A retek termesztése, gondozása

Minden, amit egy kertésznek a retek termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A retek (Raphanus sativus) számos kertész kedvence, hiszen nem csak jól ki lehet vele tölteni a kert üres pontjait, de viszonylag gyorsan is nő, és persze nem feledkezhetünk meg a arról a jellegzetes ízről sem, amit nem igazán kapunk meg más zöldségektől.

 

Mivel nem bonyolult bánni velük, és sok zöldséghez képest meglepően gyorsan szüretelhetővé nőnek, egész nyáron rendszeresen friss retkeket ropogtathatsz majd. Íme minden, amit egy kertésznek tudnia kell a retkekről!

Termesszünk sikeresen retket!

A retek ültetése

A retek remekül érzi magát 2-10 USDA zónák között. Meglehetősen sok hőmérsékletet tűrnek, de ha az idő túl meleggé válik, akkor felmagzanak – ez általában nyáron következhet be. Ha olyan helyen szeretnéd termeszteni, amelyre különösen forró nyári hőmérsékletek jellemzők, akkor inkább ültess kora tavasszal, vagy ősszel, hogy elkerüld ezt az időszakot.

Tavasszal 4-6 héttel az utolsó fagy előtt ültess, ősszel pedig legkésőbb 4-6 héttel az első fagy előtt ajánlott elvégezni ezt. 10-15 nappal az első adag után egy második adagot is elültethetsz, hogy ne egyszerre érjen be minden retked, és tovább tudj frisseket szüretelni.

Csíráztatás

A retkeket végleges helyükre ajánlott elültetni, mert nem tűrik jól az átültetést. Ültetés után öntözd meg a magokat, de ne áztasd át teljesen a talajt. Ha meglévő növények közé ültettél (a retkek kiváló helykitöltők), akkor általában elég lesz nekik az a víz is, amit a többi növény öntözéséből kapnak.

Hová ültesd a retket?

A retkek lehetőleg egy napos helyre kerüljenek, ahol délután félárnyék éri őket. Nem ajánlott folyamatos árnyékban tartani őket, különben minden erejüket arra használják majd, hogy erősebb leveleket növesszenek. Érdemes vetésforgót használni, hogy elkerüld a betegségek terjedését. A magvak 2,5cm-re kerüljenek egymástól, durván fele ilyen mélyre. Minden sor úgy 30cm-re legyen egymástól, hogy a leveleknek legyen helyük hová nőni. A magvakat akár szabadon szét is szórhatod, azonban ilyenkor ügyelned kell rá, hogy később megritkítsd őket a fenti helyközök szerint. A zöldségágyás üres foltjaiba ültetett retek segíthet visszafogni a gyomokat.

Fény- és talajigény

Mint említettük, a retek szereti a napsütést, de jobb, ha a nap legforróbb óráit félárnyékban töltheti. Ha magasabb növények (például borsó, bab) közelébe ülteted őket, akkor ezek is extra fényvédelmet biztosíthatnak számukra). A retek nem válogat, ha a talajról van szó, de a legjobb eredmények érdekében komposztban gazdag tápanyagban dús talajba ültesd. A homokos vályog a legkedvezőbb számára, lehetőleg 5,8-6,8-as pH értékkel. A következő oldalon a retek gondozásáról fogok beszélni nektek! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

állóvíz

a földfelszíni mélyedésekben összegyűlt víztömeg. Az átvilágítottság miatt a... Tovább

lúdtartás telepei

a szakosított, nagyüzemi termelési célnak megfelelő lúdnevelő telep, amelyen a speciálisan... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség