A retek termesztése, gondozása

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a retek termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Termesszünk sikeresen retket!

További kártevők, amikre érdemes odafigyelni! 

Harlekin bogarak

Nem összetévesztendőek a harlekinkaticákkal, a Murgantia histrionica bogarak számos növény, köztük a retkek nedveire pályáznak. Rovarirtó hatású szappanos-vizes oldattal érdemes védekezni ellenük.

Éti- és meztelencsigák

A csigák minden kertész ellenségei, hiszen nem kímélik a zöldségek (köztük a retkek) leveleit. Ezek ellen szerencsére számos védekezési módszert bevethetsz, szóval használd azt, ami a legmegfelelőbb számodra. 

Levéltetvek

Melyik kerti kártevőlista lenne teljes mindenki kedvenc levéltetvei nélkül? Ezek az apró zöld (vagy ritkábban sárga, barna) rovarok minden növényt megtámadhatnak, de egy határozott erejű vízsugárral, vagy némi neem olajjal könnyedén el lehet bánni velük.

hirdetes

A nagy fűbagoly lárvái

A nagy fűbagoly lárvái tavasszal bújnak elő a talajból, és kezdik el szétrágni a növekvő félben lévő retkek tövét. Esténként menj végig kertedben, és egyszerűen kézzel távolítsd el őket az ágyásokból. Növényeid körül kovaföldet is szétszórhatsz, ami kiszárítja az efféle kártevők testét.

Társültetés

A retek remekül megfér a borsóval, a babbal, a répával, a rozmaringgal, az uborkával, a céklával, a tökkel, a pasztinákkal, a salátákkal, a paradicsomokkal, a paprikákkal, a sarkantyúkákkal, és a hagymákkal. Ne ültess retket kerti izsóp, tarlórépa, karalábé, szőlő, vagy burgonya szomszédságába.

hirdetes

A retek szüretelése

A retkeket általában 22-50 nappal az ültetés után lehet szüretelni, persze ez első sorban attól függ, hogy milyen fajtát ültettél. A kerek formájú retekeket akkor kell szüretelni, amikor 4cm átmérőjűre nőnek. Várhatsz valamivel tovább is, de könnyű átesni a ló túloldalára – mint említettük, a túl sokáig talajban hagyott retkek fásakká válhatnak. A Daikon és a hengeres retkeknél ez az időtartam változó – mindig nézd meg a csomagolást!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

levéltrágyázás (lombtrágyázás)

a növények az oldott tápanyagokat nem csupán gyökereiken, hanem - kisebb mértékben -... Tovább

bunda (juhbunda, gyapjúbunda)

a juhokról lenyírt, a nyírás után is egybemaradó, összefüggő szőrköntös elnevezése. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség