fehérjék

fehérjék

hirdetes

nagy (104—106) molekulatömegű, húsz különböző aminosavból bioszintetizálódó makromolekulák. Bizonyos fehérjék egyes aminosavrészei a bioszintézis után másodlagos átalakuláson mehetnek keresztül, ezért a fehérjékben az elsődleges húsz aminosavon kívül néhány más aminosav is előf.-hat, pl. a kollagénben hidroxiprolin. A peptidkötéssel egymáshoz kapcsolódó aminosavak hosszú, láncszerű molekulát (polipeptidlánc) alkotnak (elsődleges szerkezet). A hosszú láncmolekula természetes állapotában meghatározott módon feltekeredik (másodlagos és harmadlagos szerkezet). Az aminosavak kapcsolódási sorrendje az aminosav-szekvencia (aminosav-sorrend) egy adott fehérjében szigorúan megszabott. A fehérjemolekulák térszerkezetét az amidcsoportok között kialakuló hidrogénkötések, továbbá az oldalláncok között létrejött kölcsönhatások (diszulfidkötés, van der Waals-hatás [—>kémiai kötés]) stabilizálják. A fehérjék a molekula alakja szerint lehetnek: fibrilláris v. fonalas szerkezetű fehérjék, ezek molekulái egy irányban megnyúltak; ilyenek pl. a gerincesek —>köztakarójához tartozó különböző képletek (karmok, pata, pikkely, szarv, szőr, toll) anyagát adó keratin. A globuláris fehérjék mérete minden irányban közel azonos, ebbe a csoportba tartoznak az intermedier anyagcsere —>enzimjei, a vér fehérjéinek a többsége, a tej, a tojás fehérjéje, a szállító v. transzport fehérjék, pl. a hemoglobin. Összetételük alapján vannak egyszerű fehérjék v. proteinek, molekuláik csak aminosavakból állnak; összetett fehérjék v. proteidek, amelyekben az aminosavakon kívül más anyagok is vannak. Az összetett fehérjék lehetnek: foszforsavat tartalmazó foszfoproteidek, legismertebb a tejben levő kazein; szénhidrátot v. szénhidrátszármazékot tartalmazó glikoproteidek, a molekulában 4%-nál kevesebb a szénhidrát; a vér szérumfehérjéi, a nyálkahártyák mirigyeinek váladéka tartozik ebbe a csoportba; színes anyagokat tartalmaznak a kromoproteidek, pl. a hemoglobin; lipideket tartalmazó fehérjék a lipoproteidek, legismertebb az emberi vérszérum lipoproteidje; fémtartalmúak a metalloproteidek, pl. a ferritin; mukopoliszacharid-tartalmúak a mukoproteidek, nagyobb mennyiségben fordulnak elő a kötőszövetben, a —>támasztószövetben, a nyálban; —>nukleinsavtartalmúak a nukleoproteidek. A fehérjék jellemző tulajdonsága az oldékonyságuk; a különböző fehérjék eltérő oldószerekben oldódnak; vízben oldódok az —>albuminok, kevésbé, de sók jelenlétében oldódnak az —>globulinok. Egyes növényi fehérjék, pl. a prolaminok 70%-os alkoholban, mások, pl. a —>glutelínek savakban v. lúgokban oldódnak; gyak.-lag oldhatatlanok a —>szkleroproteinek. A fehérjék fiz. és kém. hatásokra érzékenyek, 60—70°C fölött kicsapódnak (denaturálódás);reverzíbilis a kicsapódás, ha a fehérjék oldószerek hatására ismét eredeti, natív állapotba jutnak, irreverzíbilis, ha a natív állapot nem állítható vissza.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Készíts te is istenien finom lepényt!

Gyorsan elkészíthető, istenien finom lepény!

A világ legfinomabb lepényének a receptjét mutatom most meg nektek, bárki elkészítheti, annyira egyszerű, ráadásul gyorsan kész van! Mindenkinek csak ajánlani tudom, mi nagyon szeretjük!

Minden a kamilla termesztéséről

A kamilla termesztése

A köznyelvben csak kamilla néven futó orvosi székfű egy, az őszirózsafélék családjába tartozó gyógynövény. Ezt az ősrégi növényt már a hagyományos orvostudomány is...

Minden a metélőhagymáról

Minden, amit a metélőhagyma termesztéséről és felhasználásáról tudnod kell

Habár a kertészkedés elsőre egy nagyon időigényes hobbinak tűnik, és általában nem is szabad félvállról venni, a kezdő kertészek rengeteg olyan növény közül...

Füzények

Szuper füzények – ismerd meg Te is ezt a két elterjedt fajt

A füzény a füzényfélék névadó nemzetsége, mely megközelítőleg 30 – 35 fajt tudhat magáénak – ezek közül a legtöbb fűféle, viszont közöttük akadnak nem csak...

Amarillisz gondozása

Boruljon virágba nálad is tél legszebb virága, minden az amarillisz gondozásáról!

Nem sok virágba gyönyörködhetünk télen, ezért kell mindent megtennünk azért, hogy például az amarillisz csodálatosan szép legyen a leghidegebb évszakban! A most következő...

Tudj meg mindent a datolyaszilváról

Hogyan fogyasztható datolyaszilva?

A datolyaszilva egy ritkán emlegetett, ízletes gyümölcs, amelyet igazán sokféleképpen fogyaszthatunk. Habár nem feltétlenül egyszerű hozzájutni, mégis érdemes levadászni...

Tudd meg te is, miért kellene kecskét tartanod!

Nyomós indokok a kecsketartás mellett

Meglepően sok indok szól a kecsketartás mellett. Ha olyan helyen élsz, ahol a körülmények ezt lehetővé teszik, egy kecske több szempontból is előnyére lehet a háztartásnak....

Léggömbvirág

A népszerű nyári évelő – bemutatkozik a léggömbvirág

A léggömbvirág kedvelt évelő növény, hazánkban még hírharangnak, valamint ballonnövénynek is hívják. Remek dísze lehet kertednek, ismerd meg Te is!

Ezek a fák gyógyító erővel rendelkeznek

6 gyógyító erejű fa, amiket akár saját kertedben is nevelhetsz

Azt már biztosan tudod, hogy milyen egészséges és gazdaságos dolog saját zöldségeket és gyümölcsöket termeszteni kertedben. Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy akár saját...

Hasznos információk a vitorlavirágról

Hasznos információk a vitorlavirágról

A vitorlavirág (Spathiphyllum) az egyik legnépszerűbb szobanövény, és még ennél is népszerűbb lenne, ha többen tudnák róla, hogy segít megtisztítani a levegőt a benzintől, a...

Így válaszd ki a tökéletes görögdinnyét!

Így állapítsd meg, hogy érettek-e görögdinnyéid

Ha nyár, akkor gyümölcsök, ha gyümölcsök, akkor pedig görögdinnye. A görögdinnyék talán a legjellegzetesebb nyári gyümölcsök az összes ilyenkor fogyasztott finomság...

Krizantém

A krizantém gondozása – ezeket az aranyszabályokat érdemes betartanod

A krizantémok rendívül változatosak tudnak lenni, szerencsére már a legtöbb kertben is megtalálhatóak – szinte teljesen kiléptek a „temetői virág”...