Amiről senki sem tud – Így tartósíthatod a retket!

hirdetes

A retek tartósítása – Így fogyaszthatod még télen is a retket!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Sokan nem tudják, pedig könnyedén megtehetné mindenki, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a retek tartósításáról. Ezek után télen is ehetitek majd az isteni finom retket, nézzük, hogyan lehet tartósítania retket! 

Minden a retek tartósításáról

Mosd meg alaposan retkeidet és válaszd el őket a gyökereiktől. Vagdosd fél hüvelyk méretű (kb. 1,2 cm-es) darabokra a leveleket, magukat a retkeket pedig vékony szeletekre. Ezután keverd össze a leveleket és a szeleteket (egyben fogod tartósítani őket), és mérd le a tömegüket.

A retek tartósítása – Mennyi sóra lesz szükség?

A mért tömeg 2%-át kell kimérned sóban a tartósításhoz. Tehát ha van 500 gramm retked, annak a 2%-a: 500 x 0,02 = 20 gramm. Ennyi sóra lesz szükséged fél kiló retekhez.

A retek tartósítása – Sózás és passzírozás

Add hozzá a kimért sómennyiséget az összekevert retekdarabokhoz. ez után alaposan nyomkodd össze őket a kezeddel, vagy egy fakanállal (főleg, ha sebesek a kezeid), hogy kieresszék a levüket. Ezután öntsd át a retekdarabokat (természetesen a levelekkel együtt) egy befőttesüvegbe, és nyomkodd őket addig, míg teljesen el nem merülnek saját levükben.

hirdetes

A retek tartósítása – Ha nem elég a lé

Ha a retek nem ereszt ki magából elég nedvet, akkor önts hozzá egy kis extra tiszta (lehetőleg szűrt) vizet, hogy minden darabka teljesen víz alá kerüljön. Ez fontos, mert azok a darabok, amiket nem fed víz, idővel bepenészesednek majd. Ha plusz vizet kell használnod, akkor arányosan több sóra is szükséged lesz, hogy ne legyen túl híg a lé. Miután meggyőződtél róla, hogy a retekdarabokat alaposan fedi a sós víz, takard le az üvege száját egy műanyag fóliával és rögzítsd azt egy befőttes gumival. Ha a fólia megemelkedik, távolítsd el átmenetileg, hogy kiereszd a termelődő gázokat, majd helyezd vissza a gumival.

hirdetes

A retek tartósítása – Tárolás és fogyasztás

Ha mindent jól csináltál, akkor tartósított retkeid 3-5 napon belül elkészülnek majd. Ezeket a savanyított retkeket hasonlóan használhatod, mint a savanyú káposztát. Ha nem eszed meg őket rögtön egyszerre, akkor cseréld le a műanyag fóliát egy rendes fedőre az üvegen. Hűtőben 2 napig, egy hűvös (12°C-nál nem melegebb), sötét kamrában vagy pincében pedig 4-6-ig maradnak felhasználhatók. Valójában ennél tovább is fogyaszthatók maradnak, de eddig őrzik meg legjobb ízüket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


idegrendszer

a soksejtű állatokban az ingerület vezetésére és feldolgozására, a szervek, szervrendszerek... Tovább

borultság

a felhőzet viszonylagos mennyisége a megfigyelés időpontjában. Újabban oktákban... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek