notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Popeye nyári kedvence - a spenót

Hirdetés

Popeye nyári kedvence - a spenót

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Van, aki nem tudja kibírni a nyarat friss spenót nélkül. Nos, neki találták ki az új-zélandi spenótot.Megszoktuk, hogy a hagyományos spenót igazi tavaszi növény: nagy melegben felmagzik, és ilyenkor levelet már nem növeszt. Az új-zélandi viszont sivatagi területekről származik, ezért alkalmazkodott az erős napsütéshez és a kevés csapadékhoz.

Popeye nyári kedvence - a spenót
Az egyéves, húsos pozsgás levelű növénynek kevés a légzőnyílása, ezért keveset párologtat. Kifejezetten melegigényes, a magok tíz fok alatt nem is csíráznak ki. A hidegre viszont érzékenyen reagál, magas víztartalma miatt fagypont körüli hőmérsékleten elfagy. Fejlődése hűvös, borús napokon leáll.

A szárazságot sokáig elviseli, de ilyenkor kevesebb és zöldesbarna színű levelet hoz. Haragoszöld színű leveleket csak frissen trágyázott talajokon ad, ha magas nitrogénigényét kielégítjük, szinte mindenféle talajon megél. Legegyszerűbben magvetéssel szaporítható, de lehet palántázni is. Általában áprilisban vetik, de ősszel, októberben is megtehetjük ezt. A so¬rok 80-100 centire legyenek egymástól, a ma¬gok 10-12 centire kerüljenek egymástól és 2-4 centiméter mélyre.

Ápolása egyszerű, hiszen eleinte kapálni kell, de miután a heverő szárú növény fokozatosan befutja a sorközt, elnyomja a gyomok zömét. Száraz tavasszal és nyáron egyszer-kétszer ajánlatos megöntözni, hogy dús, zöld levelet kapjunk. Speciális kórokozója vagy kártevője nincs, így növényvédelemre nincs gondunk. Miután a hajtások 30-40 centiméter hosszúra nőttek, máris szedhetjük. Nemcsak a leveleket, hanem a fiatal hajtásokat is fel lehet használni, mert a letépettek helyén újabbak fejlődnek.

Magjai csak hosszú őszön érnek be, gyakran félérettek maradnak. Begyűjtésükkor legegyszerűbb először az elszáradt hajtásokat felszedni, a földre hullott érett magokat pedig összegyűjteni és szellős, száraz helyen teljesen kiszárítani. A fel nem szedett magok jövőre kikelnek. Néhány észak-európai országban hajtatásával is foglalkoznak: 4-8 hetes palántanevelés után márciusban, áprilisban ültetik ki a kis növényeket fólia- vagy üvegházba.
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
622 902
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
622 902
Közösség

magzat ellágyulása

a —>méhben elhalt és megrekedt —>magzat lágy részeinek baktériumok... Tovább

Gazdit Keresõ Érdi Kutyák és Macskák

Állatvédõ szervezet Menhelyünk sajnos nincsen, ideiglenes befogadóként próbálunk segíteni... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 108

Átlagos értékelés: 5.0