Miért hervad el az orchideám? - 4 oka lehet

hirdetes

Neked is túl gyorsan hervad el az orchideád? – Most megmutatjuk ennek 4 lehetséges okát és hogy mit kell tenned ellene

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Te sem tudsz rájönni, hogy miért nem marad életben nálad az orchidea? Túl gyorsan elhervad és nem tudod, hogy mit csinálsz rosszul? Ismerd meg az orchidea gyors hervadásának okait, és azt, hogy mit kell tenned a növény újraélesztésének érdekében!

orchidea hervadás

4 ok, ami az orchidea hervadását eredményezi

Egy lelkes szobanövény-termesztő számára nagyon elkeserítő lehet az orchidea hervadásának látványa, főleg, ha ezt idő előtt teszi. Különleges, színes virágaikkal, amelyek számtalan árnyalatban kaphatók, az orchideák jogosan a legszebb szobanövényeink közé tartoznak, és sajnos kijelenthetjük, hogyha túl gyorsan kezd hervadni, akkor nem megfelelően gondozzuk.

Tegye fel a kezét, ki dobott már ki egy orchideát, mert azt hitted, hogy elpusztult, miután a virágok lehullottak, és magányos szárat hagytak hátra néhány levéllel? Ezzel biztosan nem vagy egyedül. De legközelebb légy kitartóbb!

Az orchidea hervadásának számos oka lehet, és örömmel tudatjuk, hogy szükség esetén tehetünk valamit a növény újraélesztése és egészségének helyreállítása érdekében. Könnyű elsajátítani az orchideagondozás alapjait, és egy kis odafigyeléssel orchideád hamarosan visszanyeri koronáját a többi szobanövény között.

4 fő ok, amiért az orchideád elhervad

Ha észrevetted az orchidea hervadását, először állapítsd meg, hogy a virágok vagy a levelek hervadnak-e. Az egyik normális, a másik egy kicsit komolyabb gondot jelenthet.

Az ok lehet a növény természetes életciklusának része, vagy annak a jele, hogy a növény elégedetlen a körülményeivel – ugyanez igaz, ha észrevesszük, hogy orchidea szára sárgulni kezd.

1.    OK: Virágzást követő elhervadás

Az orchidea virágainak hervadása általában csak azért van, mert a növény befejezte a virágzást, és előfordulhat, hogy sárga szár is kíséri ezt a folyamatot. A virágzás erre az évre véget ért, és jövőre visszatér – szezonálisan januártól áprilisig.

Ez különösen igaz a szimpodiális orchideákra, mint például a cattleya, a cymbidium vagy a paphiopedilum.

Ha szimpodiális orchideáról van szó, akkor normális, hogy az idősebb növekedés elszárad, és végül kiszárad, ahogy a növény tovább növekszik, megnő, és új növekedést hoz létre. Tehát ha az orchidea virágai hervadnak el, az normális, mert csak a virágzást végét jelenti.

hirdetes

Gyakori kérdés, hogy meddig virágoznak az orchideák? Sajnos a gyönyörű virágok nem maradnak virágosak egész évben, de vannak tippjeink, hogyan virágoztathatod újra az orchideád!

2.    Hőforrás közelsége

Ha az orchidea nagyon közel van egy hőforráshoz, ennek következtében is elhervadhat. Az orchideák különös figyelmet fordítanak környezetükre, és a párás légkört kedvelik, ezért a legjobb fürdőszobai növények közé tartoznak.

A kiszáradás és az orchidealevelek fonnyadásának elkerülése érdekében télen távolítsuk el őket a szellőzőnyílásoktól és egyéb hőforrásoktól, és rendszeresen, nyáron melegben gyakrabban permetezzük őket vízzel.

3.    Kiszárítás

Az orchidealevelek hervadása általában az öntözéssel kapcsolatos, ami lehet, hogy túl kevés vagy túl sok. Ezért fontos megtanulni, hogyan kell helyesen öntözni az orchideákat.

Ha a növényt nem öntözzük meg eléggé, a levelek elszáradnak, mint sok más növénynél is, mivel a nedvességet elhasználják, de nem pótolják. Fokozatosan növeljük az öntözést, hogy a levelek újrahidratálódjanak, de ez eltarthat egy ideig, esetleg néhány hétig, amíg javulás mutatkozik.

Ha észrevesszük az orchidea hervadását, első lépésként az orchidea tápközegét kell megvizsgálni: ha nagyon száraz, a növény valószínűleg kiszárad, és hasznos lehet az alapos öntözés vagy a hosszú áztatás.

A beültetett orchideák nagyobb valószínűséggel száradnak ki gyorsabban, mint a cserepes orchideák, mert megnövekedett a levegőáramlás a gyökerekhez, és általában kevésbé tartják vissza a vizet, mint az orchidea cserepes változatai.

Ha az orchidea átlátszó cserépben nő, akkor láthatjuk, milyen egészségesek a gyökerei. A száraz gyökerek fehérek/szürkék; az egészséges, nedves gyökerek kizöldülnek.

4. Túlöntözés

Ha az orchideát túlöntözték, akkor a gyökerei valószínűleg elrohadtak, így nem éri el a víz a leveleket, ami miatt azok elhervadnak. Ezeket le kell metszeni, és a növényt újból friss, aprított kéregű orchidea-földbe kell ültetni, miután kitisztítottuk az idősebb, vizes földet. Tartsuk melegen és nedvesen a növényt, hogy elősegítsük az új gyökérnövekedést, de több hétbe vagy több hónapba is telhet, amíg helyreáll.

hirdetes

Ügyelj arra, hogy tudd, hogyan kell metszeni az orchideáit, nehogy kárt okozz bennük.

Az orchidea újratelepítésekor vágj le minden pépes vagy papírszerű gyökeret egy frissen fertőtlenített vágóeszközzel. Az egészséges orchidea gyökerei feszültek: a phalaenopsis orchidea gyökerei zöldek vagy fehérek lesznek, attól függően, hogy képesek voltak-e fotoszintetizálni. Néhány más orchidea, például a paphiopedilumok, természetesen barna gyökerűek, ezért fontos tudni, hogy az orchideánk milyen fajba tartozik.

Hogyan lehet újjáéleszteni a hervadt orchideákat?

A hervadt orchidea újraélesztésének módja attól függ, hogy miért hervad. Az orchideavirágok hervadása esetén ez gyakran a növény természetes életciklusának köszönhető, ilyenkor továbbra is kövessük az általános orchideaápolási tanácsokat, és ha kész, újra virágzik.

Ha az orchidea levelei az alul- vagy túlöntözés miatt lelógnak és hervadnak, a legjobb, ha a fentiek szerint azonnal átültetjük a növényt, majd a gondozási rendjének megfelelően öntözzük. Helyezzük megfelelő helyre, távol olyan hőforrásoktól, amelyek kiszáríthatják.

Megfelelő körülmények között az orchideák a trópusi növények közé tartoznak, amelyek boldogan növekednek a szobában.

Újra életre kelthetők az elhervadt orchideavirágok?

A legtöbb esetben igen, a fonnyadt orchideavirágok vissza fognak térni, mivel a hervadás a normális növekedési mintájának része. Ha továbbra is törődünk a növénnyel, újra virágozni fog.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-06-02

Ezzel az egyszerű trükkel sokáig szép marad az esküvői virág

A virágok egész nap és éjszaka frissen tartása nem lehetetlen küldetés, csupán ismerni kell a trükköt, amivel sokáig szép marad a vágott virág az esküvőkön!

2023-05-31

Dobd fel a kertedet, készíts csodaszép kerti lámpásokat

Nyaranta elkel néhány olyan apróság, mint az alábbiakban bemutatott lámpások. Olyan kreatív ötleteket mutatunk neked, amik egy fillérbe sem kerülnek!

2023-05-30

5 kerti tevékenység, amit a gyerekre bízhatsz, és mindketten jól jártok vele

Tanítsd meg a gyerekednek a kertészkedés egy-két trükkjét, ő is élvezni fogja, hogy csinálhat valamit a nyári szünetben, és neked is több időd jut pihenni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Score 250 EC

Kiemelkedő hatékonyság az almavarasodás ellen.Hatóanyag: 250 g/l difenokonazolFelhasználható:... Tovább

hígtrágyakezelés berendezései

az iparszerű állattartó telepek (iparszerű állattartás) jelentős részét hígtrágyás,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert Kertészet Növénytermesztés virág