notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

„Történelmi” kitekintés, helyzetkép, adottságok, erőforrások, termelési szerkezet

hirdetes

Egy mezőgazdasági kisvállalkozás helyzete és lehetőségei

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A mezőgazdasági termelés egyre nagyobb részét adják a kisüzemi termelési egységek, családi gazdaságok, illetve vállalkozók és őstermelők.
„Történelmi” kitekintés, helyzetkép, adottságok, erőforrások, termelési szerkezet

A mezőgazdasági termelés egyre nagyobb részét adják a kisüzemi termelési egységek, családi gazdaságok, illetve vállalkozók és őstermelők.

Ennek okát az átstrukturálódott mezőgazdasági szerkezetben kell keresni. A nagyüzemek, termelőszövetkezetek feldarabolása, lehetetlenné válása, és a megmaradók életképtelensége politikai és gazdasági okokra vezethető vissza. A rendszerváltást követően meginduló privatizációs politikának köszönhetően sokan kapták vissza földjüket, illetve jutottak kisebb-nagyobb méretű földterülethez. A privatizáció alkalmával azonban olyanok is földtulajdonosok lettek, akik eddig nem rendelkeztek földterülettel. Az ő számukra három lehetőség kínálkozott: rögtön eladni, bérbe adni, vagy megművelni a földet.

Az első két lehetőséggel azok éltek (ill. élnek), akiknek nincsenek meg az erőforrásaik a termeléshez. A másik lehetőséget választották a termelőszövetkezetekből kialakult magánvállalkozások, tőkeerős kisvállalkozók, családi gazdaságok és az elszánt őstermelők.

Az utóbbi kategória szereplői között azonban sokan gondolják úgy, hogy rendelkeznek a termeléshez szükséges tőkével, gépparkkal és szakmai tudással! Mivel ezeknek a tényezőknek egyike sem hiányozhat, így bármelyikük hiánya alapjaiban gátolja a sikeres termelést. Ilyen körülmények között próbál talpon maradni egy Duna-menti kisvállalkozás Apostagon.

Adottságok, erőforrások

Adottságok:

Földterület:

100 hektár, saját tulajdonú

Talaj:

változatos genetikai szerkezetű, fizikai féleségű (homoktól egészen a réti talajig)

Klimatikus tényezők:

Csapadék 450-500 mm között. A napfényes órák száma a déli határ közelsége miatt magas. A csapadékeloszlása nem tekinthető egyenletesnek, nyáron gyakoriak az aszályos periódusok. Összességében a természeti adottságok lehetővé teszik a jó, közepes színvonalú mezőgazdasági termelést.

Erőforrások

Géppark:

2 db MTZ 82 és 1 db Rába-Steiger 180 erőgép

1 db 5,2 m-es Agrikon szupernehéztárcsa

1 db 5,6 m-es Rau ásóborona

2 db 5 fejes IH ágyeke

1 db 4 m-es tárcsa

1 db 3 fejes ágyeke

2 db kombinátor (4,5 m; 6,6 m RAU)

1 db Kühne sorközművelő kultivátor, műtrágyaszóró adapterrel

2 db műtrágyaszóró: - Amazone 2 röpítőtárcsás, függesztett- RCW 3 A/W 2 röpítőtár- csás, vontatott

1 db Kühne 1 késes középmélylazító

4 db Cambridge henger

1 db RSM szárzúzó

1 db SPC 6 vetőgép

1 db IH 6200 vetőgép

1 db Case 800 ME függesztett, 13 m-es szórókeretű vegyszerező

3 db 6 tonnás pótkocsi.

Az erőforrások közé tartozik még maga a termőföld, az emberi munkaerő és a szakmai tudás is. A munkaerőt egy-egy gépkezelő és titkárnő, valamint a cég ügyvezetője teszi ki. Szezonális alkalmazásban magam is részt veszek az operatív teendők ellátásában.

