Paprika mellé társnövény: A paprika legjobb társnövényeit gyűjtöttük össze nektek; ültesd ezeket a növényeket a paprikád mellé, hogy még jobb, finomabb és szebb termést hozzanak neked!

8 társnövény, amely tökéletes a paprika számára

NA
Frissítve: 2024.05.29
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ha készen állsz a paprika termesztésére, akkor jó, ha tudod: a kertészek felfedezték, hogy a különféle zöldségek és fűszernövények a tökéletes társnövényként szolgálnak a paprika számára. A növényeknek azonos termesztési feltételekre van szükségük (fény, talaj pH, víz), és segítik a rovarok és betegségek elleni védekezést. Összegyűjtöttek a legnagyszerűbb növényeket a paprika mellé, válaszd ki, számodra melyik a legmegfelelőbb és ültesd a paprikáid mellé őket!

Paprika mellé társnövény

Mi az a társültetés?

A társültetés a különböző növények közös termesztésének gyakorlata a kölcsönös előnyök érdekében.  almanachjaiban található megfigyeléseket és kerttanokat tanulmányozzák.

A kert a biológiai sokféleség olyan rendszere, amelyben az összes növény összekapcsolódik és kölcsönösen függ egymástól. Van, amikor az egyik növény önzetlenül előnyöket kínál a másiknak. Sok esetben ez a haszon kölcsönös, mindegyik növény fokozza a másik növekedését – nézzük, a paprika számára melyek a legelőnyösebb társak!
8 társnövény a paprika számára

Bazsalikom a paprika mellé

A bazsalikom ültetése számos előnnyel jár a paprikanövények számára. Gyorsan növekszik magról, sűrű talajtakarót biztosítva, amely visszatartja a paprika által kedvelt hőt és nedvességet. A bazsalikom a paprikanövényeket kedvelő levéltetveket, takácsatkákat és tripszeket is elűzi, miközben a salátákban és a főételekben is fokozza a paprika ízét.

Paprika társnövénye, a sárgarépa

A paprika és a sárgarépa kiváló társak, mert a paprika biztosítja azt az árnyékot, amelyre a zsenge sárgarépának szüksége van, míg a sárgarépa élő talajtakarót hoz létre a gyomok csökkentésére. Mivel a sárgarépa gyökérzöldség, segít a talaj fellazításában, megkönnyítve a paprika mély gyökereinek növekedését. A sárgarépa olyan jótékony rovarokat is vonz a paprika számára, mint a katicabogarak.

Koriander, a paprika legjobb barátja

A koriander és a paprika nemcsak remek ízűek együtt, de kiváló társnövények is. A koriander magához vonzza a jótékony rovarokat, miközben elriasztja a kártevőket, például a takácsatkákat és a paprika levéltetveket. A koriander és más fűszernövények, például a kapor, az oregánó és a majoránna a talajhoz közel nőnek, így nem fognak versenyezni a paprikával a helyért. 

Paprika társültetés: körömvirág

Noha hiányoznak az adatok arra vonatkozóan, hogy a körömvirág valóban elriasztja-e a rovarkártevőket, mégis vonzza a hasznos rovarokat, például katicabogarakat és a méheket. Az élénk körömvirág kiválóan alkalmas az olyan kártevők elriasztására, mint a fonálférgek, a poloskák és a fehér legyek. 

Sarkantyúka, közvetlen a paprika mellé

A levéltetvek szeretik a paprikát és a sarkantyúkát, de jobban kedvelik a sarkantyúka szép kerek leveleit. Ültesd el a paprikát és a sarkantyúkát egymástól 30-45 cm távolságra, mert a levéltetvek aprók és nem tudnak messzire utazni. Bónuszként, ha a sarkantyúkádon sok levéltetű van, akkor levéltetvekkel táplálkozó jótékony rovarok, köztük katicabogarak és is megjelenhetnek.

Hagyma és paprika egymás mellé

A paprika másik gyakori társa a konyhában jól működik a kertben is mellette. A hagyma megvédi a paprikát a csigák, levéltetvek, atkák és káposztaférgek ellen. Választhatsz zsenge zöldhagymát vagy fehér és vörös fajtákat.

Spenót ültetése a paprika mellé

Ez a leveles zöld ideális társnövény a paprika számára, mivel segít árnyékolni a talajt, megtartani a talaj nedvességtartalmát, elnyomja a gyomokat, miközben vonzza a jótékony rovarokat. Mivel a spenót gyorsan érik, és alacsonyan növekszik a paprika alatt, tenyészidőszakonként két termést is be tudsz takarítani.

Paprika és paradicsom ültetése egy helyre

Ez a két növény jól kiegészíti egymást a kertben, mert hasonló a tápanyagigényük és a növekedési körülményeik. A paradicsom elűzi a kártevőket, például a levéltetveket, amelyek károsíthatják a paprikanövényeket. Ültetéskor ügyelj a távolságra, mert a paradicsomnövények általában nagyobbra nőnek, mint a paprikanövények, és blokkolhatják a szükséges napfényt.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Szegedi 470 (Szegedi SC 470)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A címerhányás ideje közepes, a kalászkapelyva antociános... Tovább

takarmányozás higiéniája

a takarmány-élettani alapokra, valamint a gyak. takarmányozás ismereteire építve foglalkozik... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség