fehérjék
nagy (104—106) molekulatömegű, húsz különböző aminosavból bioszintetizálódó makromolekulák. Bizonyos fehérjék egyes aminosavrészei a bioszintézis után másodlagos átalakuláson mehetnek keresztül, ezért a fehérjékben az elsődleges húsz aminosavon kívül néhány más aminosav is előf.-hat, pl. a kollagénben hidroxiprolin. A peptidkötéssel egymáshoz kapcsolódó aminosavak hosszú, láncszerű molekulát (polipeptidlánc) alkotnak (elsődleges szerkezet). A hosszú láncmolekula természetes állapotában meghatározott módon feltekeredik (másodlagos és harmadlagos szerkezet). Az aminosavak kapcsolódási sorrendje az aminosav-szekvencia (aminosav-sorrend) egy adott fehérjében szigorúan megszabott. A fehérjemolekulák térszerkezetét az amidcsoportok között kialakuló hidrogénkötések, továbbá az oldalláncok között létrejött kölcsönhatások (diszulfidkötés, van der Waals-hatás [—>kémiai kötés]) stabilizálják. A fehérjék a molekula alakja szerint lehetnek: fibrilláris v. fonalas szerkezetű fehérjék, ezek molekulái egy irányban megnyúltak; ilyenek pl. a gerincesek —>köztakarójához tartozó különböző képletek (karmok, pata, pikkely, szarv, szőr, toll) anyagát adó keratin. A globuláris fehérjék mérete minden irányban közel azonos, ebbe a csoportba tartoznak az intermedier anyagcsere —>enzimjei, a vér fehérjéinek a többsége, a tej, a tojás fehérjéje, a szállító v. transzport fehérjék, pl. a hemoglobin. Összetételük alapján vannak egyszerű fehérjék v. proteinek, molekuláik csak aminosavakból állnak; összetett fehérjék v. proteidek, amelyekben az aminosavakon kívül más anyagok is vannak. Az összetett fehérjék lehetnek: foszforsavat tartalmazó foszfoproteidek, legismertebb a tejben levő kazein; szénhidrátot v. szénhidrátszármazékot tartalmazó glikoproteidek, a molekulában 4%-nál kevesebb a szénhidrát; a vér szérumfehérjéi, a nyálkahártyák mirigyeinek váladéka tartozik ebbe a csoportba; színes anyagokat tartalmaznak a kromoproteidek, pl. a hemoglobin; lipideket tartalmazó fehérjék a lipoproteidek, legismertebb az emberi vérszérum lipoproteidje; fémtartalmúak a metalloproteidek, pl. a ferritin; mukopoliszacharid-tartalmúak a mukoproteidek, nagyobb mennyiségben fordulnak elő a kötőszövetben, a —>támasztószövetben, a nyálban; —>nukleinsavtartalmúak a nukleoproteidek. A fehérjék jellemző tulajdonsága az oldékonyságuk; a különböző fehérjék eltérő oldószerekben oldódnak; vízben oldódok az —>albuminok, kevésbé, de sók jelenlétében oldódnak az —>globulinok. Egyes növényi fehérjék, pl. a prolaminok 70%-os alkoholban, mások, pl. a —>glutelínek savakban v. lúgokban oldódnak; gyak.-lag oldhatatlanok a —>szkleroproteinek. A fehérjék fiz. és kém. hatásokra érzékenyek, 60—70°C fölött kicsapódnak (denaturálódás);reverzíbilis a kicsapódás, ha a fehérjék oldószerek hatására ismét eredeti, natív állapotba jutnak, irreverzíbilis, ha a natív állapot nem állítható vissza.
Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során
Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! De milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?
Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül
A tavasz az újrakezdés ideje, amikor a kert is életre kel. Ha most kezdesz bele a kertészkedésbe, izgatottan nézel szembe a rengeteg lehetőséggel és kihívással. Hogy könnyebben...
Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!
A hagyma termesztése az egyik legnagyszerűbb módja annak, hogy folyamatosan ellássuk magunkat friss zöldségekkel a veteményeskertből. Sokan nem tudják, de a hagyma egy kétéves...
Soha nem fogod elhinni, hogy mennyi uborkát lehet termeszteni ezzel a trükkel!
Az uborka az egyik kedvenc nyári növényem, amit évről évre szívesen termesztek a veteményeskertemben. Ez a zöldség nemcsak ízletes, hanem rendkívül változatos is. Számos...
Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!
A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, így ideálisak lehetnek kezdő kertészeknek is. Íme néhány...
Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett
A paradicsomtermesztés izgalmakkal teli folyamat, amely már a palántaneveléssel kezdődik. Ha áprilisban vagy és észreveszed, hogy a még bent, meleg helyen nevelt paradicsom...
Ez az 5 legjobb fűszernövény, ami elriasztja a kártevőket
A fűszernövények nemcsak ízletes kiegészítői a konyhának, hanem kiváló társak a kertben is. Ezek a növények segíthetnek a kártevők távoltartásában, miközben elősegítik...
Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!
A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van, és még ültetése, valamint gondozása is nagyon...
Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk, hogyan csináld helyesen!
Egyre népszerűbb a cukkini, ez a finom zöldség nagyon sokféleképpen felhasználható, mennyi az íze, miközben kalóriatartalma nagyon alacsony. Remek alapanyag a nyári nagy...
Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért
A kertészkedés az egyik legötvözőbb tevékenység, amely nem csupán a növények gondozásáról, hanem tudományos alapokon nyugvó döntések meghozataláról is szól. Egyik ilyen...
5+1 érdekesség, amit nem tudtál a tavirózsáról
A tavirózsák, ezek a vízen lebegő csodálatos virágok, olyanok, mintha egy másik világból származnának. Szépségük több száz év óta ihleti a művészeket, a kertészeket és...
Ültessük el MOST a nyáron virágzó cserjéket!
A tavasz beköszöntével sokan elkezdik tervezni a kertjüket, és virágokat ültetnek. Azonban a tavaszi virágzás után nem kell lemondanunk a színpompáról: a nyáron virágzó...