Nem pirosodik a paradicsom - A paradicsom az egyik legkedveltebb nyáron termesztett zöldség, azonban van olyan eset, amikor nem pirosodik időben a termés: mi lehet az oka ennek és ez baj lehet?

Nem pirosodik a paradicsom: mi lehet a baja?

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A paradicsom az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb zöldség, amely számos ételünk nélkülözhetetlen összetevője. Hazai kertekben, balkonládákban vagy akár kiskerti telepítésekben is gyakran termesztik. A paradicsom érlelődése során a vöröses árnyalatú, érett gyümölcsök válnak a kertész által várva vágyott ízletes és tápláló zöldséggé.

Paradicsom színe

Mi az oka, ha nem pirosodik a paradicsom?

Olykor előfordulhat, hogy a paradicsomok nem színeződnek meg megfelelően, és hosszú ideig zöldek maradnak, ami a termelők és kertészek körében aggodalmat kelt. A nem megfelelő pirosodás hátterében számos ok állhat, és a megfelelő diagnózis és gondozás segíthet visszaállítani a paradicsomok természetes érési folyamatát.

Fajtaválasztás

Elsőként érdemes megvizsgálni, hogy milyen fajtát választottunk a paradicsom termesztéséhez. A különböző paradicsomfajták eltérő érési idejűek és színűek lehetnek. Van olyan fajta, amelynek termését a vörös helyett sárga, narancssárga vagy akár zöld színűre termesztik. Ha a kiválasztott fajta termése valójában zöld vagy más színű, akkor nincs probléma, csak természetes érési színére kell várnunk.

Hőmérséklet és napsütés

A paradicsomok éréséhez megfelelő hőmérséklet és napsütés szükséges. Az optimális hőmérsékleti tartomány a paradicsom éréséhez általában 18-30 Celsius-fok között van. Ha a környezeti hőmérséklet alacsonyabb ennél, akkor a paradicsomok érlelődése lelassulhat, és a megfelelő piros szín eléréséhez több időre lehet szükségük. Ezenkívül a fokozott napsütés fontos a termés megfelelő színének kialakulásához.

Nedvesség és öntözés

A paradicsomok megfelelő vízellátása elengedhetetlen az optimális éréshez. A vízhiány vagy túlzott öntözés is befolyásolhatja a gyümölcs színének kialakulását. A vízhiány miatt a paradicsomok nem jutnak hozzá a szükséges tápanyagokhoz és pigmentekhez, amelyek a megfelelő szín kialakulásához szükségesek. Ugyanakkor a túlzott öntözés is problémát jelenthet, mivel az túlzottan hígíthatja a növény szöveti tartalmát, ami szintén befolyásolhatja a megfelelő szín kialakulását.

Tápanyagok hiánya

A paradicsomok színének kialakulásához szükségesek a megfelelő tápanyagok, különösen a kálium és a foszfor. A talaj megfelelő trágyázása segíthet a megfelelő tápanyagellátásban, és elősegítheti a paradicsomok megfelelő pirosodását.

Stresszfaktorok

A növény stresszes környezeti feltételeknek való kitettsége, például túlzott napsugárzás vagy túlzott hőmérséklet, szintén befolyásolhatja a paradicsomok érését és színét.

Vegyük végig a lehetséges okokat: ezért nem pirosodik a paradicsom

Ha a paradicsomjaink nem pirosodnak meg megfelelően, érdemes végig gondolnunk a fent említett tényezőket, és ellenőrizni, hogy megfelelő gondoskodást nyújtunk-e növényeinknek. A megfelelő fajtaválasztás, a megfelelő hőmérséklet és napsütés biztosítása, az öntözés megfelelő szabályozása és a megfelelő tápanyagok biztosítása segíthet a paradicsomok megfelelő érésének és csodálatos piros színének elérésében. A figyelemmel kísért és gondoskodó gazdálkodás eredményeként megannyi ínycsiklandozó paradicsom vár minket, hogy ízletes ételekben és salátákban hasznosítsuk.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

67/2006. (IX. 15.) FVM rendelet

az egyszerûsített területalapú támogatások és a vidékfejlesztési támogatások... Tovább

kalászemelő

a megdőlt gabona kalászainak hasznos megmentésére a vágószerkezeten a kasza elé szerelve... Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom