Minden, amit tudni kell a paradicsom tartósításáról

Tartósítsd a paradicsomot te is, hogy még év végén is saját termést ehess!

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Sokáig kerestem a tökéletes tartósítási módszert, ugyanis én kifejezetten utálom a boltban kapható paradicsomokat, főleg télen, egyáltalán nem hasonlítanak arra, ami a kertemben terem. Végre meg van a legjobb módszer, így még Karácsonykor is a saját termésemet fogom fogyasztani, tudd meg te is, mit kell tenned! 

Paradicsom tartósítása

Miért is kell sok paradicsomot ennünk?

 

Felhasználható nyersen, aszalva, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Szemben a gyümölcsökkel, amelyek nyersen a magasabb C-vitamintartalom miatt egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül. Hámozva a diétás étrendben is alkalmazható, mert így könnyebben emészthetővé válik.

 

Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin (20–30 mg), de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben (1,6 mg) tartalmaz karotint. Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek.

 

A benne található likopin egészségmegőrző hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét (prosztata, gyomor, emlő), védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól.

 

Kísérletileg bebizonyították, hogy a bogyó felszínhőmérsékletének 30-32 Celsius fokra emelkedésével leáll a likopinképződés. A népgyógyászatban ízületi gyulladás kiegészítő kezelésére szárított leveles hajtását alkalmazzák fürdővízbe téve. Nem árt tehát, ha télen is fogyasztjuk! Most pedig nézzük a legjobb tartósítási módszert, a következő oldalon folytatom! 

Hirdetés

 

Paradicsom tartósítása

Válassz egészséges, közepes méretű, és lehetőleg jó húsos paradicsomokat! Egy 3 literes üveghez 5-6 evőkanál mustárporra lesz szükséged, és annyi paradicsomra, amennyi kényelmesen, nyomódás nélkül belefér az üvegbe. Először sterilizáld a befőttes üveget, majd mosd meg a paradicsomokat, és töröld szárazra. Tegyél az üveg aljába mustárport. 

 

Ezután tegyél egy réteg paradicsomot, és rá egy réteg mustárport. A rétegezést addig kell végezni, amíg megtelik az üveg. A tetején mustárpor legyen. Fedd le egy száraz, és tiszta tetővel. Fordítsd a tetejére az üveget, hogy a mustár egyenletesen el tudjon oszlani. Hideg és sötét helyen tárold az üvegeket.

 

Miért jó a mustáros tartósítás? 

A mustárban levő illóolajok meggátolják a paradicsom romlását, távol tartják a baktériumokat, és ezért a paradicsom sokáig friss marad. A következő oldalon még egy bevált módszer vár! 

Hirdetés

 

Forrás

 

Paradicsom tartósítása

Hozzávalók (10 db, 1 literes üveghez): 5-6 kilogramm paradicsom, 10 hagyma, 4-5 paprika, 20 cikk fokhagyma, 10 tormalevél, 10 kaporág, citromsav.

 

Hozzávalók a léhez: egy liter víz, 70 gramm cukor, 50 gramm só

 

Elkészítés

Mossuk meg alaposan a befőttesüvegeket, és szárítsuk ki. Mossuk meg a paradicsomokat, a paprikát, a tormalevelet és a kaprot. Tisztítsuk meg a paprikákat, és vágjuk karikákra. Tisztítsuk meg a fokhagymát, és a hagymát, és vágjuk fel. Tegyünk mindenik üveg aljára kaprot, tormalevelet, és fokhagymát. A paradicsomokat vágjuk félbe, keverjük el a hagymakarikákkal, és töltsük meg az üvegeket. Végül még tegyünk mindenik üvegbe egy fél tormalevelet. Töltsünk az üvegekbe felforralt vizet, és hagyjuk állni 20 percen keresztül. 

 

Közben készítsük el a levet. Egy edényben öntsük bele a vizet, majd adjuk hozzá a cukrot, és a sót. Kavarjuk jól össze, és forraljuk fel. Öntsük ki a vizet az üvegekből, mindenik üveghez adjunk ⅓ teáskanál citromsavat. Töltsük fel az elkészült lével, és végül zárjuk le egy karika hagymával, és csavarjuk rá a tetőt. Fordítsuk a tetejére az üvegeket, és hagyjuk így 5 órán keresztül.

 

Forrás

 

Forrás: Wikipédia

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-02-09

A málna tavaszi metszéséről

Most mindent megtudhatsz te is a málna szakszerű metszéséről, ezeket a dolgokat mindenképpen meg kell tenned ahhoz, hogy sok és finom málnád legyen!

2019-02-07

A leggyakrabban előforduló betegségek palántanevelés során

Sajnos nagyon sok kártevővel és kórokozóval kell megküzdenünk palántanevelés során, most azokat mutatjuk be nektek, amik a leggyakoribbak, cikkünkben az ellenük való védekezési lehetőségeket is megtalálhatjátok!

2019-02-19

Az örökké zöld tuja titkai

A tuja nem igényel sok odafigyelést, de van néhány fontos dolog, amit nem árt észben tartani. Szakértőnk most mindent elmond a tuják gondozásáról, a tuják metszéséről, a tuják növényvédelméről!

2019-02-13

A levendula tavaszi metszése

Sokan nem tudják, hogy tavasszal érdemes megmetszenünk a levendulát ahhoz, hogy csodálatos szép legyen, és sok virágot hozzon. Mostani cikkemben mindent elmondok a levendula tavaszi metszéséről!

2017-01-18

Ez a gyümölcs tökéletesen helyettesíti a húst!

2017 sztárgyümölcse lesz, ami telis tele van értékes anyagokkal, ezáltal könnyedén fogja helyettesíteni a húst, ismerjétek meg ti is közelebbről most!

2017-01-15

A gyógyító anyósnyelv

Az anyósnyelvnek számtalan gyógyító hatása van, a most következő cikkben be mutatom nektek ezt a nem mindennapi növényt és elmondom azt is, miért kell egy neked is!

2017-01-14

Használd az élesztőt ahhoz, hogy szebbek legyenek a növényeid – Filléres megoldás!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! A most következő cikkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2017-01-09

Babérmeggy, a téli kertek sztárja

A babérmeggy a téli kertek sztárja, a most következő cikkben mindent megtudhatsz erről a csodálatosan szép és hasznos növényről, elárulom, hogyan kell gondozni.

További cikkek ebben a témában
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások

Meloga (Pro 2WB9989)

Õszi árpa Cél: õszi sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

zöldnövényliszt

nagy tápértékű, karotinban (->karotinoidok) gazdag takarmány, a zöldtakarmány... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés