Miért hervad el az orchideám? - 4 oka lehet

Neked is túl gyorsan hervad el az orchideád? – Most megmutatjuk ennek 4 lehetséges okát és hogy mit kell tenned ellene

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Te sem tudsz rájönni, hogy miért nem marad életben nálad az orchidea? Túl gyorsan elhervad és nem tudod, hogy mit csinálsz rosszul? Ismerd meg az orchidea gyors hervadásának okait, és azt, hogy mit kell tenned a növény újraélesztésének érdekében!

orchidea hervadás

4 ok, ami az orchidea hervadását eredményezi

Egy lelkes szobanövény-termesztő számára nagyon elkeserítő lehet az orchidea hervadásának látványa, főleg, ha ezt idő előtt teszi. Különleges, színes virágaikkal, amelyek számtalan árnyalatban kaphatók, az orchideák jogosan a legszebb szobanövényeink közé tartoznak, és sajnos kijelenthetjük, hogyha túl gyorsan kezd hervadni, akkor nem megfelelően gondozzuk.

Tegye fel a kezét, ki dobott már ki egy orchideát, mert azt hitted, hogy elpusztult, miután a virágok lehullottak, és magányos szárat hagytak hátra néhány levéllel? Ezzel biztosan nem vagy egyedül. De legközelebb légy kitartóbb!

Az orchidea hervadásának számos oka lehet, és örömmel tudatjuk, hogy szükség esetén tehetünk valamit a növény újraélesztése és egészségének helyreállítása érdekében. Könnyű elsajátítani az orchideagondozás alapjait, és egy kis odafigyeléssel orchideád hamarosan visszanyeri koronáját a többi szobanövény között.

4 fő ok, amiért az orchideád elhervad

Ha észrevetted az orchidea hervadását, először állapítsd meg, hogy a virágok vagy a levelek hervadnak-e. Az egyik normális, a másik egy kicsit komolyabb gondot jelenthet.

Az ok lehet a növény természetes életciklusának része, vagy annak a jele, hogy a növény elégedetlen a körülményeivel – ugyanez igaz, ha észrevesszük, hogy orchidea szára sárgulni kezd.

1.    OK: Virágzást követő elhervadás

Az orchidea virágainak hervadása általában csak azért van, mert a növény befejezte a virágzást, és előfordulhat, hogy sárga szár is kíséri ezt a folyamatot. A virágzás erre az évre véget ért, és jövőre visszatér – szezonálisan januártól áprilisig.

Ez különösen igaz a szimpodiális orchideákra, mint például a cattleya, a cymbidium vagy a paphiopedilum.

Ha szimpodiális orchideáról van szó, akkor normális, hogy az idősebb növekedés elszárad, és végül kiszárad, ahogy a növény tovább növekszik, megnő, és új növekedést hoz létre. Tehát ha az orchidea virágai hervadnak el, az normális, mert csak a virágzást végét jelenti.

Gyakori kérdés, hogy meddig virágoznak az orchideák? Sajnos a gyönyörű virágok nem maradnak virágosak egész évben, de vannak tippjeink, hogyan virágoztathatod újra az orchideád!

2.    Hőforrás közelsége

Ha az orchidea nagyon közel van egy hőforráshoz, ennek következtében is elhervadhat. Az orchideák különös figyelmet fordítanak környezetükre, és a párás légkört kedvelik, ezért a legjobb fürdőszobai növények közé tartoznak.

A kiszáradás és az orchidealevelek fonnyadásának elkerülése érdekében télen távolítsuk el őket a szellőzőnyílásoktól és egyéb hőforrásoktól, és rendszeresen, nyáron melegben gyakrabban permetezzük őket vízzel.

3.    Kiszárítás

Az orchidealevelek hervadása általában az öntözéssel kapcsolatos, ami lehet, hogy túl kevés vagy túl sok. Ezért fontos megtanulni, hogyan kell helyesen öntözni az orchideákat.

Ha a növényt nem öntözzük meg eléggé, a levelek elszáradnak, mint sok más növénynél is, mivel a nedvességet elhasználják, de nem pótolják. Fokozatosan növeljük az öntözést, hogy a levelek újrahidratálódjanak, de ez eltarthat egy ideig, esetleg néhány hétig, amíg javulás mutatkozik.

Ha észrevesszük az orchidea hervadását, első lépésként az orchidea tápközegét kell megvizsgálni: ha nagyon száraz, a növény valószínűleg kiszárad, és hasznos lehet az alapos öntözés vagy a hosszú áztatás.

A beültetett orchideák nagyobb valószínűséggel száradnak ki gyorsabban, mint a cserepes orchideák, mert megnövekedett a levegőáramlás a gyökerekhez, és általában kevésbé tartják vissza a vizet, mint az orchidea cserepes változatai.

Ha az orchidea átlátszó cserépben nő, akkor láthatjuk, milyen egészségesek a gyökerei. A száraz gyökerek fehérek/szürkék; az egészséges, nedves gyökerek kizöldülnek.

4. Túlöntözés

Ha az orchideát túlöntözték, akkor a gyökerei valószínűleg elrohadtak, így nem éri el a víz a leveleket, ami miatt azok elhervadnak. Ezeket le kell metszeni, és a növényt újból friss, aprított kéregű orchidea-földbe kell ültetni, miután kitisztítottuk az idősebb, vizes földet. Tartsuk melegen és nedvesen a növényt, hogy elősegítsük az új gyökérnövekedést, de több hétbe vagy több hónapba is telhet, amíg helyreáll.

Ügyelj arra, hogy tudd, hogyan kell metszeni az orchideáit, nehogy kárt okozz bennük.

Az orchidea újratelepítésekor vágj le minden pépes vagy papírszerű gyökeret egy frissen fertőtlenített vágóeszközzel. Az egészséges orchidea gyökerei feszültek: a phalaenopsis orchidea gyökerei zöldek vagy fehérek lesznek, attól függően, hogy képesek voltak-e fotoszintetizálni. Néhány más orchidea, például a paphiopedilumok, természetesen barna gyökerűek, ezért fontos tudni, hogy az orchideánk milyen fajba tartozik.

Hogyan lehet újjáéleszteni a hervadt orchideákat?

A hervadt orchidea újraélesztésének módja attól függ, hogy miért hervad. Az orchideavirágok hervadása esetén ez gyakran a növény természetes életciklusának köszönhető, ilyenkor továbbra is kövessük az általános orchideaápolási tanácsokat, és ha kész, újra virágzik.

Ha az orchidea levelei az alul- vagy túlöntözés miatt lelógnak és hervadnak, a legjobb, ha a fentiek szerint azonnal átültetjük a növényt, majd a gondozási rendjének megfelelően öntözzük. Helyezzük megfelelő helyre, távol olyan hőforrásoktól, amelyek kiszáríthatják.

Megfelelő körülmények között az orchideák a trópusi növények közé tartoznak, amelyek boldogan növekednek a szobában.

Újra életre kelthetők az elhervadt orchideavirágok?

A legtöbb esetben igen, a fonnyadt orchideavirágok vissza fognak térni, mivel a hervadás a normális növekedési mintájának része. Ha továbbra is törődünk a növénnyel, újra virágozni fog.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-06-11

Ezek a muskátli leggyakoribb betegségei, így kerüld el őket

Ismerd meg a muskátlik leggyakoribb betegségeit és tanuld meg, hogyan védekezhetsz ellenük! Ezzel a tudással muskátlijaid egészségesek és gyönyörűek maradnak!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gümőkór (tuberkulózis, tuberculosis)

idülten lezajló, mikobaktériumok okozta betegség, amely iránt mind az emlősök (az ember is),... Tovább

Bicskei Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Bicske Kossuth tér 14. 2060 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert Kertészet Növénytermesztés virág