fehérjék

fehérjék

hirdetes

nagy (104—106) molekulatömegű, húsz különböző aminosavból bioszintetizálódó makromolekulák. Bizonyos fehérjék egyes aminosavrészei a bioszintézis után másodlagos átalakuláson mehetnek keresztül, ezért a fehérjékben az elsődleges húsz aminosavon kívül néhány más aminosav is előf.-hat, pl. a kollagénben hidroxiprolin. A peptidkötéssel egymáshoz kapcsolódó aminosavak hosszú, láncszerű molekulát (polipeptidlánc) alkotnak (elsődleges szerkezet). A hosszú láncmolekula természetes állapotában meghatározott módon feltekeredik (másodlagos és harmadlagos szerkezet). Az aminosavak kapcsolódási sorrendje az aminosav-szekvencia (aminosav-sorrend) egy adott fehérjében szigorúan megszabott. A fehérjemolekulák térszerkezetét az amidcsoportok között kialakuló hidrogénkötések, továbbá az oldalláncok között létrejött kölcsönhatások (diszulfidkötés, van der Waals-hatás [—>kémiai kötés]) stabilizálják. A fehérjék a molekula alakja szerint lehetnek: fibrilláris v. fonalas szerkezetű fehérjék, ezek molekulái egy irányban megnyúltak; ilyenek pl. a gerincesek —>köztakarójához tartozó különböző képletek (karmok, pata, pikkely, szarv, szőr, toll) anyagát adó keratin. A globuláris fehérjék mérete minden irányban közel azonos, ebbe a csoportba tartoznak az intermedier anyagcsere —>enzimjei, a vér fehérjéinek a többsége, a tej, a tojás fehérjéje, a szállító v. transzport fehérjék, pl. a hemoglobin. Összetételük alapján vannak egyszerű fehérjék v. proteinek, molekuláik csak aminosavakból állnak; összetett fehérjék v. proteidek, amelyekben az aminosavakon kívül más anyagok is vannak. Az összetett fehérjék lehetnek: foszforsavat tartalmazó foszfoproteidek, legismertebb a tejben levő kazein; szénhidrátot v. szénhidrátszármazékot tartalmazó glikoproteidek, a molekulában 4%-nál kevesebb a szénhidrát; a vér szérumfehérjéi, a nyálkahártyák mirigyeinek váladéka tartozik ebbe a csoportba; színes anyagokat tartalmaznak a kromoproteidek, pl. a hemoglobin; lipideket tartalmazó fehérjék a lipoproteidek, legismertebb az emberi vérszérum lipoproteidje; fémtartalmúak a metalloproteidek, pl. a ferritin; mukopoliszacharid-tartalmúak a mukoproteidek, nagyobb mennyiségben fordulnak elő a kötőszövetben, a —>támasztószövetben, a nyálban; —>nukleinsavtartalmúak a nukleoproteidek. A fehérjék jellemző tulajdonsága az oldékonyságuk; a különböző fehérjék eltérő oldószerekben oldódnak; vízben oldódok az —>albuminok, kevésbé, de sók jelenlétében oldódnak az —>globulinok. Egyes növényi fehérjék, pl. a prolaminok 70%-os alkoholban, mások, pl. a —>glutelínek savakban v. lúgokban oldódnak; gyak.-lag oldhatatlanok a —>szkleroproteinek. A fehérjék fiz. és kém. hatásokra érzékenyek, 60—70°C fölött kicsapódnak (denaturálódás);reverzíbilis a kicsapódás, ha a fehérjék oldószerek hatására ismét eredeti, natív állapotba jutnak, irreverzíbilis, ha a natív állapot nem állítható vissza.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Büszkeségeink - A magyar tyúk bemutatása

Büszkeségeink - A magyar tyúk bemutatása

A magyar tyúkokra valóban mindenki nagyon büszke lehet, ugyanis világhíresek. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a magyar tyúkok történetéről! 

A legveszélyeztetettebb magyar kutyafajta – Az erdélyi kopó

A legveszélyeztetettebb magyar kutyafajta – Az erdélyi kopó

Az erdélyi kopó a legveszélyeztetettebb helyzetben lévő magyar kutyafajta, érdemes nagyon odafigyelnünk rá, mivel nagyon értékes. Most mindent elmondok nektek az erdélyi kopóról! 

Nagy-Magyarország öröksége – Az erdélyi kopasznyakú tyúk

Nagy-Magyarország öröksége – Az erdélyi kopasznyakú tyúk

Mostani cikkemben egy nagyon különleges tyúkfajtát mutatok be nektek, tartsatok velem és ismerkedjetek meg közelebbről az erdélyi kopasznyakú tyúkkal!

A Kárpátok pónija – A hucul bemutatása

A Kárpátok pónija – A hucul bemutatása

A kárpátok póniját mutatom most be nektek, ami nem más, mint a hucul. Ismerkedjetek meg kicsit közelebbről ismét egy nagy büszkeségünkkel! 

Csoda a kertben - A nőszirom bemutatása

Csoda a kertben - A nőszirom bemutatása

Egy csodálatosan szép növényt mutatok most be nektek, ami pedig nem más, mint a nőszirom! Tartsatok velem és ismerkedjetek meg ezzel a gyönyörűséggel!

Rengeteg a baj vele - A buxus növényvédelme

Rengeteg a baj vele - A buxus növényvédelme

Sajnos egyre kevésbé ajánljuk ezt a növényt a kertekbe, ez pedig nem véletlen. Mostani cikkemben összegyűjtöttem, milyen problémákkal kell szembenéznünk, ha buxust ültetünk a kertbe!

A cseresznye szakszerű metszése

A cseresznye szakszerű metszése

Háromféle metszésről fogok most beszélni nektek, de előre leszögezem, hogy nem kell megijedni egyiktől sem, egyszer kell megtanulni, és utána már simán fog menni minden. Nézzük...

Melyik őszibarackfajtát válasszam? - Szakértőnk segít!

Melyik őszibarackfajtát válasszam? - Szakértőnk segít!

Sokan tették már fel a kérdést, hogy melyik őszibarackfajtát érdemes választani. Mostani cikkemben megpróbálom nektek bemutatni a legismertebb őszibarackfajtákat! 

A kajszibarack növényvédelme

A kajszibarack növényvédelme

A kajszibarack növényvédelméről ejtek most pár szót, ugyanis sajnos sok kórokozó és kártevő megtámadhatja, amik ellen védekeznünk kell!

Van egy rossz hírem: télen is aktív a vakond!

Van egy rossz hírem: télen is aktív a vakond!

Sokan úgy gondolják, hogy a vakond télen nem aktív, viszont ez korántsem igaz. Mostani cikkemben elmondom nektek, mire kell figyelnetek! 

Az eukaliptusz fantasztikus gyógyhatásai

Az eukaliptusz fantasztikus gyógyhatásai

Az eukaliptusznak számtalan jótékony hatása van, az emberek többsége viszont szinte egyikről sem tud. Éppen ezért érdemes elolvasnotok cikkünket, most mindent elmondunk...

Emberi fogyasztásra alkalmassá nyilvánították a lisztkukacot!

Emberi fogyasztásra alkalmassá nyilvánították a lisztkukacot!

Már nem kell sokat várni és egész Európában felkerül az éttermek kínálatára a lisztkukac segítségével készült ételek, ugyanis az EU élelmiszerbiztonsági hatósága...