fehérjék

fehérjék

Hirdetés

nagy (104—106) molekulatömegű, húsz különböző aminosavból bioszintetizálódó makromolekulák. Bizonyos fehérjék egyes aminosavrészei a bioszintézis után másodlagos átalakuláson mehetnek keresztül, ezért a fehérjékben az elsődleges húsz aminosavon kívül néhány más aminosav is előf.-hat, pl. a kollagénben hidroxiprolin. A peptidkötéssel egymáshoz kapcsolódó aminosavak hosszú, láncszerű molekulát (polipeptidlánc) alkotnak (elsődleges szerkezet). A hosszú láncmolekula természetes állapotában meghatározott módon feltekeredik (másodlagos és harmadlagos szerkezet). Az aminosavak kapcsolódási sorrendje az aminosav-szekvencia (aminosav-sorrend) egy adott fehérjében szigorúan megszabott. A fehérjemolekulák térszerkezetét az amidcsoportok között kialakuló hidrogénkötések, továbbá az oldalláncok között létrejött kölcsönhatások (diszulfidkötés, van der Waals-hatás [—>kémiai kötés]) stabilizálják. A fehérjék a molekula alakja szerint lehetnek: fibrilláris v. fonalas szerkezetű fehérjék, ezek molekulái egy irányban megnyúltak; ilyenek pl. a gerincesek —>köztakarójához tartozó különböző képletek (karmok, pata, pikkely, szarv, szőr, toll) anyagát adó keratin. A globuláris fehérjék mérete minden irányban közel azonos, ebbe a csoportba tartoznak az intermedier anyagcsere —>enzimjei, a vér fehérjéinek a többsége, a tej, a tojás fehérjéje, a szállító v. transzport fehérjék, pl. a hemoglobin. Összetételük alapján vannak egyszerű fehérjék v. proteinek, molekuláik csak aminosavakból állnak; összetett fehérjék v. proteidek, amelyekben az aminosavakon kívül más anyagok is vannak. Az összetett fehérjék lehetnek: foszforsavat tartalmazó foszfoproteidek, legismertebb a tejben levő kazein; szénhidrátot v. szénhidrátszármazékot tartalmazó glikoproteidek, a molekulában 4%-nál kevesebb a szénhidrát; a vér szérumfehérjéi, a nyálkahártyák mirigyeinek váladéka tartozik ebbe a csoportba; színes anyagokat tartalmaznak a kromoproteidek, pl. a hemoglobin; lipideket tartalmazó fehérjék a lipoproteidek, legismertebb az emberi vérszérum lipoproteidje; fémtartalmúak a metalloproteidek, pl. a ferritin; mukopoliszacharid-tartalmúak a mukoproteidek, nagyobb mennyiségben fordulnak elő a kötőszövetben, a —>támasztószövetben, a nyálban; —>nukleinsavtartalmúak a nukleoproteidek. A fehérjék jellemző tulajdonsága az oldékonyságuk; a különböző fehérjék eltérő oldószerekben oldódnak; vízben oldódok az —>albuminok, kevésbé, de sók jelenlétében oldódnak az —>globulinok. Egyes növényi fehérjék, pl. a prolaminok 70%-os alkoholban, mások, pl. a —>glutelínek savakban v. lúgokban oldódnak; gyak.-lag oldhatatlanok a —>szkleroproteinek. A fehérjék fiz. és kém. hatásokra érzékenyek, 60—70°C fölött kicsapódnak (denaturálódás);reverzíbilis a kicsapódás, ha a fehérjék oldószerek hatására ismét eredeti, natív állapotba jutnak, irreverzíbilis, ha a natív állapot nem állítható vissza.

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 207

Átlagos értékelés: 4.8

Hirdetés

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Komposztálási kisokos mindenkinek

Általános útmutató a komposztáláshoz

A komposztálásról sok tévhit kering az interneten és az emberek között: sokak szerint túl bonyolult, kellemetlen szagokkal árasztja el a kertet, és rengeteg feltakarítanivalót...

Most mindent megtudhatsz a fonálférgekről

Mik azok a fonálférgek, és miért olyan hasznosak (vagy károsak) a kertben?

A kertészkedés művészete tele van érdekes felfedeznivalókkal. Tudtad például, hogy kertedben apró, szabad szemmel láthatatlan lények ezrei élnek, amik lehetnek legjobb barátaid...

Termesszünk paradicsomot cserépben

Cserépben is termeszthetünk rekord mennyiségű paradicsomot!

Nem kell megijedni akkor sem, ha nincs hatalmas kertetek, de még akkor sem, ha egyáltalán nincs kertetek! Paradicsom ugyanis cserépben is termeszthető, mostani cikkemben azt fogom...

Magágy készítése

Így készíts magágyat műanyag pohárból vagy palackból

Egyik nagy feladatunk a növények tárolóban való nevelése. Ennek célja egyszerűen az, hogy mire az idő eléggé felmelegszik, a növények eléggé erősek legyenek, hogy...

Ott a helyük az otthonodban ezeknek az illatos szobanövényeknek

15 illatos szobanövény, amikkel elbűvölheted vendégeidet

A növények jelenlétének számos előnye van otthonunkban, hiszen nem csak a természet közelségét éreztetik velünk, hanem párásabbá és tisztábbá teszik a levegőt. Szimpla...

Drága virágok a világ minden pontjáról

Elképesztő számok – Következzenek a világ legdrágább virágai

A virágok ára néha elég magas, főleg a különleges alkalmak idején. Viszont még ennél is vannak kirívóbb esetek, a világon több tucat olyan növény létezik, amik több ezer...

Termessz sikeresen vaníliababot

Termesszünk vaníliát kertünkben! Szakértőnk elmondja, hogyan!

Gyerekkorunkban sokan elgondolkodtunk azon, hogy bárcsak létezne olyan zöldségi is, aminek jégkrém íze van. Nos, a vanília pontosan ez a növény, és az ősi azték civilizáció...

A kulcslyuk kert építése

Mi az a kulcslyuk kert, és miért érdemes neked is kipróbálnod? Elmondom!

Az emelt ágyásos kertészkedés méltán népszerű a házi kertészek köreiben. Ezeket az ágyásokat többféleképpen is el lehet készíteni, és sokkal hatékonyabbá, egyszerűbbé...

Gyűjtsünk medvehagymát, nézzük, mire kell figyelni!

Most érdemes gyűjteni a medvehagymát – Ezekre figyelj oda!

Tavasszal érdemes gyűjteni a rengeteg jótékony hatással rendelkező medvehagymát, szedésére vonatkozóan azonban sok szabály van, amit ha nem tartunk be, akkor több tízezer...

Csemegekukorica termesztése sikeresen

Amit a csemegekukorica termesztéséről tudni érdemes

A csemegekukoricát (Zea mays) durván 10 ezer évvel ezelőtt tenyésztették ki őseink, valahol a mai Mexikó déli területein. Mivel egy ember alkotta, mesterséges növényről van...

Kártevőriasztó növények mindenkinek

Kártevőriasztó növények – Ezeket ültesd, hogy ne kelljen permetezni!

Sajnos rengeteg kártevővel találkozhatunk kertészkedés során, sok esetben nélkülözhetetlen a vegyszerek bevetése. Én mindig is a megelőzés híve voltam, éppen ezért írtam...

Brokkoli termesztése sikeresen

Minden, amit a brokkoli termesztéséről tudnod kell

A brokkoli egy vitaminokban gazdag zöldség, amely rengeteg recept elengedhetetlen hozzávalója. Ebből következik, hogy minden valamire való kertésznek illik ismernie a brokkoli...