Gyomnövények előnyei: Tudtad, hogy a gyomoknak is vannak előnyeik? Bizony, ezek a lóhere és pitypang előnyei; nézd meg a cikkben, hogy mik is a gyomoknak titulált növények előnyei!

Gondoltad volna? – ezek a lóhere és a pitypang előnyei a kertedben

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Azt a sok növényt, amelyet gyomnak tekintünk, azért utáljuk, mert ott nőnek, ahol nem akarjuk, és ezt meglehetős nagy lendülettel és kitartóan teszik. Az általunk gyomoknak nevezett növények sok tekintetben genetikailag felülmúlják azokat a táji növényeket, amelyeket kívánatosabbnak tartunk, mivel olyan könnyen fejlődnek. De ezeknek az úgynevezett "gyomoknak" nagyon sok más haszna is van, amelyeket figyelmen kívül hagyunk, miközben azt akarjuk, hogy kiirtsuk őket pázsitjainkból és kertjeinkből. Két ilyen növény a lóhere és a pitypang, nézzük mik az előnyeik!

Gyomnövények előnyei

Lóhere, mint pázsitfű

A lóherét általában gyomnövénynek tekintik és gyomirtókkal és más szerekkel küzdenek ellene a kertészek, hogy tökéletes pázsitot teremtsenek, amely csak gyepfüvet tartalmaz. Egy kis elmélkedés és botanikai ismeretek azonban megmutathatják, hogy a fehér lóhere ideális összetevő lehet a gyepfű keverékében. Az a tény, hogy a lóhere hüvelyes, azt jelenti, hogy valójában saját nitrogént termel, és megköti azt a talajban. A lóhere nemcsak, hogy nem igényel nitrogénműtrágyát, hanem más közeli növényeket is ellát nitrogénnel. Ha ezt hozzáadjuk ahhoz a tényhez, hogy a lóhere szárazságtűrő, hamarosan azon tűnődünk, hogy miért is nem szeretnénk lóherét a pázsitunkba. 

A lóhere mezőgazdasági felhasználása

Számos lóherefajt széles körben alkalmaznak háziállatok takarmánynövényeként és talajjavító növényként a mezőgazdaságban. A különféle körülmények között könnyen termeszthető és tápanyagban gazdag lóhere ideális szántóföldi növény a szarvasmarhák és más legelő állatok számára. A lóhere azon képessége, hogy megköti a levegő nitrogénjét, gazdagítja a talajt és nitrogént ad a következő évi terméshez.
A méhek és más beporzók rendkívül vonzódnak a lóhere virágaihoz; noha a méhektől hemzsegő pázsit nem mindenkinek való, a környezetvédelmi szempontok szerint jótékony hatású. 

Okok a lóhere gyepen való használatára

Az elmúlt években a lóherét újra megvizsgálták, és sok növénykutató és néhány háztulajdonos felismerte erényeit a gyepfűkeverékek összetevőjeként – vagy akár a gyepfű helyettesítőjeként:

•    A lóhere az első olyan növények között van, amelyek tavasszal kizöldülnek és virágoznak, és aszályos körülmények között is megőrzi zöld színét. 
•    A lóhere az ideális gyepfelület olyan otthonok számára, ahol kevés a tevékenység a gyepen, és a kívánt eredmény inkább esztétikus, mint funkcionális.

A pitypang, mint gyűlölt gyomnövény

Az első számú leggyűlöltebb gyomnövény az pitypang. Holott az előző generációk salátákat és bort készítettek a pitypanggal, most mi igyekszünk minden szükséges eszközzel kiirtani. A pitypangot éppen genetikai fölénye miatt utálják a háztulajdonosok és a kertészek: kifejezetten jó szaporodó, emiatt nagyon rövid idő alatt képes megfertőzni a pázsitot.

Évekkel ezelőtt a pázsit általában fűfajták, lóhere, pitypang és más növények keveréke volt, de ezek már rég kimentek a divatból, és az ilyen sokféleségű pázsitot általában rosszallják a kertészek és háztulajdonosok. A vegyipar is nagy szerepet játszott annak az ötletnek a népszerűsítésében, hogy az egyetlen jó pázsit az, amely 100 százalékban gyepfűből áll. A pitypang ennek a mentalitásnak az áldozata. Mégis ki ne mosolyogna tavasszal a pitypangként ismert „vadvirágtól” felragyogott vadrét láttán?

Ezért hasznos a pitypang

A pitypang levelei, virágai és gyökerei ehetőek. Sok vitamin, ásványi anyag és rost található bennük. Az emberek különböző módokon felhasználhatják őket salátákban, levesekben, teákban vagy akár főzelékekben is. A pitypang hagyományosan használatos gyógynövényként is. A leveléből készült tea gyomorproblémák, emésztési zavarok, máj- és epeproblémák kezelésére használható.

A pitypang kivonatot is alkalmazzák különféle krémekben és kenőcsökben, amelyek segíthetnek a bőrproblémák, például ekcéma vagy pattanások enyhítésében. Nem utolsó sorban pedig, a pitypang hozzájárul a talaj minőségének javításához, mivel mélyre hatoló gyökérrendszere segít oldani a talajt és növelni a víz áteresztő képességét. Emellett a pitypangvirágok méheket és más beporzó rovarokat vonzanak, ami hozzájárul a biológiai sokféleség fenntartásához.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

dolgozók állománycsoportja

a vállalatnál foglalkoztatott személyek tevékenységük jellege szerinti csoportosítása. A... Tovább

időjárási front

két különböző hőmérsékletű légtömeget elválasztó határfelület, amelynek mentén... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés