A legjobb retek fajták házi termesztésre - Korai retek fajták

hirdetes

Retek termesztés – Ezekkel a fajtákkal próbálkozz a házi kertedben!

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Már a tavasz első felében is fogyaszthatjuk a kertünkben termett retket, hiszen ezen zöldségünknek van a legrövidebb tenyészideje, amely körülbelül 50-60 nap. Ebben a cikkben a tavaszi kertészkedés kedvéért most összegyűjtöttük, hogy mely retek fajtákkal próbálkozhatsz te is, ha megtöltenéd friss zöldségekkel a veteményest!

retekfajták

Retek termesztése – A legjobb retek fajták 


A retek az egyik legkedvencebb tavaszi zöldségünk, amelyet már a tavasz első felében is leszüretelhetünk a veteményünkből, hiszen rendkívül rövid, mindössze 50-60 nap a tenyészideje, vitaminokban is rendkívül gazdag, kalória tartalma is alacsony, ezért a fogyókúrázók is fogyaszthatják, és teli van tápanyagokban is. A retek gazdag A, B és C-vitaminban is, remek immunerősítő, emellett jelentős mennyiségben tartalmaz foszfort és káliumot is. Nevelhetjük vegyes termesztésben is, könnyen együtt vethető a petrezselyemmel és a sárgarépával is, de vethetjük a saláta és a hagyma közé is.

Retekből is számos fajtát termeszthetünk, a gumója lehet gömb, henger, szív, vagy akár tojás alakú is, de színeiben is lehet változó, piros, lila vagy akár fehér is. A retek fajták termesztésében nincs lényegesebb különbség, így bármelyiket választhatod. Most összegyűjtöttük a retek fajtákat, hogy változatos retek kínálattal várd vendégeidet Húsvétkor!

Korai retek

A korai retek egy jó minőségű hónapos retek, ami hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre is ajánlott. Gumója közép-nagy, kemény, tömött, ragyogó piros színű. Repedésre nem hajlamos. 


Korai piros

Korai szabadföldi termesztésre és fólia alatti hajtatásra ajánlott és rövid tenyészidejű. A lombozata kicsi, a gumója pedig gömbölyű és skarlátpiros. Íze kellemes, de hófehér húsa enyhén csípős.

hirdetes


Ester

Ez a retek egész évben vethető, és tenyészideje csupán 31-34 nap, héja skarlátpiros.


Francia reggeli

Szabadföldi termesztésre és korai hajtatásra kitűnő a hengeres alakú gumó, amely élénkpiros színű fehér végződéssel. Íze különleges, ezért olyan népszerű.


Flamingó

Fűtetlen fólia alatti hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre ajánlott. Nagy gömbölyű gumója van, héja pedig világos-piros árnyalatú. A flamingó retek íze kellemes, de enyhén csípős.

Húsvéti retek

Gyors növekedésű nyári retek, amely tavasztól őszig termeszthető. Húsa fehér, enyhén csípős, a félhosszú gumója pedig sötétrózsaszín.

Róza retek

Középhosszú tenyészidejű (30–40 nap) hónapos retek, ami fűtetlen fólia alatti hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre ajánlott. Gumója nagy, 4,5–5 cm átmérőjű, piros színű, gömb vagy lapított gömb alakú.

Reisenbutter

hirdetes

40-50 napos tenyészidejű, hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre javasolt, gömbölyű, élénkpiros színű, nagy gumójú hónapos fajta.


Slovana

Gumója nagy, hosszúkás alakú, 10 cm hosszú, felső része piros, az alsó pedig fehér színű. Tenyészideje 32–35 nap fűtetlen fólia alatt és korai szabadföldi termesztésben.

Jánosnapi

A nagyméretű gumós retek, amelynek 50-70 napos a tenyészideje. Igazi nyári retek, szabadföldi termesztésre.

Jégcsap retek

40-50 napos tenyészidejű, szabadföldi termesztésre ajánlott jó minőségű hónapos retek, amely enyhén csípős.

Japana F1

85 napos tenyészidejű őszi retek, szabadföldi termesztésre ajánlva, aminek gyökere fehér, hengeres és 35 cm-re is megnő.


Mikepércsi 

Fehér héjú nyári retek szabadföldi termesztésre. Lapított, nagyméretű, jó minőségű gumója van.

Müncheni

Hosszú tenyészidejű (90-110 napos), nyári és őszi fogyasztásra is termesztett, jól tárolható fajta. Dús lombja sötétzöld színű. Gumója széles vállú, kúp vagy tojás alakú, fehér színű, kimondottan ízletes.

Téli fekete

Őszi termesztésre javasolt, 90-100 napos tenyészidejű tárolási fajta, amely gömbölyű és fekete színű. Körülbelül 250 grammos gyökerekkel. Jelentős vitaminforrás a téli hónapokban.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

Dobd fel a kertedet, készíts csodaszép kerti lámpásokat

Nyaranta elkel néhány olyan apróság, mint az alábbiakban bemutatott lámpások. Olyan kreatív ötleteket mutatunk neked, amik egy fillérbe sem kerülnek!

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-30

Milyen növényekkel érdemes társítani a levendulát, és miért?

Kártevők elleni védelem, talaj javítás, esztétikai szempontok: ebben a cikkben felfedezheted, mely növényeket érdemes társítani a levendulával, és miért.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

füst

a levegőben levő, látható levegőszennyeződést okozó durva diszperz állapotú szilárd v.... Tovább

Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar

Egyetem Faipari Mérnöki Kar A Nyugat-Magyarországi Egyetem hét karának egyike a soproni... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet Növénytermesztés Zöldségtermesztés