Termelési szerkezet

Növények

Területeinken kevésbé munkaigényes szántóföldi növényeket termesztünk. Ezeket a gabonafélék, kapások és egyéb olajnövények teszik ki. Sajnálatos módon a vetésforgóból kimaradnak a pillangós, hüvelyes és egyéb takarmánynövények, az állattartó telepek hiánya és a piac bizonytalansága miatt. Ez csak látszólag nem jelent számunkra problémát, pedig a földek igen meghálálnák a talajt javító és védő növények termesztését. Az idei évben egy hazai vetőmag-előállító számára hibrid kukorica vetőmagot és kukorica vonalat is termesztünk, jól izolált körülmények között.

hirdetes

„Piaci” vetésforgó

A termelési szerkezetünkbe csak azok a nagyobb biztonsággal termeszthető, úgymond „kommersz” növények illeszthetők, amelyeknek biztos a piaci háttere, esetleg lehetőség van a ma sajnos, egyre divatosabb termeltetési szerződés megkötésére, fix áron.

Mivel integrátori tevékenységet is folytatunk, így a saját terményeinket is finanszírozott háttérrel termeljük meg.

Talajművelés, betakarítás

A fontosabb talajművelési munkálatokat a fent említett gépparkkal el tudjuk végezni. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezekkel a talaj jó kultúrállapotát biztosítani tudjuk. Az akár korszerűtlennek is mondható MTZ traktoroktól nem lehet elvárni a talajkímélő járószerkezetet, a pénztárcakímélő fajlagos üzemanyag fogyasztást, a komfortos munkakörülményeket és a jól harmonizáló erő- és munkagép kapcsolatot. Mindezek ellenére a hazai termelésben, a legnagyobb arányban ezek vesznek részt, nemcsak az alacsonyabb vételi áruk, hanem az alkatrészár és ellátottság miatt is.

A gépbeszerzésekhez igényelhető 25%-os állami támogatás (családi gazdaságok számára magasabb) nem mindenki számára jelent megoldást az erő- és munkagép fejlesztés terén. Ráadásul a megigényelt támogatást csak a vételár kifizetése után kapja meg az igénylő, ami közel sem elhanyagolható szempont akkor, amikor egy jól felszerelt és gazdaságos erőgép ára 9-10 millió forinttól kezdődik.

Az alapművelés leginkább forgatásos, amelyet az 5- illetve a 3 fejes ágyekével végzünk el, melyre rögtörő henger, valamint szántáselmunkáló acéltüskék vannak rászerelve. Ha a talajállapot nem engedi az eke használatát, akkor vagy két soron a tárcsával, vagy az ásóboronával oldjuk meg az alapművelést (fogasborona lezárással). A magágykészítést a két hagyományos rugóskapatagú kombinátorral, vagy az ásóboronával végezzük (kukorica után, a tarlómaradványok minél jobb eldolgozása miatt a szupernehéz tárcsát használjuk, több soron, a művelés irányára valamilyen enyhe szögben).

A növényápolásra kiválóan alkalmas a Kühne sorközművelő kultivátor, amelyre a felszerelt műtrágya adapterrel egy kisebb dózisú fejtrágya is kijuttatható.

A termény betakarításhoz szükséges gép-gépsor számunkra nem elérhető (anyagilag), így hát marad a bérmunka. A legjobb természetesen az lenne, ha minden munkafolyamatot saját erőből végezhetnénk. Ebben az esetben levonhatnánk a saját munkaerőt, a munkabért, és függetlenítenénk magunkat a szolgáltató időbeosztásától. Ekkora területnél azonban nem teljesülne a teljes gépkihasználtság, tehát marad a bérmunka.

Értékesítés, tárolás

A betakarított terményeket tárolótérrel nem rendelkezvén, nem tudjuk tárolni, ezért csak két lehetőségünk van: a kombájntól eladni az árut, vagy bérben tároltatni.

