Újabb 14 milliárdra lehet pályázni!

Újabb 14 milliárdra lehet pályázni!

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

52,4 millió eurónyi támogatást – azaz valamivel több, mint 14 milliárd forint – használhatnak azok a mezőgazdasági vállalkozások, amelyek december 15-ig pályáznak az úgynevezett Nemzeti Diverzifikációs Program (NDP) egyes elemeire.
Újabb 14 milliárdra lehet pályázni!

A támogatáslényegét tekintve hat fő elemből áll az NDP, s valamennyi a vidék munkamegőrzési képességét hivatott segíteni. A gazdálkodóknak, gazdaságoknak érdemes jelentkezni, mert már korábban megismert pályázati feltételek szerint nyújthatják be kérelmeiket – hangsúlyozza a Magyar Agrárkamara lapunkhoz eljuttatott összefoglalója.

A sokak számára talán talányos címet viselő Nemzeti Diverzifikációs Program (NDP) lényegében az uniós reform miatt jócskán lecsökkentett cukorrépa-termesztésnek, illetve cukor előállításnak köszönheti létrejöttét. Magyarország a csatlakozáskor rendelkezésre álló cukorkvótájának (401,68 ezer tonna) a 75%-ról (nagyjából 301 tonna) lemondott, így a vonatkozó uniós szabályok alapján kiegészítő diverzifikációs támogatásra is jogosult. A nemzeti cukorkvóta 75%-át meghaladó lemondás esetén – ez magyarázza, miért éppen 75%-ról mondtunk le - a rendelkezésre álló támogatás teljes összege 75%-kal növelendő. Ez esetünkben azt jelenti, hogy a korábbi cukorreform okozta leépítések miatt megszerzett csaknem 30 millió euróval szemben a tényleges diverzifikációs támogatás 52,4 millió euróra egészült ki.


Amellett, hogy így több pénzt használhatnak fel a hazai termelők, fontos szempont, hogy a pénzt az ország saját hatáskörben használhatja fel. Vagyis Brüsszel nem igen szól bele, hogy milyen területek támogatására fordítjuk azt, egy lényegi kitétel van: a támogatást legkésőbb 2011. szeptember 30-ig ki kell fizetni.
Éppen ezért a pályázatok kiírása és elbírálása, valamint a célok megvalósítása gyorsított ütemben zajlott, zajlik, az erről szóló rendelet 2009. november 06-án jelent meg, a pályázatokat pedig november közepétől december 15-ig lehet leadni – emlékeztet a Magyar Agrárkamara.


De mire is fordítja az ország ezt a pénzt?


A támogatás célja, hogy a cukorgyárak bezárásával érintett településeken a mezőgazdasági termelés színvonalának javításával, vagy új termékek, eljárások, technológiák bevezetésével növekedjen a mezőgazdasági üzemek összteljesítménye vagy bővüljön tevékenységi körük.
Olyan fejlesztésekhez jár támogatás, mint a mezőgazdasági üzemek korszerűsítése; mezőgazdasági termékek értéknövelése; mikrovállalkozások támogatása; turizmus fejlesztése; vidéki települések fejlesztése; vidéki örökség védelme. Ha jól megnézzük, akkor mind a hat terület már ismert a pályázók előtt: az utóbbi négy alprogram az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program úgynevezett III. tengelyének az utóbbi egy évben már kétszer meghirdetett elemeivel azonos, míg az első két alprogram az első tengelyből ismert.
Vagyis, aki, vagy az a cég, amely az előbbiekből már jelentkezett, annak nem ismeretlen a mostani támogatási kiírás.


Nézzük a részleteket! Kik vehetik igénybe az NDP támogatásait? Jogosultsági kritérium, hogy a kérelmező az NDP-ben szereplő településen valósítsa meg a tervezett beruházást, illetve kizárólag gépberuházás esetén a székhelye és a gépek tárolási helye az NDP szerint jogosult településen valósuljon meg.
Az általános feltételeken felül azok pályázhatnak, akik nem állnak a SAPARD Program, az AVOP, a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv, illetve az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében nyújtott támogatásból való kizárás hatálya alatt. Nem állhat felszámolási, végelszámolási eljárás, adósságrendezés vagy csődeljárás, illetve végrehajtási eljárás alatt. Egy ügyfél egy jogcímre kedvezményezett térségenként egy kifizetési kérelmet nyújthat be. Azok, akik az NDP keretében kérelmet nyújtottak be, az NDP lezárásáig azonos fejlesztési célra az ÚMVP-ben támogatási kérelmet nem adhatnak be.
Igénybe vehetik a lehetőséget azok a cukorrépa-termesztők is, akik fenntartották tevékenységüket, illetve fejleszteni akarják azt. Sőt, ők az NDP-ben kiírt összes jogcím keretében plusz pontot kapnak.


1. A mezőgazdasági üzemek korszerűsítésénél támogatás az alábbi célokra vehető igénybe:
- növénytermesztés korszerűsítése;
- állattenyésztés korszerűsítése;
- kertészeti korszerűsítés.
Ezeknél elszámolható kiadásnak minősül: a létesítmény építése, felújítása, valamint a hozzá kapcsolódó telepen belüli infrastrukturális beruházások; gépkatalógusban megtalálható gépek, berendezések beszerzése; termálkútfúrás és a meglévő termálkút fennmaradását biztosító beruházások; a végrehajtási rendeletben meghatározott egyéb elszámolható kiadások, az ott meghatározott mérték erejéig.
A támogatás összege támogatási kérelmenként legfeljebb 1 000 000 eurónak megfelelő forintösszeg.


2. A mezőgazdasági termékek értéknövelésénél támogatás az alábbi célokra vehető igénybe:
- versenyképesség javítása, termékszerkezet átalakítása;
- élelmiszer-biztonsági és környezetvédelmi feltételek javítása, energia-felhasználás racionalizálása, továbbá üzemirányítás korszerűsítése;
- vágópontok létrehozása és korszerűsítése;
- melasz kiváltását célzó alapanyag-diverzifikáció részeként nyersszesz technológiai blokkok létesítése, felújítása.
A támogatás összege támogatási kérelmenként legalább 10 000 és legfeljebb 1 000 000 eurónak megfelelő forintösszeg lehet.
A vágópontok létrehozása és korszerűsítése esetén egy kérelem benyújtásával igénybe vehető támogatás legalacsonyabb összege 8000 eurónak, legmagasabb összege 480 000 eurónak megfelelő forintösszeg.
A támogatás mértéke az elszámolható kiadások 40%-a, nagyvállalatnak minősülő ügyfél esetében az elszámolható kiadások 20%-a.


3-6. A másik négy alprogram részleteit először tavaly ilyenkor ismerhette meg az érintett kör, a szaktárca akkor hirdette meg a falufejlesztés, vidéki örökség védelme, turizmus támogatása és a mikrovállalkozások támogatása részleteit, melyek most, az NDP esetében is érvényesek.
Arra azonban figyelni kell emlékeztet a Magyar Agrárkamara szerint, hogy azok, akik az NDP keretében kérelmet nyújtottak be, az NDP lezárásáig azonos fejlesztési célra az ÚMVP-ben támogatási kérelmet nem adhatnak be.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Boydur (SB 0001)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A címerhányás idõpontja kozepesnél korábbi. A kalászkapelyva... Tovább

Cortinal (EGH 104RM)

Napraforgó Cél: étkezési, madáreleség Leírás:Hypokotiljának antociánossága gyenge.... Tovább

Tovább a lexikonra