Hihetetlen! Különleges kék leánykökörcsinre bukkant a Bükkben egy túrázó

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Januárban már megörökítették az idei első leánykökörcsineket a Bükkben, de a tavasz további meglepetéseket tartogatott a természet szerelmeseinek. Kaposvári László, a szenvedélyes természetjáró nemrégiben egy ritka színpompás jelenségre bukkant: kék leánykökörcsinre, ami eltér egy dologban társaitól.

Bükk virág

Kép: Kaposvári László

Leánykökörcsin, hazánk egyik védett virágja

A leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) egy évelő, virágzó növény, amely a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozik. Európában őshonos, száraz gyepekben, sziklás szirteken, valamint fenyő- és tölgyerdőkben él. A növény jellegzetessége a gyönyörű, harang alakú virága, mely különböző árnyalatokban pompázik, lilától kéken át egészen a fehér színig.

A leánykökörcsin Európa egyik legkorábban virágzó növénye, virágait akár már januárban is megpillanthatjuk. A virágokat méhek és poszméhek porozzák be, a termés pedig a szél segítségével terjed.

Magyarországon a leánykökörcsin védett növény, tilos a virág szedése és árusítása. 

A Bükkben talált leánykökörcsin eltér társaitól

László évtizedek óta rója a Bükk erdőit, és fényképezőgépével örökíti meg a természet csodáit. 

"Gyerekkorom óta járom a Bükköt, imádom a Természetet. Semmiben sem vagyok profi, “csak” amatőr. A fotózás nálam hozzátartozik a természetjáráshoz. A 80. évemet taposom, sok mindent láttam már" – mesélte a lelkes túrázó a Sokszínű vidéknek. 

Ez a kék leánykökörcsin nem mindennapi látvány. A színhiányos mutáció ritka jelenség, melynek során a virág nem termel elegendő antociánt, a lilás-rózsaszín színt adó pigmentet. Ennek eredményeként a szirmok kékes árnyalatot öltenek, varázslatos hangulatot kölcsönözve az erdőnek.

Leánykökörcsin a Bükkben

Kép: Kaposvári László

A bükki kék leánykökörcsin csodájára járnak

László fotói hamarosan bejárták az internetet, és elkápráztatták a természetet kedvelőket. A kék leánykökörcsin igazi ritkaságnak számít, és emlékezteti az embereket a természet sokszínűségére és csodáira. A következő alkalommal, amikor a Bükkben túrázol, tartsd nyitva a szemed, és hátha te is megpillantasz egy kék csodát!

Tippek a kék leánykökörcsin felfedezéséhez:

•    A Bükkben a leánykökörcsin leggyakoribb élőhelyei a nyíltabb erdők, tisztások és rétek.
•    A virágzási időszak január végétől április elejéig tart.
•    A kék leánykökörcsin ritka, ezért türelemmel kell keresni.
•    Ha megtalálsz egyet, ne taposd le, és ne szedd le! Csak gyönyörködj benne, és hagyd, hogy mások is megcsodálhassák.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-05-16

Hortenzia nyári ápolása – a kertész tippjei, amivel kétszer annyi virágot hoz a hortenziád

A hortenzia neked is a kedvenc virágod? Most egy kertész tippjét hoztuk el neked a hortenzia megfelelő nyári ápolásához, ami kétszer annyi virágot fog hozni.

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vérzés (hemorrágia, haemorragia)

Az állat életében a vérpályából való vérkilépés. A kiömlő vér folyhat a külvilágra... Tovább

lámpa

A lámpa egy elektromos árammal működő világítótest, amelyet használunk otthonunkban,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Környezetvédelem Növényvédelem virág