 3-4 héttel az utolsó várható fagy előtt elültetik a ház biztonságos melegében. Nagyon fontos, hogy a salátákat több sorozatban kell elültetni. Ennek az az oka, hogy csupán rövid ideig fogyaszthatók legízesebb állapotukban, és igen hamar elérik azt a kort, amikor leveleik már keserűbb ízt vesznek fel. Ha tehát az egész szezonban friss, finom salátát szeretnél fogyasztani, akkor kéthetente új magvakat kell majd elvetned. Tavasszal ezt végezd házon belül, majd a fagyok elköszönése után már közvetlenül az ágyásokba is kiszórhatod a magokat. A következő oldalon a saláta ültetéséről, neveléséről tudhatsz meg mindent!