notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

fehérjék

Kiszállító és termelő kereső

fehérjék

hirdetes

nagy (104—106) molekulatömegű, húsz különböző aminosavból bioszintetizálódó makromolekulák. Bizonyos fehérjék egyes aminosavrészei a bioszintézis után másodlagos átalakuláson mehetnek keresztül, ezért a fehérjékben az elsődleges húsz aminosavon kívül néhány más aminosav is előf.-hat, pl. a kollagénben hidroxiprolin. A peptidkötéssel egymáshoz kapcsolódó aminosavak hosszú, láncszerű molekulát (polipeptidlánc) alkotnak (elsődleges szerkezet). A hosszú láncmolekula természetes állapotában meghatározott módon feltekeredik (másodlagos és harmadlagos szerkezet). Az aminosavak kapcsolódási sorrendje az aminosav-szekvencia (aminosav-sorrend) egy adott fehérjében szigorúan megszabott. A fehérjemolekulák térszerkezetét az amidcsoportok között kialakuló hidrogénkötések, továbbá az oldalláncok között létrejött kölcsönhatások (diszulfidkötés, van der Waals-hatás [—>kémiai kötés]) stabilizálják. A fehérjék a molekula alakja szerint lehetnek: fibrilláris v. fonalas szerkezetű fehérjék, ezek molekulái egy irányban megnyúltak; ilyenek pl. a gerincesek —>köztakarójához tartozó különböző képletek (karmok, pata, pikkely, szarv, szőr, toll) anyagát adó keratin. A globuláris fehérjék mérete minden irányban közel azonos, ebbe a csoportba tartoznak az intermedier anyagcsere —>enzimjei, a vér fehérjéinek a többsége, a tej, a tojás fehérjéje, a szállító v. transzport fehérjék, pl. a hemoglobin. Összetételük alapján vannak egyszerű fehérjék v. proteinek, molekuláik csak aminosavakból állnak; összetett fehérjék v. proteidek, amelyekben az aminosavakon kívül más anyagok is vannak. Az összetett fehérjék lehetnek: foszforsavat tartalmazó foszfoproteidek, legismertebb a tejben levő kazein; szénhidrátot v. szénhidrátszármazékot tartalmazó glikoproteidek, a molekulában 4%-nál kevesebb a szénhidrát; a vér szérumfehérjéi, a nyálkahártyák mirigyeinek váladéka tartozik ebbe a csoportba; színes anyagokat tartalmaznak a kromoproteidek, pl. a hemoglobin; lipideket tartalmazó fehérjék a lipoproteidek, legismertebb az emberi vérszérum lipoproteidje; fémtartalmúak a metalloproteidek, pl. a ferritin; mukopoliszacharid-tartalmúak a mukoproteidek, nagyobb mennyiségben fordulnak elő a kötőszövetben, a —>támasztószövetben, a nyálban; —>nukleinsavtartalmúak a nukleoproteidek. A fehérjék jellemző tulajdonsága az oldékonyságuk; a különböző fehérjék eltérő oldószerekben oldódnak; vízben oldódok az —>albuminok, kevésbé, de sók jelenlétében oldódnak az —>globulinok. Egyes növényi fehérjék, pl. a prolaminok 70%-os alkoholban, mások, pl. a —>glutelínek savakban v. lúgokban oldódnak; gyak.-lag oldhatatlanok a —>szkleroproteinek. A fehérjék fiz. és kém. hatásokra érzékenyek, 60—70°C fölött kicsapódnak (denaturálódás);reverzíbilis a kicsapódás, ha a fehérjék oldószerek hatására ismét eredeti, natív állapotba jutnak, irreverzíbilis, ha a natív állapot nem állítható vissza.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
A legjobb megoldások darázscsípés ellen

10 természetes, bevált módszer darázscsípésre, ami azonnal hat!

Idén is nagyon sok darázzsal lehet találkozni szinte mindenhol, még a kertünkben is természetesen. A darázscsípés pedig kellemetlen, sokszor pedig nagyon veszélyes, éppen ezért...

Védekezz hatásosan a darazsak ellen

Így szabadulj meg hatékonyan a kertedet terrorizáló darazsaktól

Habár a darazsak ritka esetekben hasznosak lehetnek – mert elfogyasztják az elpusztult rovarokat és a legyeket is vadásszák – általában egyetlen kertben sem látjuk őket...

Érdemes megkóstolnotok ezeket a lekvárokat

Mennyei lekvár receptek, amikkel egész évben kényeztetheted magadat

Én nagyon szeretem a lekvárt minden formában, és már volt szerencsém nagyon sok fajtát megkóstolni, de akkor is a hazai finomságok maradtak a kedvenceim, mint például az eper-, a...

A pálmaliliom bemutatása

Ismerd meg a pálmaliliomot, vagy más néven a jukkát!

A jukka néven is ismert pálmaliliomokat (Yucca) gyakran tévesztik össze a valóban hasonló sárkányfákkal (Dracaena), holott két teljesen különböző növényről van szó. A...

Az avokádó nevelése házilag

Így termeszthetsz te is avokádót házilag

Avokádót (Persea americana) termeszteni meglehetősen egyszerű feladat, ezért nem csak tapasztalt, hanem kezdő kertészek is belevághatnak. Az egyetlen fő kihívás az, hogy...

Mit kell tudni a kezdő kertészeknek

Kertészkedés kezdőknek – Lássuk az alapokat!

Számos oka van annak, hogy miért olyan nagyszerű hobbi is a kertészkedés. Nem csupán a környezet iránti szeretetedet helyezheted vele gyakorlatba, hanem egy önellátóbb,...

Minden a retek tartósításáról

A retek tartósítása – Így fogyaszthatod még télen is a retket!

Sokan nem tudják, pedig könnyedén megtehetné mindenki, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a retek tartósításáról. Ezek után télen is ehetitek majd az isteni finom retket,...

Szabályok a fűnyíráshoz

Íratlan szabályok a fűnyíráshoz, amiket az emberek 99 százaléka megszeg!

Aláírjuk, belegondolni is nehéz, hogy a fűnyírás etikettjéről útmutató kell, hogy készüljön, de jó eséllyel te magad is ébredtél már arra egy álmos szombat hajnalon, hogy...

Diótermesztésről szakértőktől

Diótermesztési tanácsok az egészséges és finom rekordtermésért!

A diótermesztésről fogok most nektek elmondani mindent, remélem, hogyha megfogadjátok a tanácsaimat, akkor nektek is részetek lesz olyan diótermésben, mint nekem – Nálam...

Az erdei szamóca és az indiai szamóca bemutatása

Erdők-mezők gyümölcsei - Az erdei és az indiai szamóca bemutatása

A szamócának számtalan fajtája létezik, az emberek többsége viszont csak nagyon keveset ismerek ezek közül. Mostani cikkemben két gyakran előforduló fajtát mutatok be nektek, az...

Teraszra való növények

19 mesés virág, ami csodálatossá varázsolja a teraszt!

Ahogy egyre közeledik a jó idő, az ember elkezd azon gondolkodni, hogy idén milyen természetes szépségekkel tehetné csinosabbá teraszát (és ezzel egész portáját is). A terasz...

A paprika batkréiumos levélfoltossága: Hogyan kezeljük?

Hogyan lehet kezelni a paprika baktériumos levélfoltosságát?

A paprika bakteriális levélfoltja pusztító betegség, amely a levelek és a termés elváltozását okozhatja. Hogyan előzzük meg és hogyan kezeljük? Erről lesz szó!