notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden, amit tudni kell a paradicsom tartósításáról

Hirdetés

Tartósítsd a paradicsomot te is, hogy még év végén is saját termést ehess!

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Sokáig kerestem a tökéletes tartósítási módszert, ugyanis én kifejezetten utálom a boltban kapható paradicsomokat, főleg télen, egyáltalán nem hasonlítanak arra, ami a kertemben terem. Végre meg van a legjobb módszer, így még Karácsonykor is a saját termésemet fogom fogyasztani, tudd meg te is, mit kell tenned! 

Paradicsom tartósítása

Miért is kell sok paradicsomot ennünk?

Felhasználható nyersen, aszalva, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Szemben a gyümölcsökkel, amelyek nyersen a magasabb C-vitamintartalom miatt egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül. Hámozva a diétás étrendben is alkalmazható, mert így könnyebben emészthetővé válik.

 

Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin (20–30 mg), de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben (1,6 mg) tartalmaz karotint. Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek.

 

A benne található likopin egészségmegőrző hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét (prosztata, gyomor, emlő), védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól.

 

Kísérletileg bebizonyították, hogy a bogyó felszínhőmérsékletének 30-32 Celsius fokra emelkedésével leáll a likopinképződés. A népgyógyászatban ízületi gyulladás kiegészítő kezelésére szárított leveles hajtását alkalmazzák fürdővízbe téve. Nem árt tehát, ha télen is fogyasztjuk! Most pedig nézzük a legjobb tartósítási módszert!

Hirdetés

 

A legjobb paradicsom tartósítási módszer! 

Válassz egészséges, közepes méretű, és lehetőleg jó húsos paradicsomokat! Egy 3 literes üveghez 5-6 evőkanál mustárporra lesz szükséged, és annyi paradicsomra, amennyi kényelmesen, nyomódás nélkül belefér az üvegbe. Először sterilizáld a befőttes üveget, majd mosd meg a paradicsomokat, és töröld szárazra. Tegyél az üveg aljába mustárport. 

 

Ezután tegyél egy réteg paradicsomot, és rá egy réteg mustárport. A rétegezést addig kell végezni, amíg megtelik az üveg. A tetején mustárpor legyen. Fedd le egy száraz, és tiszta tetővel. Fordítsd a tetejére az üveget, hogy a mustár egyenletesen el tudjon oszlani. Hideg és sötét helyen tárold az üvegeket.

 

Miért jó a mustáros tartósítás? 

A mustárban levő illóolajok meggátolják a paradicsom romlását, távol tartják a baktériumokat, és ezért a paradicsom sokáig friss marad.

 

A második remek módszer

Hirdetés

Hozzávalók (10 db, 1 literes üveghez): 5-6 kilogramm paradicsom, 10 hagyma, 4-5 paprika, 20 cikk fokhagyma, 10 tormalevél, 10 kaporág, citromsav.

 

Hozzávalók a léhez: egy liter víz, 70 gramm cukor, 50 gramm só

 

Elkészítés

Mossuk meg alaposan a befőttesüvegeket, és szárítsuk ki. Mossuk meg a paradicsomokat, a paprikát, a tormalevelet és a kaprot. Tisztítsuk meg a paprikákat, és vágjuk karikákra. Tisztítsuk meg a fokhagymát, és a hagymát, és vágjuk fel. Tegyünk mindenik üveg aljára kaprot, tormalevelet, és fokhagymát. A paradicsomokat vágjuk félbe, keverjük el a hagymakarikákkal, és töltsük meg az üvegeket. Végül még tegyünk mindenik üvegbe egy fél tormalevelet. Töltsünk az üvegekbe felforralt vizet, és hagyjuk állni 20 percen keresztül. 

 

Közben készítsük el a levet. Egy edényben öntsük bele a vizet, majd adjuk hozzá a cukrot, és a sót. Kavarjuk jól össze, és forraljuk fel. Öntsük ki a vizet az üvegekből, mindenik üveghez adjunk ⅓ teáskanál citromsavat. Töltsük fel az elkészült lével, és végül zárjuk le egy karika hagymával, és csavarjuk rá a tetőt. Fordítsuk a tetejére az üvegeket, és hagyjuk így 5 órán keresztül.

 

Forrás

Forrás:

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-12-05

Többé nem álom – Így alakítsd ki a saját mediterrán kertedet!

Mediterrán kert létrehozása – Bármennyire is hihetetlen, te magad is létrehozhatsz egy szuper mediterrán kertet, mostani cikkemben mindent elmondok a mediterrán kertről!

2019-12-04

Egy gyümölcs, ami maga az ízletesség – A csirimojó bemutatása

A csirimojó egy nagyon ritka, de annál ízletesebb gyümölcs, amit egyszer az életben mindenkinek meg kell kóstolni. Mostani cikkemben mindent elmondok a csirimojóról.

2019-11-19

Te is termesztheted a jövő szupernövényét, a kiwanot!

A kiwano nem véletlenül a jövő egyik legfontosabb szupernövénye, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kiwano-ról, tartsatok velem, megéri!

2019-11-28

14 bámulatosan szép bokor, ami rendkívül gyorsan nő

Mostani cikkemben 14 csodálatosan szép bokrot mutatok be nektek, amik pillanatok alatt képesek megnőni, ezzel hamar csodás díszévé válhatnak kertünknek!

2018-06-18

Korszerű vetéstechnológia repcében

Mostani cikkünkben a korszerű vetéstechnológiáról fogunk beszélni, mégpedig repcében. Olvasd el szakértőink remek írását, és tudj meg mindent te is a korszerű vetéstechnológiáról reppcében

2019-07-13

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Parlagfű, parlagfűszezon, parlagfűmentesítés – Minden, amit tudni érdemes a parlagfűről, a parlagfű káros hatásairól, illetve a parlagfűmentesítésről. Cikkünkben elmondunk mindent a parlagfűről.

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
336 390
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 579 511
Közösség

árpa vegyszeres gyomirtása

a kétszikű gyomok ellen — a sörárpa kivételével — a 2,4—D, a diklórprop és... Tovább

hüvelyelőesés

főként vemhes tehenekben fordul elő; kialakulásában szerepet játszik a laza szervezet, az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 150

Átlagos értékelés: 4.9

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások