fehérjék
nagy (104—106) molekulatömegű, húsz különböző aminosavból bioszintetizálódó makromolekulák. Bizonyos fehérjék egyes aminosavrészei a bioszintézis után másodlagos átalakuláson mehetnek keresztül, ezért a fehérjékben az elsődleges húsz aminosavon kívül néhány más aminosav is előf.-hat, pl. a kollagénben hidroxiprolin. A peptidkötéssel egymáshoz kapcsolódó aminosavak hosszú, láncszerű molekulát (polipeptidlánc) alkotnak (elsődleges szerkezet). A hosszú láncmolekula természetes állapotában meghatározott módon feltekeredik (másodlagos és harmadlagos szerkezet). Az aminosavak kapcsolódási sorrendje az aminosav-szekvencia (aminosav-sorrend) egy adott fehérjében szigorúan megszabott. A fehérjemolekulák térszerkezetét az amidcsoportok között kialakuló hidrogénkötések, továbbá az oldalláncok között létrejött kölcsönhatások (diszulfidkötés, van der Waals-hatás [—>kémiai kötés]) stabilizálják. A fehérjék a molekula alakja szerint lehetnek: fibrilláris v. fonalas szerkezetű fehérjék, ezek molekulái egy irányban megnyúltak; ilyenek pl. a gerincesek —>köztakarójához tartozó különböző képletek (karmok, pata, pikkely, szarv, szőr, toll) anyagát adó keratin. A globuláris fehérjék mérete minden irányban közel azonos, ebbe a csoportba tartoznak az intermedier anyagcsere —>enzimjei, a vér fehérjéinek a többsége, a tej, a tojás fehérjéje, a szállító v. transzport fehérjék, pl. a hemoglobin. Összetételük alapján vannak egyszerű fehérjék v. proteinek, molekuláik csak aminosavakból állnak; összetett fehérjék v. proteidek, amelyekben az aminosavakon kívül más anyagok is vannak. Az összetett fehérjék lehetnek: foszforsavat tartalmazó foszfoproteidek, legismertebb a tejben levő kazein; szénhidrátot v. szénhidrátszármazékot tartalmazó glikoproteidek, a molekulában 4%-nál kevesebb a szénhidrát; a vér szérumfehérjéi, a nyálkahártyák mirigyeinek váladéka tartozik ebbe a csoportba; színes anyagokat tartalmaznak a kromoproteidek, pl. a hemoglobin; lipideket tartalmazó fehérjék a lipoproteidek, legismertebb az emberi vérszérum lipoproteidje; fémtartalmúak a metalloproteidek, pl. a ferritin; mukopoliszacharid-tartalmúak a mukoproteidek, nagyobb mennyiségben fordulnak elő a kötőszövetben, a —>támasztószövetben, a nyálban; —>nukleinsavtartalmúak a nukleoproteidek. A fehérjék jellemző tulajdonsága az oldékonyságuk; a különböző fehérjék eltérő oldószerekben oldódnak; vízben oldódok az —>albuminok, kevésbé, de sók jelenlétében oldódnak az —>globulinok. Egyes növényi fehérjék, pl. a prolaminok 70%-os alkoholban, mások, pl. a —>glutelínek savakban v. lúgokban oldódnak; gyak.-lag oldhatatlanok a —>szkleroproteinek. A fehérjék fiz. és kém. hatásokra érzékenyek, 60—70°C fölött kicsapódnak (denaturálódás);reverzíbilis a kicsapódás, ha a fehérjék oldószerek hatására ismét eredeti, natív állapotba jutnak, irreverzíbilis, ha a natív állapot nem állítható vissza.
Pöttyös levelű szobanövények: egy kis játékosság a lakásban
A pöttyös levelű szobanövények nemcsak egzotikus megjelenésükkel hódítanak, hanem izgalmas textúrát és színeket is hoznak a belső térbe. Ezek a növények különleges, foltos...
Gond lehet, ha a földben hagytam a kardvirág gumóit? Nézzünk utána
A kardvirág évelő hagymás növény, amely látványos virágzatával és színeivel tűnik ki. A kardvirág gumói a legtöbb esetben fagyérzékenyek, ezért ősszel általában...
Ősz a kertben: a fiatal gyümölcsfa csemete téli védelme
Az ősz vége és a tél kezdete kritikus időszak a fiatal gyümölcsfa csemete számára. Az első néhány évükben ezek a fák különösen érzékenyek a hideg időjárásra, ezért...
Datolyaszilva receptek: készíts belőle süteményt vagy házi lekvárt
A datolyaszilva (más néven kakiszilva) természetesen édes és bársonyos gyümölcs, amely kiválóan illik süteményekbe és lekvárba. Íme két népszerű datolyszilva recept,...
Dália gumók teleltetése: így szedd fel és tárold a dáliákat télen
A dália gumók felszedése ilyenkor aktuális sok kertész számára, hiszen ez az egyik legkedveltebb kerti növény, amelynek színpompás virágai egész nyáron és kora ősszel...
Halloween-i hangulatban: húsevő növények, amik nem is olyan rémisztőek
A húsevő növények titokzatos világa kiválóan illik az ünnephez – és bár „vérszomjasak”, valójában nem olyan rémisztőek, mint amilyennek elsőre tűnnek....
Agrárszakértő tanácsai a gyümölcsfa őszi metszéséhez – így vágj bele
A gyümölcsfa őszi metszése az egyik legfontosabb lépés a gyümölcsfa egészségének megőrzésében és a jövő évi termés elősegítésében. Ha megfelelően végzed, a fa...
Mutatunk 5 okot, amiért a télálló mandulafenyő tökéletes választás
A télálló mandulafenyő (Pinus pinea) nemcsak esztétikai értékei miatt népszerű, hanem praktikus előnyei is vannak, amelyek különlegessé teszik ezt a fát a kertészeti...
Dekoratív tollborzfű fajták: könnyen tartható és gondozható díszfüvek
A tollborzfű fajtái (Pennisetum) az utóbbi években egyre népszerűbbek lettek a teraszon, hiszen nemcsak lenyűgöző szépségükkel varázsolják el a kertészeket, hanem...
Gyümölcsfa ültetése ősszel? Szakértői tanácsok a sikeres ültetéshez
A gyümölcsfa ültetése ősszel bátran kivitelezhető, hiszen a talaj hőmérséklete még meleg, és a csapadékosabb idő kedvez az új hajtásoknak. De hogyan is láss hozzá? Milyen...
A leander téliesítése: így érdemes agrárszakértői tanácsok alapján
A leander télesítése aktuálissá vált, hiszen közeleg a tél, és itt az ideje gondoskodni kedvenc növényünkről, hogy a hideg hónapokat is túlélje! Ebben a cikkben...
A tűzvirágfa: egy madagaszkári csoda, ami pillanatok alatt megnő
A tűzvirágfa (Delonix regia), más néven flamboyán, a trópusi kertészek egyik leglenyűgözőbb díszfája. Ez a pompás növény Madagaszkárról származik és lángfaként is...