Így érjük el, hogy a paradicsomjaink hamarabb érjenek be!

Ezekkel a trükkökkel gyorsítsd fel a paradicsomjaid érését

Kiss Jázmin, kertész
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A nyár közeledtével minden kertész izgatottan várja, hogy megérjenek a paradicsomok. Bár a természetnek megvan a maga menetrendje, néhány praktikus módszerrel mi is segíthetjük a folyamatot, hogy a lehető leggyorsabban élvezhessük a friss, érett paradicsomokat. Az alábbiakban bemutatok négy hatékony trükköt, amelyekkel felgyorsíthatod a paradicsomok érését a kertben.

paradicsom termés

1. trükk: Csípd le a paradicsomnövény tetejét

Ha a paradicsomnövényeid már jelentős magasságot értek el és virágoznak, érdemes lecsípni a növény tetejét. Ezzel a módszerrel a növény energiáját a gyümölcsök érlelésére összpontosítod, nem pedig a további növekedésre és virágzásra. Csak távolítsd el a fő szár hegyét a legfelső virág felett. Így a növény nem nő magasabbra, és nem hoz új virágokat. Azokat a zöld paradicsomokat is eltávolíthatod, amelyek még nem érték el a teljes méretüket. Így a növény az energiáját a már meglévő gyümölcsök érlelésére fordíthatja.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a gyümölcsök számának csökkentése nemcsak felgyorsítja az érést, hanem javítja a betakarítás méretét, ízét és tápanyagtartalmát is. 

2. trükk: Stressz előidézése a paradicsomnál

A paradicsom gyorsabb érésének ösztönzésének egyik egyszerű módja a stressz előidézése. Ha a paradicsomnövények úgy érzik, hogy túlélésük forog kockán, felgyorsítják gyümölcseik érését, hogy magot termeljenek, és létrehozzák a növények következő generációját. Stresszt válthatsz ki egyszerűen azáltal, hogy csökkented a nekik adott víz mennyiségét. Tegyél ezt fokozatosan, hogy lehetővé tedd a növények számára az alkalmazkodást, és három hét alatt minden alkalommal egyre kevesebb vizet adj nekik.

Eleinte ne stresszeld túl a növényeket, mert az virágvégi rothadást vagy a paradicsom megrepedését okozhatja.

Ez a szándékos vízvisszatartás hasonló a szárazon termesztésnek nevezett termesztési technikához, amelyet a kereskedelmi gazdálkodók az íz javítására használnak. A termések végül kisebbek lesznek, mint a normál körülmények között a szőlőn érni hagyott paradicsom, de a növény vízfelvételének korlátozása növeli a gyümölcs cukortartalmát és egyéb ízesítő vegyületeit, ami édesebb és gazdagabb paradicsomot eredményez. Tehát ez a trükk finom bónuszt is adhat amellett, hogy elősegíti a gyümölcsök gyorsabb érését!

Hozzá kell tennem azonban, hogy a növények öntözésének mellőzése nem ideális módja a paradicsomtermesztésnek. A szárazon tenyésztett paradicsom sikeres termését a kezdetektől szárazon kell termeszteni, meghatározott éghajlati és talajviszonyok mellett.

3. trükk: Próbáld ki a paradicsom gyökérmetszését

A stressz kiváltásának másik egyszerű módja a gyökérmetszés, amely megszakítja a növény növekedési ciklusát. Ez a különleges technika gátolja a növény vízfelvételét, és vészjelzéseket küld ki, és arra utasítja, hogy siessen érlelni a termesztett paradicsomot. Ehhez egyszerűen helyezz be egy ásót 15-20 cm mélyen a talajba, körülbelül 30 cm távolságra a fő szártól, és körözd meg a növényt, miközben folyamatosan ásod az ásót. Ez elvágja a legkülső gyökereket, túlélési módba helyezi a növényt, és jobban kényszeríti az érettségre, mint egyébként.

Általában a paradicsom gyökeres metszésének legmegfelelőbb időpontja az első néhány gyümölcsfürt kialakulása után, de közvetlenül az érés megkezdése előtt. Általában három-négy héttel az első fagy előtt teszem ezt a területemen, bár az időzítés a kerttől és az éghajlattól függően eltérő lehet. Kombináld a gyökérmetszést csökkentett öntözéssel (ahogyan a fenti 2. trükkben is említettem).

Ezek a trükkök segíthetnek abban, hogy a lehető leggyorsabban élvezhesd a friss, érett paradicsomokat. Jó kertészkedést és bőséges termést kívánok!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-26

Ütögesd meg a paradicsomjaidat és elmondom mi történik

Üssem meg a paradicsomjaimat? Igen, na de nem kell durva dologra gondolni: az alábbi cikkben elmondom nektek miért remek ötlet enyhén megütögetni őket!

2024-05-04

Ilyen a tökéletes paradicsom metszés: a titkos fegyver a zamatos terméshez

Hogyan kell paradicsomot metszeni? Mi a tökéletes paradicsom metszés titka? Mutatjuk a kertész tanácsait, hogy a te paradicsomod se bokrosodjon el a nyáron!

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-03-19

Vetés áprilisban: ezt az 5 zöldséget elültetheted áprilisban

Ne maradj le a tavaszi frissességéről! Ismerj meg 5 könnyen termeszthető zöldséget, amelyeket áprilisban vethetsz kezdő kertészként is. Tippek, tanácsok vetéshez.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

dolgozók állománycsoportja

a vállalatnál foglalkoztatott személyek tevékenységük jellege szerinti csoportosítása. A... Tovább

93/2008. (VII. 24.) FVM rendelet

A védett õshonos állatfajták genetikai fenntartásának rendjérõl. Az állattenyésztésrõl... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Paradicsom