Így nevelhetsz Te is paradicsomot beltérben télen - most segítünk

hirdetes

Paradicsom beltéri nevelése – tippek, hogyan növesszünk paradicsomot szobánkban egész télen

TK, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A paradicsom meleg évszaki zöldség, amely a hideg fenyegetésekor elpusztulhat. Ez általában azt jelenti, hogy télen nincs otthon termesztett paradicsom, hacsak nem rendelkezünk üvegházzal. A paradicsomot azonban beltéren is termesztheted, viszont általában kisebbek és kevésbé termékenyek, mint nyári unokatestvéreik. Válaszd ki a megfelelő fajta növényt, és itt van hozzá néhány tipp, hogy hogyan gondoskodj róla hatékonyan a téli, friss, édes, házi paradicsomok érdekében.

Paradicsom

Hogyan gondozd a paradicsomot beltéren


Ahhoz, hogy bármilyen gyümölcsöt hozzon a palánta, teljes napsütésre és legalább 8 óra fényre van szüksége. A hőmérséklet 18°C-on vagy annál magasabban az ideális a számára.


Beltéri termesztés során használj mázatlan edényeket, amelyek jól szellőznek és jó vízelvezető nyílásokkal rendelkeznek. A nyári paradicsompalánták tartósításának egyik módja, ha nyár végén bevisszük. Lehetséges, hogy egy ideig megóvjuk és életben tudjuk őket tartani, de az idősebb példányok fokozatosan abbahagyják a termelést, így csak kicsivel meghosszabbítani lehet a termékeny időszakot.


Az egész éves betakarításhoz próbáld ki a beltéri paradicsomot. Ha két hetente ülteted el a magokat, biztosítani tudod a termő palántákat az egész szezonra.


Hogyan kezdj bele?


Vesd el a magokat magkezdemény keverékbe. Ültesd őket körülbelül 6,5 milliméter mélyre egy 15 centiméter átmérőjű cserépbe. Tartsd a talajt enyhén nedvesen és meleg helyen, hogy csírázzon. Kéthetente vess el egy új cserépnyi magot, hogy télen és kora tavasszal is állandóan legyen utánpótlás.


Ha öt-tíz napon belül megtörténik a csírázás, vidd a cserepeket egy jól megvilágított helyre, például egy déli ablak közelébe. Győződj meg róla, hogy nem huzatos helyre teszed őket, és a belső hőmérséklet meghaladja a 18°C-ot.

hirdetes


A virágzást a meleg környezet segíti elő, és a legjobb növekedés 24-29°C között van. Ha a palánták már 7-8 centiméter magasak, ültesd át őket nagyobb cserepekbe. Elkezdhetsz tápozni kéthetente.


Virágzás és gyümölcsök a palántákon


A beporzó rovarok hiánya gondot jelenthet a szobai palánták termesztése során, ezért a kézi beporzás kerül előtérbe. Virágzáskor finoman meg kell ütögetni a szárat, hogy virágport terjesszen. Használhatsz vattakorongot is, helyezd be az egyes virágokba, hogy segítsd őket.


Forgasd meg gyakran a paradicsomokat, hogy mindkét oldalát megfelelő mennyiségű napsütés érje, és a virág- és gyümölcstermés egyenletes legyen. Szükség esetén karózd meg a növényt, nehogy a gyümölcs lehúzza, esetleg eltörje a szárát. A télen termő paradicsom körülbelül ugyanannyi idő alatt terem, mint a szabadban termő társai.

hirdetes


A legjobb fajták beltéri termesztéshez


A beltéri paradicsomtermesztésben akkor leszel a legsikeresebb, ha olyan fajtákat választasz, amelyek kifejezetten szobában teljesítenek jól. Kisebb fajtákra van szükség, amelyeknek lesz elegendő hely növekedni. A kicsi, álló fajták, mindenféle típusú törpeparadicsomok és balkonparadicsomok a legmegfelelőbbek.


Vannak olyan függő fajták is, amelyek gyümölccsel teli, finom ízű gyümölcsfürtöket hoznak létre.


Az ideális választáshoz nézd meg a méretét, a gyümölcs típusát, a növekedési szokásokat, és azt, hogy milyen hidegben érzi legjobban magát a palánta.


Szobában termesztésre alkalmas fajta lehet például:


•    bajaja pirosözön – korai érésű, törpe növekedésű. Apró, gömb alakú bogyói igazán ízletesek.
•    vilma paradicsom – nagyon alacsony növekedésű, ezért ideális beltérre. Termései gömbölyűek, élénkpirosak és jóízűek. Bogyói átlagosan 15-20g tömegűek.
•    mano paradicsom – igen korai, gyors fejlődésű. meleg-, tápanyag- és vízigényes növény. Napos helyet, rendszeres öntözést és tápanyag utánpótlást igényel. Bogyói 50-60g átlagtömegűek.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-11

Ezt látod a paradicsomod alján? Akkor azonnal cselekedned kell!

A szárazság és a tomboló hőség nem csak minket, de a növényeinket is megviseli, ami nem csak a kókadozó levelekben mutatkozik meg. Paradicsom csúcsrothadás

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-27

A paradicsom metszése – hogyan távolítsuk el a paradicsomleveleket?

Minél többet tudunk meg a növények emtszéséről,annál jobban aggódunk. A paradicsom esetében azonban csak igen kevés dolgot lehet elrontani! Így csináld!

2022-08-31

Hogyan lehet felismerni és megelőzni a gyümölcs vagy zöldség szétrepedését?

Ha kertészkedsz lehet már találkoztál olyan zöldséggel vagy gyümölccsel, aminek a héja szét volt repedve. Most elmondjuk, hogy ez mitől van és hogyan lehet megakadályozni.

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

2023-01-11

10 meglepő növény, amit már februárban el lehet ültetni

Gondoltad volna, hogy bizonyos tavaszi virágzású növényeket, nyári terményeket és gyógynövényeket már februárban el lehet ültetni? Mutatjuk mit ültess télen!

További cikkek ebben a témában


dísznövény Érdekességek Paradicsom Zöldség