A legtöbb esetben a betakarítás helyszínéről már szállítunk, vagy szállíttattunk a felvásárló telephelyére. A bértároltatás ritkábban jöhet szóba, a tárolási költségek és az adódó tárolási veszteségek miatt. A terményértékesítésben könnyebbséget jelent a termeltetési szerződés biztonsága. Az esetek nagy többségében csak ilyen rögzített feltételek mellett folytatunk termelést. A világ és a hazai piac ingadozása miatt természetesen adódnak alkalmi, prompt üzletek is.

hirdetes

Egy lehetséges elképzelés a túlélésre

Mit tudunk, és mit lehet tenni a sikeres, jól működő mezőgazdasági termeléshez? Erre a kérdésre a mai helyzetet ismerve nem könnyű megadni a választ. Saját tapasztalataimat felhasználva mégis megpróbálkozom vele. Az indulási tőkén kívül már elsőként említem a szakmai tudást, ami nélkülözhetetlen. Ezek mellé kerül az ember, az elhivatott gazda.

A termeléshez szükséges erőforrások nem állhatnak már az első lépéseknél a rendelkezésünkre. Az évek során nemcsak a gépparkot kell és muszáj korszerűsítenünk, karbantartanunk, hanem csiszolni kell az elmét is. Ez jelenti azt, hogy minden szakmai fórumon, szaktanácsadáson részt veszünk, lehetőségeinkhez mérten beszerezzük és tanulmányozzuk a szakirodalmat. Nagyon fontos eleme ennek a személyes kapcsolattartás, a hasznos beszélgetések a termelők, mezőgazdasági vállalkozók és a kereskedők között.

Mondhatnánk azt, hogy mindezt könnyű mondani akkor, amikor talán ez lett a legkevésbé jövedelmező ágazat a termelő gazda számára. Az okokat kereshetjük az agrárpolitikában, a kis mértékű támogatásokban és a tájékoztatás hiányában is.

Mindezek ellenére termelni kell, és ehhez meg kell ragadni minden támogatást, pályázatot, hogy javuljanak a feltételeink. Ha nincs meg az anyagi hátterünk a nagyobb beruházásokra, próbáljuk meg költségkímélőbbé és energiatakarékossá tenni a termelésünket. Ezalatt értem a

- jól illeszkedő vetésszerkezetet

- a környezeti feltételek legnagyobb mértékű kihasználását (optimális idejű vetés, betakarítás, földmunka)

- menetszám csökkentést.

Sajnos ezek csak részmegoldások, mert így sem tudjuk elkerülni a jó minőségű vetőmag, a növényvédőszerek és műtrágyák okozta költségeket. Márpedig ezek elengedhetetlen feltételei a termelésnek.

Ezt a problémát valamelyest orvosolhatja a finanszírozott termelési forma, mellyel a keletkező termény piaci bizonytalanságát is megoldhatjuk.

Megállapítható, hogy a mai magyar mezőgazdasági termelési viszonyok között sikeresen, vagy önfenntartó szinten való termeléshez elhivatottság, fenntartások nélküli bizalom és rendkívüli mértékű munkabírás szükségeltetik. Abban már csak reménykedhetünk, hogy ehhez a kemény munkához szükséges feltételek évről-évre jobbak lesznek, hogy ne a kényszerűség, hanem a termelési szabadság irányíthassa az ilyen, és ehhez hasonló vállalkozásokat a jövőben.

Összegezve azt mondhatjuk, hogy mindezeket a tényezőket figyelembe véve a legnagyobb értéket a humán tőke jelenti a mezőgazdasági termelésben.


Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
910 051
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 438 049
Közösség

búza (Triticum L.)

a ->pázsitfüvek családjához tartozó nemzetség. A világon az 5.-től a 64. szélességi fokig... Tovább

123/2008. (IX. 16.) FVM rendelet

A szõlõfeldolgozás és a borkészítés során keletkezõ melléktermékek kivonására... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 170

Átlagos értékelés: 4.7