A retek termesztése, gondozása

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a retek termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész

A retek (Raphanus sativus) számos kertész kedvence, hiszen nem csak jól ki lehet vele tölteni a kert üres pontjait, de viszonylag gyorsan is nő, és persze nem feledkezhetünk meg a arról a jellegzetes ízről sem, amit nem igazán kapunk meg más zöldségektől. Mivel nem bonyolult bánni velük, és sok zöldséghez képest meglepően gyorsan szüretelhetővé nőnek, egész nyáron rendszeresen friss retkeket ropogtathatsz majd. Íme minden, amit egy kertésznek tudnia kell a retkekről!

Termesszünk sikeresen retket!

A retek fajtái

A reteknek számtalan fajtája van, de most csak azokból sorolunk fel néhányat, amikkel érdemes próbálkozni a kertben. Ha nem vagy biztos benne, hogy melyiket válaszd, akkor próbálj ki egyszerre többet is!

Cherry Belle – Ez a legelterjedtebb retekfajta, amiket az ember a leggyakrabban lát az üzletek polcain és a piacokon. Ha valakinek azt mondod, hogy „retek” akkor nagy valószínűséggel ez a fajta fog beugrani neki.

White Icicle – Ha kevésbé csípős ízekre vágysz, akkor próbáld ki a white icicle („fehér jégcsap”) retkeket. Ezek nagyjából 15cm hosszúra nőnek meg, és gyengébb ízük van, mint a klasszikus Cherry Belle-eknek.

California Mammoth White – Valamivel hosszabbak, mint az előbb említett Icicle retkek – nagyjából 20cm-esre nőnek meg, ízük enyhe, de kemény, testes retkek.

hirdetes

Chinese Red Meat – Első ránézésre ez a retekfajta olyan, mintha egy apróbb görögdinnye lenne – kívül zöld, belül pedig élénk pirosas-lilás színe van. Íze édeskés, és egyben csípős is. 

Fekete retek – Formájukban egy megnyúlt tarlórépára hasonlítanak, és akár 20cm-esre is megnőhetnek. Habár termésük kívülről fekete, húsuk fehér, és szárazabb, mint a legtöbb reteké. Legelterjedtebb változatuk a Spanish Black, ami hosszúkás vagy kerek formájú is lehet.

Snowball – Nevükhöz méltóan a „hógolyó” retkek kicsik és fehérek, ráadásul rendkívül ropogósak. Ezeknek még a leveleit is meg lehet enni, amelyeknek hasonlóan borsos, csípős ízük van, mint a húsuknak.

Daikon – Ezek a retkek hosszukhoz képest vékonyak, de nagyra nőnek. Egy-egy darab akár 45cm-esre és megnőhet, és súlya elérheti a 90dkt-t is.

hirdetes

French Breakfast – Ez a sötétrózsaszín retekfajta hosszúkás formájú termést hoz. Kevesebb, mint 30 nap alatt beérik, és enyhe ízt kínál.

Purple Plum – Ez a mutatós retekfajta sötétlila színben pompázik, és krémes fehér húsa van. Kis méretét édeskés ízével kompenzálja.

Singara Rat's Tail Küllemre inkább egy babra hasonlít, és ennek a retekfajtának nem is a gyökértermését szokás elfogyasztani, hanem a magtokját, amik csípős ízt kölcsönöznek különféle sülteknek. A következő oldalon mindent megtudhatsz a retek ültetéséről, neveléséről, gondozásáról, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


kolonc

a csomóba összeálló, ürülékkel, sárral erősen szennyezett, csökkent értékű gyapjú... Tovább

jártatás

a tenyészállatokat (tenyészbikákat, teheneket, tenyészkocákat, tenyészkanokat stb.)... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség