Minden, amit egy kertésznek a pasztinák termesztéséről tudnia kell

hirdetes

Pasztinák termesztése

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A pasztinákkal (Pastinaca sativa) viszonylag ritkán találkozhatunk a zöldségeseknél (vagy legalább is nem jól látható helyen), pedig egy igencsak hasznos és egészséges hozzávaló, amit mindenkinek érdemes kipróbálnia. Ez az Európában őshonos gyökérzöldség mindenkitől megérdemel egy esélyt, ugyanis nem csak íze kellemes, de több vitamint és ásványi anyagot is kínál, mint a nála népszerűbb répák. Jól hangzik? Akkor íme minden, amit egy kertésznek a pasztinák termesztéséről tudnia kell!

A pasztinák termesztése, a pasztinák nevelése, a pasztinák gondozása

A pasztinák fajtái

All American – Egy viszonylag gyorsan érő fajta, aminek mindössze 95 napra van szüksége, hogy szüretelhetővé váljon. Többféle betegségnek is ellenáll.

Hollow Crown – Egy hagyatékfajta pasztinák hosszú gyökérrel, ami meglehetősen lassan csírázik ki.

Harris Model – Az egyik legelterjedtebb fajta, amely 30 centis gyökeret terem.

Turga – Az éréséhez nagyjából 110 napra van szükség, cserébe viszont felül széles, egységes megjelenésű gyökeret hoz.

Albion – Fehér, nagyméretű vaskos gyökere van, aminek 120 napra van szüksége az éréshez.

Javelin – Megjelenésében az Albionhoz hasonlít, habár valamivel vékonyabb annál. Jó választás azoknak, akik tavasszal szeretnék szüretelni a pasztinákot.

White Spear – Szintén egy fehérgyökerű fajta, felül szélesebb, lefelé pedig egyre vékonyodik.

Halblange – Ez a fajta ékformájú gyökeret terem, ami nagyjából 12 cm hosszúra nő meg.

Lancer – Egy betegségeknek ellenálló fajta, ami 120 nap alatt hosszú, krémszínű gyökeret terem.

hirdetes

A pasztinák ültetése

Habár a pasztinák egy kétnyári zöldség, általában egynyáriként szokás termeszteni. Egy meglehetősen hidegtűrő növényről van szó, ugyanis 2-9 USDA zónák között nevelhető a szabadban. A pasztinák teljesen napos helyen érzik jól magukat, de némi félárnyékot is megtűrnek.

hirdetes

A pasztinák talajigénye

Lehetőleg homokos, vályogos talajba kerüljenek, aminek 5,8 és 7,5 közötti a pH értéke. Ügyelj továbbá rá, hogy a talaj tápanyagokban gazdag és jó vízelvezetésű legyen.

Mikor ültesd el a pasztinákot

A pasztinák lassan csíráznak és hosszabb termőidőszakra van szükségük, mint a répáknak. Fontos tehát, hogy jól időzítsd az ültetésüket. Miután a jég végérvényesen eltűnt és a talaj is felengedett fagyott, téli állapotából, a pasztinák magvait közvetlenül egy ágyásban érdemes elültetni, általában 3-5 héttel az utolsó várható fagy előtt.

A pasztinák nevelése magról

Az ültetés előtt adj hozzá némi komposztot a talajhoz, hogy kellő mennyiségű tápanyagot biztosíts a pasztináknak. A magvak egymástól nagyjából 2-3 cm-re kerüljenek, durván 2,5 cm mélységbe. A pasztinák csírázási ideje hosszú, ezért akár 3 hétbe is telhet, mire láthatóvá válnak a felszínen. Fontos, hogy jó minőségű, friss magvakat használj, mert a pasztinákot híresen nehéz kicsíráztatni.

Miután láthatóan nőttek egy kicsit, ritkítsd meg őket úgy, hogy legalább 8 cm legyen közöttük, a sorokat pedig egymástól legalább 60 cm-re ültesd egymástól. A pasztinák nem tűrik jól az átültetést, ezért ajánlott közvetlenül a kerti talajba, vagy egy olyan növénytartóba ültetni őket, ahol elegendő helyük lesz, hogy teljes méretűre nőhessenek. A következő oldalon mindent elmondunk a pasztinák gondozásáról, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ló mellkasalakulása

lovon a mellkas térfogata és a benne foglalt szervek fejlettsége csak hozzávetőlegesen... Tovább

bárányozási jegyzék

olyan áll. bizonylat, amely az anyajuhok ellesi és a bárányok születési adatainak... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség