Összesen 150 milliárd forintot utalnak ki három részletbe a gazdáknak

Pápai Hús, támogatások

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A kivásárlással mintegy 1.000 embert foglalkoztat tovább a húsipari cég. A Pápai Hús Zrt. állami garancia mellett összességében 5,5 milliárd forint hitelhez jut, a kölcsön felvevője a céget kivásárló konzorcium lesz, a hitel futamideje 15 év, kamata a Bubor fölött 3 százalékpont, a hitelt kétéves türelmi idővel nyújtják - jelentette be Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.
Pápai Hús - táogatások

A kivásárlás


Az 5,5 milliárd forintos teljes összegből 2,372 milliárd forint kifejezetten a kivásárlásra szól, 1,25 milliárd forint forgóeszköz-hitelt kap a kivásárló konzorcium a készletek megvételére, további 1,1 milliárd forintot a működtetés beindítására, és az ezzel kapcsolatos fejlesztések megvalósítására, további 800 millió forintot forgóeszközökre, illetve a távlati fejlesztések elindítására.
 
A kivásárlással mintegy 1.000 embert foglalkoztat majd tovább a húsipari cég.
 

Gőgös Zoltán


Gőgös Zoltán elmondta: a 15 éves futamidejű állami garanciával nyújtott hitelt a Magyar Fejlesztési Bank utalja majd ki a kivásárlóknak. Az államtitkár közölte, a kivásárlók köre több szereplős a Hús Zrt. megvételére alakult csoport tagjai közt ott vannak a pápai önkormányzat, a pápai vízmű, a cég középvezetői köre, valamint a sertéstenyésztők egy csoportja is.
 
A cég továbbélése azért is hangsúlyozottan fontos, mert az 1.000 dolgozó között például 141 olyan család található, amelyeknél a férj és a feleség is a Hús Zrt.-nél dolgozik. (Jelenleg 1.380-an dolgoznak a húsgyárban.)
 
Gőgös Zoltán kitért arra is, hogy ezekkel a lépésekkel a cég átvétele már várhatóan január 1-jén megtörténik.
 

Pápai Hús Zrt


A Pápai Hús Zrt. államilag garantált hitellel való megsegítésének ötlete már korábban felmerült, ugyanis a húsipari cég tevékenysége önmagában soha sem volt veszteséges.
 
Varga Jenő, a pápai húsüzemet felszámoló Vectigalis Zrt. elnök-vezérigazgatója a cég novemberi budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: a Pápai Hús Zrt. azért került felszámolás alá, mert a korábbi tulajdonosa, a Carnex csoport túl gyors növekedése miatt - amelyet általában hitelből finanszírozott - érvényesítették a társaságon lévő jelzálogjogi felelősséget. Önmagában a Pápai Hús Zrt. mindig is jól gazdálkodó vállalatnak minősült.
 
Ekkor vált véglegessé, hogy a Pápai Hús 1913 Kft. megveheti a dunántúli húsüzemet. A felszámolóbiztos ugyanis azt közölte, hogy a több mint hétmilliárd forintért meghirdetett céget reális áron kívánják értékesíteni azzal a garanciával, hogy működőképes marad. Erre biztosítékot lát abban a projektcégben, amelyet a Pápai Hús Zrt. menedzsmentje, valamint a társasághoz élő állatot beszállító cégek, továbbá Pápa városa és több helyi vállalkozás alapított.
 
Varga Jenő szerint ha a Pápai Hús Zrt. nem működne tovább, akkor az a térség számára "gazdasági katasztrófát" jelentene. Ezért a felszámolóbiztos kijelentette, hogy a cég további működése érdekében mindent megtesz.
 
Lóránt Tibor, a Pápai Hús Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek novemberben elmondta: tavaly 326 ezer, az idén eddig 320 ezer sertést vágnak le.
 
2007-ben 18,7 milliárd forint árbevételt értek el, az ideit pedig 19 milliárd fölé várják. A cég menedzsmentje úgy számol, jövőre 22-23 milliárd forint körüli lehet a társaság árbevétele.
 
A földművelésügyi tárca hétfőtől megkezdte a területalapú uniós támogatások kifizetését, ezzel az unióban Magyarország Ausztria után a másodikként indította el ennek a forrásnak a kiutalását a gazdáknak - jelentette be Gőgös Zoltán.
 
Aláhúzta: összességében mintegy 150 milliárd forintot utalnak ki három részletben a gazdáknak, ebből 100 milliárd a területalapú uniós támogatás.
 
A 150 milliárd forint további tételeit jelenti az a 27 milliárd forintos agrár-környezetgazdálkodási támogatás, amelyet szintén a közeljövőben kezdenek el kiutalni, illetve egy 23-25 milliárd forintos fejlesztési támogatási rész. A kifizetés határideje jövő év június 30.
 
Gőgös Zoltán szólt arról is, hogy az FVM irányító hatósága élelmiszeripari, illetve gépbeszerzési és kertészeti pályázatokról is döntött.
 
Ennek során az élelmiszeripari pályázatoknál összesen 42 milliárd forint uniós forrásról döntöttek, gépbeszerzésekre, illetve kertészeti fejlesztésekre pedig 15 milliárd forint EU-s pénz jut majd. Emellett 2009 januárjában a tárca megkezdi az uniós támogatások mellé a mintegy 70 milliárd forintos nemzeti önrész kifizetését is.

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

fulladás (aszfixia, szuffokáció, asphyxia, suffocatio)

az oxigénellátás hiányában beálló halál. Oka lehet a vérnek oxigénnel való hiányos... Tovább

koraérés

a fejl. szakaszok felgyorsulása és így a teljes kifejl. állapotának korábbi bekövetkezése.... Tovább

Tovább a lexikonra