Ismerd meg a paulowniák, azaz a császárfák tulajdonságait egy kertész szakszerű magyarázatával

Impozáns fa, szív alakú levelekkel: a paulowniákról (császárfáról) szakszerűen

Franczia Balázs kertész, ipari császárfa szakértő
Frissítve: 2024.03.18
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ebben a részben áttekintjük a Paulownia növények alapvető jellemzőit, beleértve azok növénycsaládját, növénytani besorolását, eredeti élőhelyét és néhány érdekes tényt a nevük eredetéről Franczia Balázs kertész, ipari császárfa szakértő segítségével.

paulownia

A császárfa valójában nem császárfa?

Mindenekelőtt tisztázzuk le, hogy a császárfa kifejezés nem helyes. Ezt a köznyelv ragasztotta rá ezekre a növényekre. A császárfát, vagy pontosabban Császárné fát eredetileg a 18. században, a Paulownia Tomentosa alfaj egyedeire használták. De ezt az egész nemzetségre gyűjtőnévként használni súlyos hiba, illetve külön érdekesség, hogy az egész világon csak hazánkra jellemző ez a helytelen fajmeghatározás. 

A paulowniák eredeti élőhelye és általános jellemzői

A Paulownia növények rendkívül érdekes és sokoldalú növények, melyek eredeti élőhelyét tekintve Kelet- és Dél-Ázsiában találhatók. Kína túlnyomó részén, Vietnámban, Észak-Laoszban, Japánban és a Koreai-félszigeten is megtalálhatóak a Paulownia fajok egyedei.


Ezek a növények lombhullató, közepes és nagyobb méretű fák, nagy szív alakú levelekkel. Jellemzően évente körülbelül 2-3 méteres növekedésre képesek és 10-25 méteres magasságra nőnek. A Paulownia nemzetség rendszertani besorolástól függően 6-17 fajt tartalmaz és az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe, ezen belül pedig a Paulowniaceae családjába tartoznak.

Császárfa (paulownia)

A Paulowniák kialakulása

A Paulownia növények körülbelül 90 millió évvel ezelőtt alakultak ki a földön, amikor a szappanvirágúak (Sapindales) rendje keletkezett. Ez a rend az északi és déli féltekén széles körben elterjedt, és sokféle növényt magában foglal, beleértve a gyümölcsfa, virágos dísznövények és a fák. A Paulownia növények, mint a Sapindales rend tagjai, ennek a nagy és változatos növényi csoportnak a részei, így valószínűleg ezekkel hasonló időben alakultak ki.

A Pailownia közeli rokonai: szivarfa és olajfafélék

A Paulownia nemcsak önmagában egyedülálló, hanem közel rokonai is érdekes növények. Az egyik legközelebbi rokon a szivarfa (Tecoma) növénycsaládhoz tartozik, amelynek tagjai gyakran dísznövényként vagy gyógynövényként használatosak. Emellett az olajfafélék (Oleaceae) családjához is közel áll, amelyek között olyan ismert növények találhatók, mint a szilfa és a ligetfa.

Az ecetfa tévhit eloszlatása

Fontos megjegyezni, hogy gyakran tévesen állítják, hogy a Paulowniák rokonai az ecetfák (Acer). Valójában az ecetfák közelebbi rokonai a diófélék (Juglandaceae) és a gesztenyefélék (Fagaceae) családjához tartoznak.

Szappanvirágúak családja

A Paulownák, a szappanvirágúak (Sapindales) családjába tartoznak. Ez a csoport magában foglalja olyan növényeket, mint a szappanfa a szőlőfélék és közelebbi rokonságban áll a diófélékkel és a gesztenyefélékkel.  Ez a pontos növénytani besorolás segít abban, hogy jobban megértsük ezt a különleges és sokoldalú növényt.
A Paulownia növények tehát sokkal inkább kapcsolódnak a szappanvirágúak családjához, mint az ecetfákhoz, bár ez egy gyakori tévhit.

Ha felkeltette az érdeklődésedet az első rész és kíváncsi vagy további tényekre akkor keresd a folytatást (MEGÉRKEZETT: 2.RÉSZ), hamarosan folytatjuk, addig is lájkold Facebook oldalunkat ITT, hogy mindig azonnal láthasd a legfrissebb tanácsainkat!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-22

5+1 legszebb balatoni táj a természet szerelmeseinek

Fedezd fel a Balaton legszebb tájait! Túrázz a Badacsonyban, barangolj a Tihanyi-félszigeten, vagy pihenj Balatonfüred és Szigliget festői vidékén.

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-23

Madárinfluenza - ezt a tényt kevesen tudják róla

A madárinfluenza egy vírusos betegség, amely elsősorban madarakat érint, de képesek átterjedni háziállatokra. Komoly gazdasági károkat okozva a gazdálkodóknak.

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-07-22

Mit ültess a fák alá? Ellenálló, árnyéktűrő növények a kertben

Vannak olyan árnyéktűrő növények, amelyek jól érzik magukat a fák tövében is. Tippek a fák alatti ültetéshez, hogy növényeid árnyékos helyen is jól fejlődjenek.

2024-06-28

A virágoskerted mindig gyönyörű lesz, ha ezeket az egyszerű módszereket alkalmazod

Bizonyára mindenki látott már olyan virágoskertet, aminek szépségétől leesett az álla. Most egy karnyújtásnyira vagy attól, hogy ez a kert a tiéd legyen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Balkányi keserû

Csillagfürt Cél: kettõs hasznosítási fajta: zöldtrágya és abraktakarmány Leírás:A... Tovább

malacok elválasztása

az elválasztással a malacoktól megvonják a kocatejet. Időpontjának helyes megválasztása a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek