Gyakori betegség, ami mindenhol felüti a fejét – Minden a pszeudomonászos elhalásról

Minden a pszeudomonászos elhalásról

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Egy olyan betegségről fogok most beszélni nektek, ami sajnos nagyon sok fejfájást okozhat a kertészeknek és a mezőgazdaságban dolgozóknak egyaránt. Tartsatok velem és tudjatok meg mindent a pszeudomonászos elhalásról, és az ellene való védekezésről! 

Hasznos információk a pszeudomonászos elhalásról

Ha az időjárás olykor kiszámíthatatlan viszontagságai nem okoznának elég fejfájást a gazdáknak és kertészeknek, ott van még az a megannyi kártevő és betegség is, amelyek megkeseríthetik mindennapjaikat. A rovarok többek között pont az általuk terjesztett betegségek miatt jelentenek fenyegetést a növényekre, az egyik leggyakoribb ilyen betegség pedig az úgynevezett pszeudomonászos elhalás.

A különböző növénybetegségek azért olyan veszélyesek, mert a rovarokkal ellentétben általában csak akkor lehet észrevenni őket, amikor már kárt tettek a növényekben. A betegségeket továbbá nem csak a rovarok terjeszthetik, hanem te is, ha nem fertőtleníted rendszeresen kerti szerszámaidat. Akár egy rovar rágta sebről, akár egy nem megfelelően metszett csonkról van szó, ezek a védtelen felületek támadási lehetőséget biztosítanak megannyi betegség számára. Így működik a pszeudomonászos elhalás is, amiről a következőkben bővebben is szót ejtünk.

Mi az a pszeudomonászos elhalás?

A pszeudomonászos elhalás egy gyakori növénybetegség, amelyet a Pseudomonas syringae pv. syringae nevű baktérium okoz. A pszeudomonászos elhalás nem válogat, és temérdek növényt (főleg fákat) támadhat meg. Említést érdemel még a baktériumos hervadás is, amelyet a Ralstonia slanacearum nevű baktériumot okolhatunk. Végezetül, jó tudni az alternáriás betegségekről, amik az Alternaria tomatophila és az Alternaria solani baktériumok művei.

Sajnos bármelyik betegséggel is állsz szemben, nagyon nehéz feladat lesz kiirtani őket a kertből, ha egyszer megjelennek a talajban. Számos baktérium okozhat elhalást vagy rothadást (ezeket az angol nyelvben a „blight” gyűjtőnév jelöli), de mindegyik komoly kihívás elé állítja a kertészeket.

Hogyan terjed a pszeudomonászos elhalás?

A pszeudomonászos elhalásért felelős Pseudomonas syringae pv. syringae baktérium mind a növényi hulladékokon, mind pedig a talajban képes életben maradni. Terjedését a rovarok, illetve a nem megfelelően fertőtlenített kerti szerszámok segítik.

A pszeudomonászos elhalás a növények felületén is megmaradhat, de csak akkor támadja meg azokat, ha egy seben keresztül bejuthat a szervezetükbe. A megbetegedő növények sokkal nehezebben veszik fel a vizet és a tápanyagokat a talajból. Ha nem kezelik a pszeudomonászos elhalás idővel teljesen elpusztítja áldozatait. Sok más növény betegséghez hasonlóan a pszeudomonászos elhalásnak is kedvez a meleg, párás időjárás.

Miről lehet felismerni a pszeudomonászos elhalást?

A pszeudomonászos elhalás egyik legbiztosabb jelei a levélzeten megjelenő elhalt szövetek. Jelenlétéről árulkodhatnak továbbá a sötét barna foltok, sárga körgyűrűvel, illetve a fekete foltok az ágakon és a gallyakon. Ez a betegség a fákat sem kíméli, és gyantát szivárgó sebeket okoz rajtuk – ezek szintén árulkodó jeleknek számítanak. Nagyon fontos, hogy a pszeudomonászos elhalást minél hamarabb észrevedd kertedben, mert csak így lesz bármi esélyed arra is, hogy megmentsd növényeidet.

Különösen ehető növények esetében ügyelj rá, hogy rögtön eltávolítsd fertőzött szöveteket róluk, hogy legalább az egészséges részeiket megmenthesd. Komolyabb fertőzések esetében az egész növénytől meg kell majd válnod. A következő oldalon további hasznos információk várnak! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

aromás szénhidrogének

váltakozó egyes és kettős kötéseket tartalmazó hattagú, csak szénatomokból felépített... Tovább

boglárka (Ranunculus)

a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjának egyik nemzetsége. Évelő, vastag gyöktörzsű,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem