Ahogy közeledik a nyár, egyre többen lesünk nap mint nap a paradicsomtövekre: mikor lesz már piros? Bár nem tudjuk siettetni a természetet, van pár trükk, amivel kicsit rásegíthetünk az érésre. Mutatok négy bevált módszert, ami segíthet, hogy hamarabb szüretelhess!
1. trükk: Csípd le a paradicsom tetejét
Ha a paradicsomnövényed már elég magas, és bőven hoz virágot, ideje visszavenni a növekedésből. A fő szár tetejének lecsípésével a növény nem újabb levelekre és virágokra fordítja az energiáját, hanem a már meglévő paradicsomok érlelésére. Egyszerűen vágd vissza a fő szárat a legfelső virág fölött.
Plusz tipp: azokat a kicsi, zöld paradicsomokat is leszedheted, amelyeknek már nincs sok esélyük beérni – így a tő még inkább a nagyobb gyümölcsökre koncentrál majd.
Érdekesség: Egyes kutatások szerint, ha kevesebb gyümölcsöt hagysz a növényen, nemcsak hamarabb érnek be, de az ízük és tápanyagtartalmuk is jobb lesz!
2. trükk: Stresszeld egy kicsit – de okosan!
Ez elsőre furán hangozhat, de a paradicsom stresszhelyzetben „sietni kezd” az érleléssel. Ha úgy érzi, hogy veszélyben van a túlélése, gyorsabban termi meg a magokat – azaz a gyümölcsöt.
A legegyszerűbb módszer erre a fokozatos vízcsökkentés. Három héten át, lépésről lépésre csökkentsd az öntözések mennyiségét. De vigyázz: túl hirtelen változás esetén megrepedhet a paradicsom, vagy rothadás indulhat be.
Tudtad? Ezt a technikát hívják „száraz termesztésnek” is, és a profi gazdák gyakran alkalmazzák, hogy édesebb, zamatosabb paradicsomot kapjanak.
3. trükk: Próbáld ki a gyökérmetszést
Ez egy haladóbb, de hatékony módszer: egy kis „sokk” a gyökereknek serkentheti az érési folyamatot. Ehhez egy ásóval 30 cm-re a fő szártól körbeásod a növényt 15-20 cm mélyen – így elvágod a külső gyökereket. Ez lelassítja a növény vízfelvételét, és arra ösztönzi, hogy gyorsan beérlelje a meglévő gyümölcsöket.
Ideális időpont: amikor már kialakult az első néhány fürt, de még nem kezdődött meg az érés. A gyökérmetszést kombinálhatod az előző pontban említett vízcsökkentéssel is.
+1 tipp a végére a paradicsomokhoz
Ezek a trükkök nemcsak a gyorsabb érésben segítenek, hanem abban is, hogy igazán ízletes, tápanyagban gazdag paradicsomokat szüretelhess. Persze fontos, hogy figyeld a növényeid reakcióját, és ha úgy látod, túl nagy rajtuk a nyomás, inkább lépj vissza egyet. Jó kertészkedést és sok szép, piros paradicsomot kívánok!