Rózsa foltosodása: A rózsák leveleinek fekete foltosodása általában gombás fertőzés következménye. Így védekezz ellenük és így előzd meg a bajt időben, megmutatjuk a trükköket!

Hogyan lehet kezelni és megelőzni a fekete foltokat a rózsákon?

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A fekete folt egy gombás betegség (Diplocarpon rosae), amely a rózsákat érinti; a rózsák fekete foltja hűvös, nedves időben fejlődik.  A gomba fekete foltok formájában fejlődik ki a leveleken, ami végül a levelek sárgulását és lehullását okozza. Amellett, hogy csúnyán néz ki, súlyosan meggyengítheti a rózsanövényt. Olvasd el a rózsákon lévő fekete foltok kezelésével kapcsolatos információkat.

Rózsa foltosodása

Mik azok a fekete foltok a rózsák levelein?

A fekete foltok a rózsák levelein általában gombás megbetegedésre utalnak, amelyet fekete foltosság (Black Spot) néven is ismernek. Ez egyike a leggyakoribb rózsabetegségeknek, és jellemzően a nedves, meleg környezetben terjed gyorsan.
A fekete foltosságot a Diplocarpon rosae nevű gomba okozza. A levelek felszínén megjelenő fekete foltok kezdetben aprók, majd idővel nagyobbak és elterjedtebbek lehetnek. A fertőzött levelek sárgulnak, majd hullani kezdenek. Ha a probléma nem kezelhető, a rózsanövény gyengülhet, és csökkenhet a virágzása is.

A fekete folt betegség életciklusa

Bár a fertőzött levelek ellen nincs gyógymód, a fekete foltosodás megelőzhető. A meglévő spórák a fertőzött lehullott leveleken és töveken telelnek át, várva a kedvező feltételeket. A spórák tavasszal csíráznak, és a csírázás előtt hét órán keresztül folyamatosan nedvesnek kell lenniük. A spórák a fekete elváltozásokban termőtesteket, úgynevezett acervulusokat fejlesztenek. Ezek spórákat termelnek, amelyek az új szövetekre fröccsennek, és terjesztik a betegséget.

Így előzd meg a rózsák foltosodását: adj a növénynek ideális növekedési feltételeket

A növénybetegségek elkerülésére igaz, hogy az egészséges, életerős növény kevésbé érzékeny a problémákra. A rózsák a napos helyet részesítik előnyben, jól vízelvezető talajjal és rendszeres, heti öntözéssel. Ültesd a rózsákat olyan helyre, ahol reggel napsütést kapnak, ami segít a nedvesség kiszáradásában a levelekről. A legjobb az egész napos napsütés.

Jó légáramlás

Biztosíts jó levegőáramlást a rózsanövények körül és azon keresztül. Ne ültessük a rózsákat túl közel más növényekhez. metsszük meg, hogy a vesszők közötti réseket, ha a növény túl sűrűsödik és a levegő nem jut át. A jó levegőkeringés és a vesszők keresztezésének megakadályozása révén a fekete folt nehezebben terjed.

Megfelelő öntözés

Kerüld a levelek nedvesedését öntözés közben. Nem sokat tehetsz az eső ellen, de kerüld a fej feletti locsolókat, és a vizet közvetlenül a növény gyökereire irányítsd.

Metszés

Vágd vissza a rózsákat, ha fekete foltot látsz. Távolítsd el a fertőzött leveleket, és minden ősszel alaposan tisztítsd meg, ugyanis a spórák a leveleken és a száron maradhatnak, és újra megfertőződhetnek, amikor a körülmények kedvezőek. Fertőtlenítsd a metszőollókat 10 százalékos fehérítőoldattal vagy alkohollal a vágások között. Dobd ki a fertőzött leveleket és vesszőket – ne komposztáld őket, mert a spórák újra megfertőzhetik a növényeket. Ügyelj arra, hogy a lehullott leveleket is takarítsd el és dobd ki.

Mulcs

Vigyél fel vastag talajtakaró réteget a növény alapja köré. A talajtakaró megakadályozza, hogy a talaj felfröccsenjen a növényre, és ha a spórák jelen vannak a talajban, segít megakadályozni a fekete foltok terjedését a rózsákon. Ügyelj arra, hogy a talajtakaró ne tartalmazzon rothadó fát, mivel nedves környezetben gomba fejlődhet ki.

Helyi permetek kezelésre és megelőzésre

Vannak kereskedelmi és házi készítésű megoldások, amelyek segítségével megpróbálhatod megakadályozni a fekete foltok terjedését. A kezelés időigényesnek tűnhet; ez egy bosszantó probléma, amelyet csak lassítani lehet, mivel semmi sem tudja igazán elpusztítani a fekete foltokat a rózsákon. Kora tavasszal, valamint heves esőzés után hetente permetezni kell a növényeket, hogy megakadályozd a fekete foltok megjelenését. Permetezd be az egész növényt, beleértve a levelek tetejét és alját, valamint a szárakat. Fontold meg a télen alvó permetezés használatát az áttelelő spórák elfojtására.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-07-15

Ez a tökéletes időpont a paradicsom locsolásához a kánikulában

A paradicsom locsolása nem könnyű feladat kánikula idején. Segítünk, hogy a megfelelő paradicsom öntözés segítségével növényeid frissek és zöldek maradjanak.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

anyagnorma

az anyag mennyiségi előírása, amely egységnyi termék előállítása alatt felhasználható.... Tovább

vérzéscsillapítás

Célja elsősorban a ->műtét v. ->sérülés során létrejött ->vérzés megszüntetése... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet