Rózsa foltosodása: A rózsák leveleinek fekete foltosodása általában gombás fertőzés következménye. Így védekezz ellenük és így előzd meg a bajt időben, megmutatjuk a trükköket!

hirdetes

Hogyan lehet kezelni és megelőzni a fekete foltokat a rózsákon?

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A fekete folt egy gombás betegség (Diplocarpon rosae), amely a rózsákat érinti; a rózsák fekete foltja hűvös, nedves időben fejlődik.  A gomba fekete foltok formájában fejlődik ki a leveleken, ami végül a levelek sárgulását és lehullását okozza. Amellett, hogy csúnyán néz ki, súlyosan meggyengítheti a rózsanövényt. Olvasd el a rózsákon lévő fekete foltok kezelésével kapcsolatos információkat.

Rózsa foltosodása

Mik azok a fekete foltok a rózsák levelein?

A fekete foltok a rózsák levelein általában gombás megbetegedésre utalnak, amelyet fekete foltosság (Black Spot) néven is ismernek. Ez egyike a leggyakoribb rózsabetegségeknek, és jellemzően a nedves, meleg környezetben terjed gyorsan.
A fekete foltosságot a Diplocarpon rosae nevű gomba okozza. A levelek felszínén megjelenő fekete foltok kezdetben aprók, majd idővel nagyobbak és elterjedtebbek lehetnek. A fertőzött levelek sárgulnak, majd hullani kezdenek. Ha a probléma nem kezelhető, a rózsanövény gyengülhet, és csökkenhet a virágzása is.

A fekete folt betegség életciklusa

Bár a fertőzött levelek ellen nincs gyógymód, a fekete foltosodás megelőzhető. A meglévő spórák a fertőzött lehullott leveleken és töveken telelnek át, várva a kedvező feltételeket. A spórák tavasszal csíráznak, és a csírázás előtt hét órán keresztül folyamatosan nedvesnek kell lenniük. A spórák a fekete elváltozásokban termőtesteket, úgynevezett acervulusokat fejlesztenek. Ezek spórákat termelnek, amelyek az új szövetekre fröccsennek, és terjesztik a betegséget.

Így előzd meg a rózsák foltosodását: adj a növénynek ideális növekedési feltételeket

A növénybetegségek elkerülésére igaz, hogy az egészséges, életerős növény kevésbé érzékeny a problémákra. A rózsák a napos helyet részesítik előnyben, jól vízelvezető talajjal és rendszeres, heti öntözéssel. Ültesd a rózsákat olyan helyre, ahol reggel napsütést kapnak, ami segít a nedvesség kiszáradásában a levelekről. A legjobb az egész napos napsütés.

hirdetes

Jó légáramlás

Biztosíts jó levegőáramlást a rózsanövények körül és azon keresztül. Ne ültessük a rózsákat túl közel más növényekhez. metsszük meg, hogy a vesszők közötti réseket, ha a növény túl sűrűsödik és a levegő nem jut át. A jó levegőkeringés és a vesszők keresztezésének megakadályozása révén a fekete folt nehezebben terjed.

Megfelelő öntözés

Kerüld a levelek nedvesedését öntözés közben. Nem sokat tehetsz az eső ellen, de kerüld a fej feletti locsolókat, és a vizet közvetlenül a növény gyökereire irányítsd.

Metszés

Vágd vissza a rózsákat, ha fekete foltot látsz. Távolítsd el a fertőzött leveleket, és minden ősszel alaposan tisztítsd meg, ugyanis a spórák a leveleken és a száron maradhatnak, és újra megfertőződhetnek, amikor a körülmények kedvezőek. Fertőtlenítsd a metszőollókat 10 százalékos fehérítőoldattal vagy alkohollal a vágások között. Dobd ki a fertőzött leveleket és vesszőket – ne komposztáld őket, mert a spórák újra megfertőzhetik a növényeket. Ügyelj arra, hogy a lehullott leveleket is takarítsd el és dobd ki.

hirdetes

Mulcs

Vigyél fel vastag talajtakaró réteget a növény alapja köré. A talajtakaró megakadályozza, hogy a talaj felfröccsenjen a növényre, és ha a spórák jelen vannak a talajban, segít megakadályozni a fekete foltok terjedését a rózsákon. Ügyelj arra, hogy a talajtakaró ne tartalmazzon rothadó fát, mivel nedves környezetben gomba fejlődhet ki.

Helyi permetek kezelésre és megelőzésre

Vannak kereskedelmi és házi készítésű megoldások, amelyek segítségével megpróbálhatod megakadályozni a fekete foltok terjedését. A kezelés időigényesnek tűnhet; ez egy bosszantó probléma, amelyet csak lassítani lehet, mivel semmi sem tudja igazán elpusztítani a fekete foltokat a rózsákon. Kora tavasszal, valamint heves esőzés után hetente permetezni kell a növényeket, hogy megakadályozd a fekete foltok megjelenését. Permetezd be az egész növényt, beleértve a levelek tetejét és alját, valamint a szárakat. Fontold meg a télen alvó permetezés használatát az áttelelő spórák elfojtására.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-21

Szeptember végi metszés: meggy- és cseresznyefa metszése szakszerűen

Szeptember végén metszd meg a cseresznyefádat és a meggyfádat is, a cikkben megmutatom, hogyan kezdj neki és elmagyarázom miért szeptemberben csináld a metszést!

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-22

Ezek a legkedveltebb őszi dísznövények: októberig ültesd el őket!

Az ősz beköszöntével eljön az idő, amikor kertünkben is megjelennek az őszi színek, ezekkel a virágokkal könnyen varázsolhatunk kertünkbe egy kis különlegességet.

2023-09-25

Nem mindegy, milyen tököt választok? Az 5 legjobb tök sütéshez, főzéshez

Melyik a legjobb sütőtök? Melyik sütőtököt érdemes választani, ami finom, és sokáig eláll otthon? Ezekhez a receptekhez valók a különböző sütni való tökök!

2023-09-27

Így védekezz az leggyakoribb őszi kertészeti betegségek és kártevők ellen

Az őszi időszakban számos betegség és kártevő is felüti a fejét. Ahhoz, hogy megőrizzük növényeink egészségét, fontos ismernünk és kezelnünk ezeket a problémákat

2023-09-26

5 őszi virág a veranda, terasz tökéletes dekorációjához

Kiüríteni a nyári cserepeket, és elrakni a garázs mélyére az ősz beköszöntével? Na még mit nem! Vannak csodaszép őszi virágok is, amik feldobják a verandákat...

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

légzés

a szervezet nyomáskülönbségen alapuló gázcseréje, az oxigénfelvételt és a... Tovább

anasztomózis (összeszájadzás)

(anat.) artériák és vénák közötti legrövidebb összeköttetés; ha a szerv "pihen", csak... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet