Pálinkafőzés - jövedéki adó terheli Horvátországban

hirdetes

Pálinka helyett lekvárfőzésre térhetnek át a horvátországi magyarok is

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Pálinka helyett lekvárfőzésre térhetnek át a gyümölcs- termesztéssel foglalkozó horvátországi magyar gazdák, mert január elejétől jövedéki adó terheli a pálinkafőzést a déli szomszédban. Az 50 litert meghaladó mennyiség minden literje után 22-25 kuna ( 790-900 forint) adót kell fizetni.
Pálinkafőzés - jövedéki adó terheli Horvátországban

Január 1-től mindenkinek, aki 50 liternél több pálinkát főz, jövedéki adót kell fizetnie Horvátországban, emiatt a magyarok által is lakott településeken valószínűleg többen szakítanak majd a hagyományos otthoni pálinkafőzés szokásával - írja az Új Magyar Képes Újság című horvátországi hetilap internetes oldalán.

Az 50 litert meghaladó mennyiség minden literje után 22-25 kuna ( 790-900 forint) adót kell fizetni. Ennek értelmében mindazoknak, akik pálinkát eladás céljából főznek, legkevesebb 20 kunával (720 forinttal) kell többet kérniük a jelenlegi árnál, hogy kifizetődő legyen a tevékenységük.

A pálinkafőző kazánok tulajdonosainak ezután átalányt kell fizetniük a kazán űrtartalma alapján, és azt is kötelesek lesznek bejelenteni, hogy hány kazán pálinkát főztek ki, és kinek a részére.

A hetilap szerint a kelet-szlavóniai térségben sokan főznek pálinkát, már csak azért is, hogy ne vesszen kárba a földre hullott gyümölcs. Vukovár-Szerém megyében szinte minden házban főztek korábban pálinkát. A pálinkafőzés hagyománya tulajdonképpen apáról fiúra szállt, a legtöbben saját használatra főzték, valamint ismerőseiket ajándékozták meg vele.

Ebben a megyében jelenleg tíz regisztrált pálinkafőző található, illetve több száz hektár szilva- és egyéb gyümölcsültetvény, amelyek terméséből pálinkát állítanak elő.

Andrija Matic, a Vukovár-Szerém megyei mezőgazdasági hivatal vezetője szerint nem tudják, hogy pontosan hányan is foglalkoznak pálinkafőzéssel a megyében. Véleménye szerint azzal, hogy megadóztatják a pálinkát, egyfajta rendet teremtenek a piacon, és legalább 70-80 kunát (2520-2880 forintot) kell majd kérni a jó pálinka literjéért.

Persze a termelők nem így gondolkodnak, sőt megyeszerte úgy nyilatkoztak, hogy mostantól nem éri meg nekik pálinkát főzni, főleg azoknak nem, akik csak saját fogyasztásra készítették. Azok pedig, akik évente több száz liter pálinkát is kifőztek, most attól félnek, hogy drágább áron nem tudják majd értékesíteni a kisüstit. Így előfordulhat, hogy a szlavóniai és a baranyai falvakban pálinka helyett lekvárt főznek majd a különböző gyümölcsökből - legalábbis addig, amíg a lekvárfőzést is meg nem adóztatják.
hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

88/2008. (VII. 18.) FVM rendelet

Az állatoknak a szállítás és a kapcsolódó mûveletek közbeni védelmére vonatkozó... Tovább

frigiditás

a hím állat az ivarzó nőstény jelenlétében, a nőstény pedig az —>ivarzás idején nem... Tovább

Tovább a lexikonra