fehérjék

fehérjék

hirdetes

nagy (104—106) molekulatömegű, húsz különböző aminosavból bioszintetizálódó makromolekulák. Bizonyos fehérjék egyes aminosavrészei a bioszintézis után másodlagos átalakuláson mehetnek keresztül, ezért a fehérjékben az elsődleges húsz aminosavon kívül néhány más aminosav is előf.-hat, pl. a kollagénben hidroxiprolin. A peptidkötéssel egymáshoz kapcsolódó aminosavak hosszú, láncszerű molekulát (polipeptidlánc) alkotnak (elsődleges szerkezet). A hosszú láncmolekula természetes állapotában meghatározott módon feltekeredik (másodlagos és harmadlagos szerkezet). Az aminosavak kapcsolódási sorrendje az aminosav-szekvencia (aminosav-sorrend) egy adott fehérjében szigorúan megszabott. A fehérjemolekulák térszerkezetét az amidcsoportok között kialakuló hidrogénkötések, továbbá az oldalláncok között létrejött kölcsönhatások (diszulfidkötés, van der Waals-hatás [—>kémiai kötés]) stabilizálják. A fehérjék a molekula alakja szerint lehetnek: fibrilláris v. fonalas szerkezetű fehérjék, ezek molekulái egy irányban megnyúltak; ilyenek pl. a gerincesek —>köztakarójához tartozó különböző képletek (karmok, pata, pikkely, szarv, szőr, toll) anyagát adó keratin. A globuláris fehérjék mérete minden irányban közel azonos, ebbe a csoportba tartoznak az intermedier anyagcsere —>enzimjei, a vér fehérjéinek a többsége, a tej, a tojás fehérjéje, a szállító v. transzport fehérjék, pl. a hemoglobin. Összetételük alapján vannak egyszerű fehérjék v. proteinek, molekuláik csak aminosavakból állnak; összetett fehérjék v. proteidek, amelyekben az aminosavakon kívül más anyagok is vannak. Az összetett fehérjék lehetnek: foszforsavat tartalmazó foszfoproteidek, legismertebb a tejben levő kazein; szénhidrátot v. szénhidrátszármazékot tartalmazó glikoproteidek, a molekulában 4%-nál kevesebb a szénhidrát; a vér szérumfehérjéi, a nyálkahártyák mirigyeinek váladéka tartozik ebbe a csoportba; színes anyagokat tartalmaznak a kromoproteidek, pl. a hemoglobin; lipideket tartalmazó fehérjék a lipoproteidek, legismertebb az emberi vérszérum lipoproteidje; fémtartalmúak a metalloproteidek, pl. a ferritin; mukopoliszacharid-tartalmúak a mukoproteidek, nagyobb mennyiségben fordulnak elő a kötőszövetben, a —>támasztószövetben, a nyálban; —>nukleinsavtartalmúak a nukleoproteidek. A fehérjék jellemző tulajdonsága az oldékonyságuk; a különböző fehérjék eltérő oldószerekben oldódnak; vízben oldódok az —>albuminok, kevésbé, de sók jelenlétében oldódnak az —>globulinok. Egyes növényi fehérjék, pl. a prolaminok 70%-os alkoholban, mások, pl. a —>glutelínek savakban v. lúgokban oldódnak; gyak.-lag oldhatatlanok a —>szkleroproteinek. A fehérjék fiz. és kém. hatásokra érzékenyek, 60—70°C fölött kicsapódnak (denaturálódás);reverzíbilis a kicsapódás, ha a fehérjék oldószerek hatására ismét eredeti, natív állapotba jutnak, irreverzíbilis, ha a natív állapot nem állítható vissza.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Tökfaragás

Hogyan válasszunk faragni való tököt: tippek a tökéletes döntéshez

Manapság már egyre elterjedtebb szórakozásnak számít, hogy október végéhez közeledve tököt faragunk, mely az egész család számára remek időtöltésnek bizonyul.

Hasznos tanácsok az őszi előültetéshez

Fantasztikus előnyökkel jár az őszi előültetés – Szakértői tanácsok

Kertészként bizonyára te is gyakran tűnődsz el azon, hogy hogyan biztosíthatod a legjobb körülményeket növényeid számára. Azonban míg sokan csupán a csírák kihajtása után...

A dió sikeres szárításának, tárolásának titka

Hogyan szárítsuk és tároljuk a diót? Szakértőnk válaszol!

Az ősz az év talán legszínesebb időszaka, tele meleg takarókkal, forró italokkal és gyönyörű, házi készítésű díszekkel. A nyár végét azonban nem csak a hűvösebb...

A tuja leggyakoribb betegségei

Barnul a tuja levele, mit tehetünk? Szakértőnk válaszol!

Magyarországon is egyre jobban kezd elterjedni a tuja, főleg a nyugati életfa (Thuja occidentalis), ez nem véletlen, hiszen ezek az örökzöldek viszonylag igénytelenek, mégis nagy a...

Makk tök

Elérkezett az ősz – íme, a legjobb sütnivaló tökök

Amennyiben már elértél egy bizonyos, hm, kort, nagy eséllyel több fajtáját is ismered a különböző sütnivaló tököknek, a fiatalok tudása ilyen téren gyakran kimerül a...

Kerti tó

Érkezik a hűvös időszak – ezeket ne felejtsd el kerti tavad kapcsán

A kerti tavak rendkívül dekoratív pontjai egy-két udvarnak, kertnek. Mégis, amennyiben szeretnénk, hogy jövőre is környezetünk ékköve maradjon, nem árt, ha időben elkezdjük...

Koszorúfutóka

Varázsolj Te is isteni illatot lakásodba – ezek a növények lesznek segítségedre

Az emberek többféle okból kifolyólag telepíthetnek lakásukba növényeket. Vannak, akik helyiségeiket szeretnék feldobni velük, s vannak, akik csupán csak szeretik, ha zöld...

A sündisznók gondozása

A sünökre szükségünk van, de nekik is ránk!

Ezekben a hetekben is küzdenek a sündisznók azért, hogy elegendő zsírréteget halmozzanak fel a téli hideg beállta előtt. A sünök akár meg is fagyhatnak téli vackukban, hogyha...

Minden, amit tudni kell a Márton-napról, kialakulása, története

Márton-nap - ezeket a történeteket biztosan nem ismered!

Márton-nap, lúd, újbor, mi köti össze ezeket a látszólag teljesen különböző fogalmakat? Szent Márton, Gallia nemzeti szentje, Pannóniában Sabaria városában született...

Manapság egyre több ünnepet vesz át a magyar emberek többsége más kultúráktól és kezd hajlamossá válni, elfelejteni, hogy nekünk is vannak tradicionális ünnepeink.

Halloween vagy Mindenszentek, avagy üdv az új világban?

Manapság egyre több ünnepet vesz át a magyar emberek többsége más kultúráktól és kezd hajlamossá válni, elfelejteni, hogy nekünk is vannak tradicionális ünnepeink. Többek...

Óvakodj ezektől a rossz növényektől

A 11 legrosszabb növény, amit csak termeszthetsz kertedben

Hogy megkönnyítsük kertészkedéssel eltöltött idődet, összegyűjtöttünk néhány dísznövényt, amik egyáltalán nem érik meg a fáradozást. Ha nem szeretnél a mérgező,...

Tyúkhúr bemutatása

A tyúkhúr jótékony hatásai

A tyúkhúr (Stellaria media) a legtöbb kertben megtalálható, aminek köszönhetően sokan csak gazként tekintenek rá. Ez a hasznos növény azonban messze áll a gaztól, ugyanis...