Minden, amit tudni kell a paradicsom tartósításáról

hirdetes

Tartósítsd a paradicsomot te is, hogy még év végén is saját termést ehess!

SFV

Sokáig kerestem a tökéletes tartósítási módszert, ugyanis én kifejezetten utálom a boltban kapható paradicsomokat, főleg télen, egyáltalán nem hasonlítanak arra, ami a kertemben terem. Végre meg van a legjobb módszer, így még Karácsonykor is a saját termésemet fogom fogyasztani, tudd meg te is, mit kell tenned! 

Paradicsom tartósítása

Miért is kell sok paradicsomot ennünk?

Felhasználható nyersen, aszalva, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Szemben a gyümölcsökkel, amelyek nyersen a magasabb C-vitamintartalom miatt egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül. Hámozva a diétás étrendben is alkalmazható, mert így könnyebben emészthetővé válik.

Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin (20–30 mg), de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben (1,6 mg) tartalmaz karotint. Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek.

A benne található likopin egészségmegőrző hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét (prosztata, gyomor, emlő), védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól.

Kísérletileg bebizonyították, hogy a bogyó felszínhőmérsékletének 30-32 Celsius fokra emelkedésével leáll a likopinképződés. A népgyógyászatban ízületi gyulladás kiegészítő kezelésére szárított leveles hajtását alkalmazzák fürdővízbe téve. Nem árt tehát, ha télen is fogyasztjuk! Most pedig nézzük a legjobb tartósítási módszert!

hirdetes

A legjobb paradicsom tartósítási módszer! 

Válassz egészséges, közepes méretű, és lehetőleg jó húsos paradicsomokat! Egy 3 literes üveghez 5-6 evőkanál mustárporra lesz szükséged, és annyi paradicsomra, amennyi kényelmesen, nyomódás nélkül belefér az üvegbe. Először sterilizáld a befőttes üveget, majd mosd meg a paradicsomokat, és töröld szárazra. Tegyél az üveg aljába mustárport. 

Ezután tegyél egy réteg paradicsomot, és rá egy réteg mustárport. A rétegezést addig kell végezni, amíg megtelik az üveg. A tetején mustárpor legyen. Fedd le egy száraz, és tiszta tetővel. Fordítsd a tetejére az üveget, hogy a mustár egyenletesen el tudjon oszlani. Hideg és sötét helyen tárold az üvegeket.

Miért jó a mustáros tartósítás? 

A mustárban levő illóolajok meggátolják a paradicsom romlását, távol tartják a baktériumokat, és ezért a paradicsom sokáig friss marad.

A második remek módszer

hirdetes

Hozzávalók (10 db, 1 literes üveghez): 5-6 kilogramm paradicsom, 10 hagyma, 4-5 paprika, 20 cikk fokhagyma, 10 tormalevél, 10 kaporág, citromsav.

Hozzávalók a léhez: egy liter víz, 70 gramm cukor, 50 gramm só

Elkészítés

Mossuk meg alaposan a befőttesüvegeket, és szárítsuk ki. Mossuk meg a paradicsomokat, a paprikát, a tormalevelet és a kaprot. Tisztítsuk meg a paprikákat, és vágjuk karikákra. Tisztítsuk meg a fokhagymát, és a hagymát, és vágjuk fel. Tegyünk mindenik üveg aljára kaprot, tormalevelet, és fokhagymát. A paradicsomokat vágjuk félbe, keverjük el a hagymakarikákkal, és töltsük meg az üvegeket. Végül még tegyünk mindenik üvegbe egy fél tormalevelet. Töltsünk az üvegekbe felforralt vizet, és hagyjuk állni 20 percen keresztül. 

Közben készítsük el a levet. Egy edényben öntsük bele a vizet, majd adjuk hozzá a cukrot, és a sót. Kavarjuk jól össze, és forraljuk fel. Öntsük ki a vizet az üvegekből, mindenik üveghez adjunk ⅓ teáskanál citromsavat. Töltsük fel az elkészült lével, és végül zárjuk le egy karika hagymával, és csavarjuk rá a tetőt. Fordítsuk a tetejére az üvegeket, és hagyjuk így 5 órán keresztül.

Forrás

Forrás:

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-27

Növénybetegség: Mitől lesz lila a növény levele?

A növényeknek hogy ha valami betegségük van, akkor arra elég hamar rájöhetünk hiszen szinte mindig meglátszik a külsejükön. Most elmondjuk mit jelent, ha lila a növény levele!

2022-08-27

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

Ha nincs kerted növényeid attól még lehetnek, erre egy jó megoldás a cserepes növény. Viszont nem mindegy, hogy hogyan gondozod, öntözöd. Mai cikkünkben erről lesz szó!

2022-08-27

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Lehet, hogy már te is láttál olyan növényt, aminek a levele száraz, szinte már papírszerű volt. Ez bizony nem véletlen! A cikkből kiderül, hogy ez miért van!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-06-20

Így tartsd távol a kertedtől a hernyókat!

Te is szeretnél megszabadulni a zöldségeidet megdézsmáló kis kártevőktől? Mutatjuk, hogyan tehetsz ellenük kíméletes módszerekkel! Cikkünkben segítünk!

2018-06-18

Korszerű vetéstechnológia repcében

Mostani cikkünkben a korszerű vetéstechnológiáról fogunk beszélni, mégpedig repcében. Olvasd el szakértőink remek írását, és tudj meg mindent te is a korszerű vetéstechnológiáról reppcében

2017-01-09

A babér gondozása, nevelése

A babér egy nagyon sokoldalú dísznövény, igazán csodálatossá teszi, hogy szoliterként, sövényként is megállja a helyét, de szinte mindenhol jól mutat!

2017-01-15

A gyógyító anyósnyelv

Az anyósnyelvnek számtalan gyógyító hatása van, a most következő cikkben be mutatom nektek ezt a növényt és elmondom azt is, miért kell egy neked is!

További cikkek ebben a témában


jatrogén ártalmak

az —>állatorvos kórmegállapító v. gyógyító tevékenységéből származó és az... Tovább

vöröshagyma (Allium cepa L.)

a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó, egyik legértékesebb zöldség-, ill.... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások