Mi az a császárfa?

A paulowniákról (császárfáról) szakszerűen 2.rész

Franczia Balázs kertész, ipari császárfa szakértő
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Köszöntelek a Paulowniákról szakszerűen cikksorozat második részében! Ha még nem tetted, kérlek, olvasd el az első részt a teljes kép érdekében. Az előző részben már megismerhettük e növények általános jellemzőit, kialakulásukat és alapvető rendszertani besorolásukat. Most folytatjuk ezt az utat, további részletekkel szolgálva a Paulowniák világáról Franczia Balázs kertész, ipari császárfa szakértő tanácsaival. 

Paulownia tulajdonságai

Nem olvastad még az első részt? Akkor kattints IDE!

Általános információk a Paulownia fajokról

A Paulownia fajok a lombhullató lágy lombos fák családjába tartoznak, melyek különleges tulajdonságaikkal és életmódjukkal számos érdekességet rejtenek magukban. Ennek a rendkívül változatos növényi csoportnak számos alfaja és változata létezik, amelyek között jelentős különbségek figyelhetők meg. Az alábbiakban részletesen megvizsgáljuk az alfajokra jellemző közös tulajdonságokat és összefüggéseket.

Virágzata

Az egyik leglátványosabb jellemzője a Paulownia fajoknak a virágzatuk, mely fürtökben kialakuló színes, illatos virágokból áll. Ezek a virágok nem csupán díszítik a környezetüket, hanem mézelő rovarokat is vonzanak, így hozzájárulva a természet biológiai sokféleségéhez és a beporzás folyamatához. A virágok színe és formája az egyes fajok között változatos lehet, és szakértők még az illatokban is különbségeket képesek észlelni. Ez annyira változatos, hogy a cikksorozat egy későbbi részében bővebben foglalkozni fogunk vele. A virágok a kora tavaszi időszakban a levelek megjelenése előtt nyílnak ki. Így akár egy vagy több hétig csak virágban van a növény, majd némi késéssel és átfedéssel megjelennek a levelek a fák ágain. 

Kék árnyalatú paulownia virág

Levélzete

A Paulownia fajok levélzete is fontos jellemzője ezeknek a növényeknek. Tavasszal megjelenő nagyméretű leveleik díszítik kerteket és parkokat. Az egyszerű szemlélő számára szép parkfa jellege szokta megfogni az ember tekintetét. Miközben számos funkcionális szerepet is betöltenek. A levelek formája általában szív vagy tojás alakú, és finom fogazatúak lehetnek. De alfajonként itt is jelentős eltérések lehetnek. A szabályos ötszögű formától egészen a kerekded formáig. A fiatal példányoknál gyakran nagyobbak a levelek, mint az idősebb fáknál. Fiatal növények esetében előfordulhat a 70 cm feletti levél átmérő, az idősebb növényekre 10-14 cm es átlag a jellemző. Ezek a levelek segítik a C4 fotoszintézis folyamatát és a növény tápanyagellátását. A C4 fotoszintézis szintén olyan növényi sajátosság amivel egy későbbi cikkben részletesen is foglalkozni fogunk. Érdemes tehát velünk tartani. 

Paulownia levele

Termés és magok

A Paulownia fajok életének egy fontos szakasza a termés és magok kialakulása. A fürtökben megjelenő kemény burokkal védett magházakban akár több száz mag is található. Egy átlagos magházban 180-300 db mag található. Egy fürtön 25-45 magház figyelhető meg. Egy növényen 15-35 nagyobb fürt található, melyek a virágok megtermékenyülése után alakulnak ki. Ezek a magházak hosszú fejlődési folyamatot követően nyár végére érik el a biológiai érettséget, majd az őszi lombhullást követően száradásnak indulnak. A lombhullást követően 1-2 hónappal kiszáradnak és kiszórják magvakat. Ez a magszóródás, a mi téli hónapjankra esik. A kihulló magok, a szél segítségével jutnak el a végleges helyükre. A magok bár aprók, de két szárnyszerű lemezzel rendelkeznek Ezek segítségével akár 1-12 km távolságot is megtehetnek az anyanövénytől. Ennek a szaporodási módnak a megismerése, nagy segítség az alfajok kialakulásának megértéséhez.  Mert Magyarországon szintén súlyos hiba, hogy az összes

Bő termésű Paulownia

Paulownia alfajt egy kalap alá veszik, és úgy kezelik, e széles növényi családot mintha egy növény lenne. Pedig ez nagyon távol áll a valóságtól. 

A Paulownia fajok számos érdekességet és jellemzőt tartogatnak magukban, melyek mélyebb megértéséhez és megismeréséhez hozzájárul ez a cikksorozat. A következő részben még további részletekbe merülünk majd bele, melyek segítenek teljes képet alkotni ezekről a csodálatos növényekről.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-14

A vargánya gomba - ízletes és nagyon egészséges is!

Ha már unod a legnépszerűbb gombát, a csiperkét, és valami újra vágysz, akkor érdemes kipróbálnod a vargánya gombát. Én nagyon szeretem, te se fogsz csalódni!

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-06-11

Tippek a cserepes növények kertbe ültetéséhez egy kertésztől

Tippek cserepes növények kiültetéséhez: tudd meg, mikor és hogyan ültesd át növényeidet szakszerűen, a megfelelő cserép kiválasztásától a gondozásig.

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fajtahibrid

két növény- v. állatfajta keresztezéséből létrejött utód. Minél eltérőbb... Tovább

gégevizenyő

súlyos bántalom, amely a légutak (légzőkészülék) szűkülése révén fulladást okozhat.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek