Minden, amit tudni kell a paradicsom tartósításáról

hirdetes

Tartósítsd a paradicsomot te is, hogy még év végén is saját termést ehess!

SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Sokáig kerestem a tökéletes tartósítási módszert, ugyanis én kifejezetten utálom a boltban kapható paradicsomokat, főleg télen, egyáltalán nem hasonlítanak arra, ami a kertemben terem. Végre meg van a legjobb módszer, így még Karácsonykor is a saját termésemet fogom fogyasztani, tudd meg te is, mit kell tenned! 

Paradicsom tartósítása

Miért is kell sok paradicsomot ennünk?

Felhasználható nyersen, aszalva, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Szemben a gyümölcsökkel, amelyek nyersen a magasabb C-vitamintartalom miatt egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül. Hámozva a diétás étrendben is alkalmazható, mert így könnyebben emészthetővé válik.

Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin (20–30 mg), de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben (1,6 mg) tartalmaz karotint. Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek.

A benne található likopin egészségmegőrző hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét (prosztata, gyomor, emlő), védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól.

Kísérletileg bebizonyították, hogy a bogyó felszínhőmérsékletének 30-32 Celsius fokra emelkedésével leáll a likopinképződés. A népgyógyászatban ízületi gyulladás kiegészítő kezelésére szárított leveles hajtását alkalmazzák fürdővízbe téve. Nem árt tehát, ha télen is fogyasztjuk! Most pedig nézzük a legjobb tartósítási módszert!

hirdetes

A legjobb paradicsom tartósítási módszer! 

Válassz egészséges, közepes méretű, és lehetőleg jó húsos paradicsomokat! Egy 3 literes üveghez 5-6 evőkanál mustárporra lesz szükséged, és annyi paradicsomra, amennyi kényelmesen, nyomódás nélkül belefér az üvegbe. Először sterilizáld a befőttes üveget, majd mosd meg a paradicsomokat, és töröld szárazra. Tegyél az üveg aljába mustárport. 

Ezután tegyél egy réteg paradicsomot, és rá egy réteg mustárport. A rétegezést addig kell végezni, amíg megtelik az üveg. A tetején mustárpor legyen. Fedd le egy száraz, és tiszta tetővel. Fordítsd a tetejére az üveget, hogy a mustár egyenletesen el tudjon oszlani. Hideg és sötét helyen tárold az üvegeket.

Miért jó a mustáros tartósítás? 

A mustárban levő illóolajok meggátolják a paradicsom romlását, távol tartják a baktériumokat, és ezért a paradicsom sokáig friss marad.

A második remek módszer

hirdetes

Hozzávalók (10 db, 1 literes üveghez): 5-6 kilogramm paradicsom, 10 hagyma, 4-5 paprika, 20 cikk fokhagyma, 10 tormalevél, 10 kaporág, citromsav.

Hozzávalók a léhez: egy liter víz, 70 gramm cukor, 50 gramm só

Elkészítés

Mossuk meg alaposan a befőttesüvegeket, és szárítsuk ki. Mossuk meg a paradicsomokat, a paprikát, a tormalevelet és a kaprot. Tisztítsuk meg a paprikákat, és vágjuk karikákra. Tisztítsuk meg a fokhagymát, és a hagymát, és vágjuk fel. Tegyünk mindenik üveg aljára kaprot, tormalevelet, és fokhagymát. A paradicsomokat vágjuk félbe, keverjük el a hagymakarikákkal, és töltsük meg az üvegeket. Végül még tegyünk mindenik üvegbe egy fél tormalevelet. Töltsünk az üvegekbe felforralt vizet, és hagyjuk állni 20 percen keresztül. 

Közben készítsük el a levet. Egy edényben öntsük bele a vizet, majd adjuk hozzá a cukrot, és a sót. Kavarjuk jól össze, és forraljuk fel. Öntsük ki a vizet az üvegekből, mindenik üveghez adjunk ⅓ teáskanál citromsavat. Töltsük fel az elkészült lével, és végül zárjuk le egy karika hagymával, és csavarjuk rá a tetőt. Fordítsuk a tetejére az üvegeket, és hagyjuk így 5 órán keresztül.

Forrás

Forrás:

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-04-14

Április kertészeti tippek kezdő kertészeknek

Az április az egyik legfontosabb hónap a kertben. Segítünk neked, hogy profi kertészeket megszégyenítően szép és virágzó legyen a kerted, íme a tanácsok!

2023-04-18

Nagyon veszélyes most fákat, bokrokat kivágni!- Erre figyelj oda!

A költési időszakban végzett fa- és bokroskivágások veszélyeire hívja fel a figyelmet az MME az MTI közleményében. Szerintünk is nagyon fontos ez a téma!

2023-03-30

Mit ültessek áprilisban? A legtöbb zöldséget most kell elültetned, de pár gyümölcsöt is!

Milyen zöldségeket kell már áprilisban elültetni? Sorra szedtük neked ebben a cikkben, hogy pontosan milyen zöldségeket, gyümölcsöket ültess áprilisban!

2022-06-20

Így tartsd távol a kertedtől a hernyókat!

Te is szeretnél megszabadulni a zöldségeidet megdézsmáló kis kártevőktől? Mutatjuk, hogyan tehetsz ellenük kíméletes módszerekkel! Cikkünkben segítünk!

2017-01-18

Ez a gyümölcs tökéletesen helyettesíti a húst!

2022 sztárgyümölcse lesz, ami telis tele van értékes anyagokkal, ezáltal könnyedén fogja helyettesíteni a húst, ismerjétek meg ti is közelebbről most!

2018-06-18

Korszerű vetéstechnológia repcében

Mostani cikkünkben a korszerű vetéstechnológiáról fogunk beszélni, mégpedig repcében. Olvasd el szakértőink remek írását, és tudj meg mindent te is a korszerű vetéstechnológiáról reppcében

2020-06-18

Ha őzgidát találsz, jobb, ha NEM nyúlsz hozzá!

Az önjelölt állatvédők előszeretettel veszik gondozásuk alá a látszólag magára hagyott őzgidákat, azonban az erdészek óvaintenek ettől. Miért? Most kiderül!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ízület (félbeszakított összeköttetés)

a gerincesek csontvázrendszerének mozgékony összeköttetése. Az egyszerű ízületben két, az... Tovább

kövér porcsin (PortulacaoleraceaL.)

a porcsinfélék (Portulacaceae) családjába tartozó, homokos területeken élő egyéves,... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások