Minden amit tudni érdemes a pipacsról!

hirdetes

Ezt biztosan nem tudtad a pipacsról!

ZH

A nyár egyik jelképe a szántóföldeket borító, a végeláthatatlan búzamezők és útszéli árokpartok messziről jól látható piros pipacs virága. Ugyan a pipacs egy gyomnövény, mégis minden évben a csodájára járunk, hiszen májustól egészen októberig színesre borítja a Dél- és Közép Európai tájakat. Szépsége még a művészeket is megihlette és Skócia nemzeti virágává is vált. Ezt biztosan nem tudtad Te sem a pipacsról!

virágzik a pipacs

Amit érdemes tudnod a pipacsról


A pipacs a boglárkavirágúak rendjébe és a mákfélék családjába tartozik, nem más, mint a kert mák őse, a vadmák. A pipacs, másnéven papavert, itthon leginkább közönséges pipacsnak, mezei pipacsnak vagy vetési pipacsnak szokták nevezni. Nem csak virága, de termése is van, ami egy fordított tojás alakra hasonlít, többrekeszű, lyukakkal nyíló tok, amit a régi szokások révén „borstartónak” neveznek.


Szinte bárhol előfordul, szántók szélén, mezőkön, de ma már kifejezetten pipacsmezőket is találhatunk, ahol az élénkpiros színű virág beborít mindent. 
Ezeket valószínűleg Te is tudtad a pipacsról, viszont számtalan más dologra is hasznos a pipacs, amit régebben ki is használtak az emberek, de mára már feledésbe merült. Nézzük mik ezek!

A pipacs ehető


Igen, jól látod a pipacs ehető, ugyanis magját, ami leginkább a dió ízéhez hasonlítható, leginkább sütemények és saláták ízesítésére használják, vagy salátaolajat készítenek belőle, mivel magjából olaj préselhető. Nem csak a magját, de a leveleit is el lehet fogyasztani akár nyersen, vagy meg is lehet főzni úgy, mint a spenótot, csak arra kell ügyelni, hogy még a virágbontás előtt szüreteljük le a leveleket. A nyers hajtásokat azonban kerüljük el, mert mérgezőek. A virágszirmok ételek színezésére is tökéletes, de gyakran alkalmazzák szirupkészítéshez is. Régen még bort is színeztek vele. A szirmokból nem csak szörpöt, de pipacslikőrt is lehet készíteni!

hirdetes

A legjobb gyógyír a pipacs


hirdetes
A pipacs az egyik legjobb gyógymód a különböző megbetegedések kezelésére, ugyanis remek köhögéscsillapító és nyugtató hatású. Gyakran alkalmazták teák készítésére, amivel a betegség esetén még toroköblítésre is alkalmas. A növény magjait, leveleit, kinyílt virágszirmait májustól egészen augusztusig lehet begyűjteni, és napfény mentes helyen érdemes kiszárítani, majd teakeverékhez hozzáadva remek gyógymód.

Nemzeti jelkép


Skóciában még egy teljes nemzeti ünnepet is kiérdemelt a kis piros pipacsvirág, ugyanis minden évben november 11-én tartják a Poppy day-t. Ez a nap azért különleges, mert az I. világháború áldozataira emlékeznek meg. De, hogy kötődik össze a pipaccsal? Az emlékezés szimbólumaként a pipacsvirágot választották, így az ünnep keretein belül, mindenki pipacsos kitűzőt visel, és emlékeznek meg az elhunytakról. Rengeteg árus jelenik meg ilyenkor a köztereken, akik pipacsos kitűzőket, gomblyukba helyezhető kerámia és műanyag pipacsokat árulnak, és azt tudni kell, hogy a pipacsostárgyakból beáramló bevételt az elesettek hozzátartozóinak megsegítésére fordítják.


Nem csak a skótok, de a britek is az emlékezés virágának tartják a pipacsot, a belgák pedig szintén a nemzeti virágukká választották.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


ellés

az a folyamat, amelynek során, a —>vemhességi idő elteltével, a magzat a magzatburkokkal,... Tovább

keretkészítés (méhészet)

a keretek merev vázát a derékszögben összeillesztett lécek adják, amelyeket előzőleg a... Tovább

Tovább a lexikonra
kertfenntartás virág virágtermesztés