Popeye nyári kedvence - a spenót- talajigénye, ültetése

hirdetes

Popeye nyári kedvence - a spenót

AN, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Van, aki nem tudja kibírni a nyarat friss spenót nélkül. Nos, neki találták ki az új-zélandi spenótot.Megszoktuk, hogy a hagyományos spenót igazi tavaszi növény: nagy melegben felmagzik, és ilyenkor levelet már nem növeszt. Az új-zélandi viszont sivatagi területekről származik, ezért alkalmazkodott az erős napsütéshez és a kevés csapadékhoz.

Spenót ültetése, talajigénye
 

Popeye nyári kedvence - a spenót
Az egyéves, húsos pozsgás levelű növénynek kevés a légzőnyílása, ezért keveset párologtat. Kifejezetten melegigényes, a magok tíz fok alatt nem is csíráznak ki. A hidegre viszont érzékenyen reagál, magas víztartalma miatt fagypont körüli hőmérsékleten elfagy. Fejlődése hűvös, borús napokon leáll.

Spenót termesztéseA szárazságot sokáig elviseli, de ilyenkor kevesebb és zöldesbarna színű levelet hoz. Haragoszöld színű leveleket csak frissen trágyázott talajokon ad, ha magas nitrogénigényét kielégítjük, szinte mindenféle talajon megél. Legegyszerűbben magvetéssel szaporítható, de lehet palántázni is. Általában áprilisban vetik, de ősszel, októberben is megtehetjük ezt. A so¬rok 80-100 centire legyenek egymástól, a ma¬gok 10-12 centire kerüljenek egymástól és 2-4 centiméter mélyre.

hirdetes
 

Spenót ápolása

Ápolása egyszerű, hiszen eleinte kapálni kell, de miután a heverő szárú növény fokozatosan befutja a sorközt, elnyomja a gyomok zömét. Száraz tavasszal és nyáron egyszer-kétszer ajánlatos megöntözni, hogy dús, zöld levelet kapjunk. Speciális kórokozója vagy kártevője nincs, így növényvédelemre nincs gondunk. Miután a hajtások 30-40 centiméter hosszúra nőttek, máris szedhetjük. Nemcsak a leveleket, hanem a fiatal hajtásokat is fel lehet használni, mert a letépettek helyén újabbak fejlődnek.

hirdetes

Magjai csak hosszú őszön érnek be, gyakran félérettek maradnak. Begyűjtésükkor legegyszerűbb először az elszáradt hajtásokat felszedni, a földre hullott érett magokat pedig összegyűjteni és szellős, száraz helyen teljesen kiszárítani. A fel nem szedett magok jövőre kikelnek. Néhány észak-európai országban hajtatásával is foglalkoznak: 4-8 hetes palántanevelés után márciusban, áprilisban ültetik ki a kis növényeket fólia- vagy üvegházba.

Forrás: www.eu-info.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

edafontrágya

nagy szervesanyag-tartalmú keveréktrágya; fő sajátossága, hogy nagy számban tartalmaz... Tovább

hipoxémia (hypoxaemia)

a vérnek oxigénnel való hiányos telítődése. Akkor következik be, ha a hemoglobin... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség