notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden, amit tudni kell a paradicsom tartósításáról

Hirdetés

Tartósítsd a paradicsomot te is, hogy még év végén is saját termést ehess!

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Sokáig kerestem a tökéletes tartósítási módszert, ugyanis én kifejezetten utálom a boltban kapható paradicsomokat, főleg télen, egyáltalán nem hasonlítanak arra, ami a kertemben terem. Végre meg van a legjobb módszer, így még Karácsonykor is a saját termésemet fogom fogyasztani, tudd meg te is, mit kell tenned! 

Paradicsom tartósítása

Miért is kell sok paradicsomot ennünk?

Felhasználható nyersen, aszalva, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Szemben a gyümölcsökkel, amelyek nyersen a magasabb C-vitamintartalom miatt egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül. Hámozva a diétás étrendben is alkalmazható, mert így könnyebben emészthetővé válik.

 

Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin (20–30 mg), de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben (1,6 mg) tartalmaz karotint. Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek.

 

A benne található likopin egészségmegőrző hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét (prosztata, gyomor, emlő), védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól.

 

Kísérletileg bebizonyították, hogy a bogyó felszínhőmérsékletének 30-32 Celsius fokra emelkedésével leáll a likopinképződés. A népgyógyászatban ízületi gyulladás kiegészítő kezelésére szárított leveles hajtását alkalmazzák fürdővízbe téve. Nem árt tehát, ha télen is fogyasztjuk! Most pedig nézzük a legjobb tartósítási módszert!

Hirdetés

 

A legjobb paradicsom tartósítási módszer! 

Válassz egészséges, közepes méretű, és lehetőleg jó húsos paradicsomokat! Egy 3 literes üveghez 5-6 evőkanál mustárporra lesz szükséged, és annyi paradicsomra, amennyi kényelmesen, nyomódás nélkül belefér az üvegbe. Először sterilizáld a befőttes üveget, majd mosd meg a paradicsomokat, és töröld szárazra. Tegyél az üveg aljába mustárport. 

 

Ezután tegyél egy réteg paradicsomot, és rá egy réteg mustárport. A rétegezést addig kell végezni, amíg megtelik az üveg. A tetején mustárpor legyen. Fedd le egy száraz, és tiszta tetővel. Fordítsd a tetejére az üveget, hogy a mustár egyenletesen el tudjon oszlani. Hideg és sötét helyen tárold az üvegeket.

 

Miért jó a mustáros tartósítás? 

A mustárban levő illóolajok meggátolják a paradicsom romlását, távol tartják a baktériumokat, és ezért a paradicsom sokáig friss marad.

 

A második remek módszer

Hirdetés

Hozzávalók (10 db, 1 literes üveghez): 5-6 kilogramm paradicsom, 10 hagyma, 4-5 paprika, 20 cikk fokhagyma, 10 tormalevél, 10 kaporág, citromsav.

 

Hozzávalók a léhez: egy liter víz, 70 gramm cukor, 50 gramm só

 

Elkészítés

Mossuk meg alaposan a befőttesüvegeket, és szárítsuk ki. Mossuk meg a paradicsomokat, a paprikát, a tormalevelet és a kaprot. Tisztítsuk meg a paprikákat, és vágjuk karikákra. Tisztítsuk meg a fokhagymát, és a hagymát, és vágjuk fel. Tegyünk mindenik üveg aljára kaprot, tormalevelet, és fokhagymát. A paradicsomokat vágjuk félbe, keverjük el a hagymakarikákkal, és töltsük meg az üvegeket. Végül még tegyünk mindenik üvegbe egy fél tormalevelet. Töltsünk az üvegekbe felforralt vizet, és hagyjuk állni 20 percen keresztül. 

 

Közben készítsük el a levet. Egy edényben öntsük bele a vizet, majd adjuk hozzá a cukrot, és a sót. Kavarjuk jól össze, és forraljuk fel. Öntsük ki a vizet az üvegekből, mindenik üveghez adjunk ⅓ teáskanál citromsavat. Töltsük fel az elkészült lével, és végül zárjuk le egy karika hagymával, és csavarjuk rá a tetőt. Fordítsuk a tetejére az üvegeket, és hagyjuk így 5 órán keresztül.

 

Forrás

Forrás:

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-10-16

A legtökéletesebb sövénynövény - A fagyal ültetése, gondozása, metszése

A fagyal a legtökéletesebb növény arra, hogy létrehozzuk a legszuperebb sövényt. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a fagyalok gondozásáról, neveléséről, metszéséről!

2019-10-19

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

2019-10-15

Kavicskaktusz – Nevelj te is virágzó kavicsokat!

A kavicskaktusz egy nagyon különleges növény, amivel sokan még nem találkoztak. Mostani cikkemben elmondom nektek, hogyan nevelhettek saját kis kavicskaktuszt!

2019-10-14

Mikor és hogy ültessük át az orchideát? – Szakértőnk válaszol!

Az orchideát sikeresen átültetheti mindenki, de nagyon oda kell figyelnünk, mostani cikkemben megosztom veletek a legfontosabb dolgokat, amiket érdemes megfogadnotok!

2019-10-16

Az ősz és a tavasz nagy kedvence – Így gondozd az árvácskát!

Az árvácska a magyar kertek egyik legnagyobb kedvence, ez nem véletlen, mivel ősszel, télen és tavasszal is üde színfoltja lehet környezetünknek!

2018-06-18

Korszerű vetéstechnológia repcében

Mostani cikkünkben a korszerű vetéstechnológiáról fogunk beszélni, mégpedig repcében. Olvasd el szakértőink remek írását, és tudj meg mindent te is a korszerű vetéstechnológiáról reppcében

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
293 267
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 418 987
Közösség

Fejér Megyei Földhivatal

Földhivatal Postacím: 8001. Pf. 18. Cím: Székesfehérvár Várkörút 22-24. 8000... Tovább

gyomormérgek

a kártevők pusztítására alkalmazott, olyan növényvédő szerek, amelyek az állat... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 150

Átlagos értékelés: 4.9

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások