Tavaszi tyúkhúr irtása - a tyúkhúr irtás legjobb módszerei kora tavasszal, tippek tyúkhúr irtásához

Ezzel a módszerrel örökre kiirthatod a tyúkhúrt a kertedből

VN
Frissítve: 2024.05.26
Frissítette: NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A tyúkhúrral a legtöbb kerttulajdonosnak meggyűlik a baja. Egyáltalán nem kell kivételesnek érezned magad, ha megannyi irtási kísérlet után még egyet meglátsz a földön, és hangosan azt kérdezed, hogy miért pont én? Igazából a tyúkhúr nagyon elterjedt, nagyon sokan küzdenek vele, de most mutatunk néhány praktikát, amik segítségével te is felveheted a kesztyűt a tyúkhúrral szemben.

Tavaszi tyúkhúrirtás

Hogyan szabadulhatok meg a tyúkhúrtól egyszerűen?

"Hogyan szabaduljak meg a tyúkhúrtól?" egy igen gyakori kérdés. Mielőtt megválaszolnánk a kérdést, nézzünk pár alapvető tudnivalót, amik szükségesek lesznek a folyamat során. A tyúkhúrnak két fajtája van. Van egy évelő faj, az egérfülű tyúkhúr (Cerastium vulgatum), amely sűrű, alacsonyan fekvő foltokat képez a pázsitokon és kertekben. A másik faj, a közönséges tyúkhúr (Stellaria media) egynyári, könnyebben irtható. A tyúkhúr elpusztításának legjobb módja, ha a lehető legtöbbet kézzel ki húzzuk a földből- mese nincsen. Mindkét fajnak sekély gyökerei vannak, és könnyen eltávolíthatók kapálással vagy kézi húzással. Mivel azonban az egérfülű alanyból új növények fejlődhetnek ki, az egész növény eltávolításával lehet csak elpusztítani. A tyúkhúsnak köztudottan sekély gyökerei vannak, így könnyen ásható vagy húzható anélkül, hogy visszanövést okozó gyökéranyag maradna hátra. Forró vízben is gyorsan elpusztul.

Hogyan szabadulhatok meg a tyúkhúrtól gyomirtó segítségével?

A tyúkhúr kerti területekről történő eltávolításához folyamatos gyomirtásra lehet szükség, de ez nem fogja teljesen kiirtani. Számos gyomirtó szer létezik azonban, amelyek érintkezéskor elpusztítják a tyúkhúrt, és ezeket a legjobb kora tavasszal használni, hogy megakadályozzák a magvak csírázását. A gyomirtó szerek megtámadják a gyökérrendszert, és ezzel elpusztítják az egész növényt. Alkalmazását azonban takarékos üzemmódra kell állítani, hiszen más növényeket is elpusztíthat. Egy másik lehetőség, hogy a tyúkhúrt ammónium-szulfáttal porozzuk be, amíg a reggeli harmat még rajta van. Egyszerűen csak követni kell a címkén található utasításokat a megfelelő felhordási mennyiséghez.

Hogyan szabadulhatok meg a tyúkhúrtól a fűben?

Gyepterületeken nehéz dolgunk van, ki kell húzni a tyúkhúrt mindenképpen, ha szeretnénk megszabadulni tőle. Azonban van egy másik opció is: műtrágya és gyomirtó keverékét is lehet használni. Ahol a tyúkhúr nő a pázsitfű között, a legjobb, ha szelektív széleslevelű gyomirtót használunk, amely megtámadja a tyúkhúrt anélkül, hogy a környező káros füvet elpusztítaná. A szelektív gyomirtószerek nem károsítják a legtöbb gyepfüvet, de károsak a kerti növényekre, ezért legyél óvatos! Mindig figyelmesen olvasd el ezeknek az utasításait, és úgy alkalmazd, olyan dózisban, annyi időközönként, ahogyan az rá van írva. Azt is ellenőrizd meg a leíráson, hogy valóban nem káros-e a fűre az anyag. Az öntözési időszakot is kalkuláld bele a képletbe!

Erős fűvel a tyúkhúr ellen!

Az egészséges pázsit ellenáll a tyúkhús inváziójának. Ha rendszeresen végzed a fűnyírást a fűnyíró legmagasabb fűrészbeállításán, az elősegíti a vastag, magas fű növekedését, amely elfojtja az invazív tyúkhúr hajtásait. Ha a legtöbbet szeretnéd kihozni a fűből, ellenőrizd a pázsit pH-értékét, és szükség szerint módosítsd azt mésszel. Ezenkívül, fontold meg műtrágya vagy gyom- és takarmánytermékek használatát évente 1–2 alkalommal, hogy megerősítsd a gyepet és eltüntesd az invazív gyomokat.

Mulcsozd a kerted a tyúkhúrok ellen!

A 2–3 hüvelyk mélységű kerti talajtakaró réteg nagymértékben megakadályozza a csirkefű kihajtását. A talajtakaró megakadályozza, hogy a gyommagvak eljussanak a talajba, és megakadályozzák a jelenlévő magvak kihajtását azáltal, hogy megvonják a levegőtől és a napfénytől. A jól mulcsozott kert távol tartja a tyúkhúrt, így több víz és tápanyag marad a termeszteni kívánt növények számára.

Főzött ecet használata a tyúkhúr ellen!

Az ecet egy természetes gyomirtó, amely hatékonyan pusztítja el a tyúkhúrt. Használj 20%-os ecetsavat tartalmazó háztartási ecetet, amely erősebb, mint a szokásos étkezési ecet. Az ecetet egy permetezővel alkalmazd közvetlenül a tyúkhúrra, ügyelve arra, hogy alaposan átitatja a leveleket és a szárakat. Legjobb, ha napos, száraz időben alkalmazod, hogy az ecet gyorsabban felszívódjon és hatékonyabb legyen. Az ecet savassága kiszárítja a növényt, és megakadályozza annak növekedését. Ismételd meg az alkalmazást szükség szerint, amíg a tyúkhúr teljesen el nem pusztul. Ügyelj arra, hogy az ecet más növényekre ne kerüljön, mivel azokat is károsíthatja.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-05-07

Ásás mentes ágyások készítése egy kertész tanácsaival

Tanuld meg te is, hogyan kell ásás mentes ágyásokat készítened a kertben, minimális erőfeszítéssel, ráadásul még a bolygónak is jót teszel ezzel a munkával.

2024-04-29

Termeszd meg magadnak a saját, biotrágyádat ennek a növénynek a segítségével!

Fedezd fel, hogyan készítheted el saját, biotrágyádat a nadálytő segítségével! Tanuld meg lépésről lépésre, hogyan termesztheted és használhatod a nadálytőt!

2024-06-05

Így védd meg a virágjaidat a perzselő naptól egy kertész szerint

Virágok védelme a naptól: így óvd meg növényeidet a perzselő nap ellen a nyáron, mutatjuk a legjobb tanácsokat, amikre érdemes kifejezetten figyelned neked is!

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fehérhalak

a belvízi halászatban a kevésbé értékes halfajok elterjedt, nem tudományos elnevezése. Ide... Tovább

Mosonmagyaróvári Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Mosonmagyaróvár Pozsonyi u. 87. 9200 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Talajművelés