A humán célra termesztett repce szintén megtartja kedvező gazdasági pozícióját

Őszi káposztarepce fajtakísérletek és eredmények

Szekrényes Gábor
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Röviden a 2007-2008. évi tenyészidőszakról. Az őszi káposztarepce országos vetésterülete a 2007-2008-os tenyészidőszakban 251.246 ha volt, amely az előző évhez viszonyítva 7,55%-kal növekedett. A Dunántúlon 8,78%-kal, az Alföldön 4,28%-kal vetettek több repcét a 2006-2007.év tenyészidőszakához viszonyítva, Észak-Magyarországon azonban 2,86%-kal csökkent az elvetett repce vetésterülete.
Röviden a 2007-2008. évi tenyészidőszakról

Repce piaci helyzete


A további területnövekedést a repce piaci helyzetének folyamatos javulása okozza. Jelentősen emelkedett az ipari felhasználási igény és várhatóan ez a tendencia lesz jellemző a jövőre nézve. A humán célra termesztett repce szintén megtartja kedvező gazdasági pozícióját. A repce felvásárlási ára a betakarítási időszakban és azt követően kedvezően alakulhat.

Az MgSzH a kisparcellás fajta-összehasonlító kísérletekben a korai éréscsoportban 6 fajtát és 4 hibridet, a középérésű csoportban 17 hibridet és 20 szabad elvirágzású fajtát vetettünk el 16 termőhelyen, 2007-ben.

Repcetermesztés


A repcetermesztés számára eddig összességében kedvezően alakultak az időjárási körülmények. A 2007.évi augusztusi csapadék megérkezése lehetővé tette a jó minőségű talaj-előkészítést és a repceállományok döntő többségénél optimális viszonyok közötti kelését. Több termőhelyen a nyugati országrészben a szeptember elején lehullott nagy mennyiségű csapadék késleltette a vetéseket kelését és fejlődését, gyenge hiányos állományok alakultak ki a tél beálltáig. A tél enyhe és csapadékban szegény volt. Az állományokban jelentős kipusztulást nem tapasztaltunk, így a fajták télállóságát nem állt módunkba elbírálni.

A viszonylag gyengén áttelelt repcék a kedvező tavaszi időjárás hatására jelentősen fejlődtek.

 

A 2007. évi őszi káposztarepce adatok és eredményekAz őszi káposztarepce országos vetésterülete a 2006-2007. évi tenyészidőszakban 233.596 ha volt. Az előző évhez viszonyítva a terület 68%-os növekedést mutatott: a Dunántúlon 52,1%-kal, az Alföldön 103%-kal, Észak-Magyarországon 56%-kal vetettek több repcét a 2005. évhez viszonyítva.

A ténylegesen betakarított terület 222.108 ha, az országos termésátlag az előző év átlagánál kevesebb, 2,191 t/ha volt. Az MgSzH által ellenőrzött kísérletekben az államilag elismert repce fajtákon kívül, az EU-listán szereplő, legalább két éve vizsgált és a gyakorlati termesztés számára fontos fajta szerepelt.

Az MgSzH a kisparcellás fajta-összehasonlító kísérletek értékelését 12 termőhelyen végezte el a nemesítőházak megbízása alapján. Kísérleti eredményt a korai éréscsoportban 3 fajtáról és 3 hibridről, a középérésű csoportban 24 szabadelvirágzású fajtáról és 14 hibridről közöltünk a nemesítőházakkal.

Termőhelyenként közöltük a terméseredményeket, összevontan a beltartalmi eredményeket és a tenyészidőszak alatti megfigyelések eredményét.

Termőhelyenként adtuk közre az olaj és glükozinoláttartalom eredményeket a korai és a középérésű fajtákra és hibridekre vonatkozóan.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

áztató öntözés

a —>felületi öntözési módszerek közül a ->barázdás áztató öntözés képviseli... Tovább

keresztezés ciklikus termelés

világszerte számos módszert dolgoztak ki a mg. -> melléktermékek minél teljesebb körű... Tovább

Tovább a lexikonra