tél beálltáig az állomány fejlettségétől függően 0-100 kg/ha K2O – t von ki a talajból

A repce gondos őszi trágyázása

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Sok káliumra van szüksége már ősszel. A repce igényesebb a talaj tápanyagkészletére, mint a gabona. Kevéssé elágazó, mélyre nyúló karógyökere van, ezért fontos, hogy a feltalaj könnyen átjárható legyen, valamint a tápanyag-ellátottság a talaj mélyebb rétegeiben is biztosított legyen. A növény igényeihez igazodó trágyázás jó hatással van a magképződésre és a termésre, különösen az erukasav-szegény fajtáknál. A repce érzékeny a savanyú talajokra, a semleges, illetve a gyengén lúgos kémhatást kedveli, pH-optimuma 6,5-7,0 körüli.
Sok káliumra van szüksége már ősszel

A kálium szerepe


A kálium fontos szerepet tölt be a repce termesztésében: növeli a szemek olajtartalmát, javítja a szárszilárdságot és a repce fagyállóságát. Az őszi repce a tápanyagok egy részét (hektáronként 70-80 kg N és 100-120 kg K2O) már ősszel, a téli vegetációs nyugalmi szakasz beállta előtt felveszi. Legnagyobb tápanyag igénye a tavaszi vegetációkezdet és a teljes virágzás közötti rövid időszakban jelentkezik. Nagy termés esetén a tenyészidő alatt összesen felvett kálium mennyisége hektáronként a 300-350 kg K2O hatóanyagot is elérheti. A repce kevésbé érzékeny a klórra, ezért ősszel és tavasszal is jól használhatóak a klorid-kötésű műtrágyák.

Bár a betakarított terméssel (magvak) aránylag kevés kálium távozik a talajból, a növény a szár- és levélképzéshez igen nagy mennyiségű, 140-180 kg/ha K2O hatóanyagnak megfelelő káliumtrágyát igényel.

A betakarításkor (repceszalma)visszamaradt kálium nagyrésze a vetésforgóban marad és tovább hasznosul – leggyakrabban az őszi búza számára. A középkötött és kötött talajokon a vetésforgó teljes K-szükségletét ezért a repce alá kell kijuttatni.

 

Hirdetés

A repce őszi trágyázása

Hirdetés


 

A tél beálltáig az állomány fejlettségétől függően 0-100 kg/ha K2O – t von ki a talajból. A megfelelő káliumellátás növeli a fagytűrést, így hideg telek után kevesebb növény válik a fagy áldozatává.

Őszi káliumtrágyázással az elővetemény betakarítása után a szántóra, vagy a fiatal állomány 6-8 leveles állapotában kijuttatott káliumtrágya biztosítja, hogy a tápanyagigényes intenzív növekedési fázisban a szükséges káliumkoncentráció a talajban biztosított legyen.

Demonstrációs kísérletek eredménye szerint a magnéziumtrágyázás időpontja is befolyásolja a repce szemtermését.

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

henger

olyan talajművelő eszköz, amely forgó mozgásával, súlyával es felületi kiképzésével... Tovább

hasnyálmirigy

a gerinces állatok kettős elválasztású, lebenyes szerkezetű, összetett csöves-bogyós... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 112

Átlagos értékelés: 4.8