Ősszel vethető zöldségek - ezekkel a zöldségekkel érdemes a hónapban foglalkoznod

hirdetes

Zöldségek, melyeket ősszel érdemes elvetnünk!

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV
Ősszel is lehet zöldségeket vetni

Mi az a tél alá vetés

Tél alá vetésnek nevezzük a késő őszi vetést – sokan megkérdőjelezik a fontosságát, és olyanok is vannak, akik szerint teljesen fölösleges ezzel kísérletezni. Mi nem mondjuk azt, hogy nem hordoz némi kockázatot magában az, hogy a téli hideg beköszönte előtt juttatjuk a földbe a magokat, viszont megéri kockáztatni, ugyanis hatalmas haszonra tehetünk szert ezzel a módszerrel! 

A tél alá vetés kockázatai

A kockázatot meglepő módon nem a hideg, hanem éppen ellenkezőleg: a meleg jelenti! Még pedig azért, mert egy esetleges tél közepi erőteljes felmelegedés következtében a szunnyadó magok megduzzadnak a melegedő talajban, és még ki is csíráznak, ha több napig tartósan megmarad az enyhe idő. Ha pedig a meleg időszak elmúlik, és ismét hideg következik, akkor könnyedén elfagyhatnak a még zsenge csíranövények. 

hirdetes

A tél alá vetés előnyei

A tél alá vetésnek az a nagy előnye, hogy kora tavasszal már lehet szüretelni, ezért pedig megéri kockáztatni, főleg a petrezselyem esetében, mivel a tél alá vetésből termesztett gyökér akár egyeduralkodó is lehet a piacon. Természetesen ehhez az is kell, hogy későn érkezzen meg a tavasz, mert a tavaszi vetések csak késve kerülhetnek a földbe.  A tél alá vetett petrezselyemgyökér viszont már vígan zöldell, amikor a tavaszi vetésűnek még csak duzzad a magja.

hirdetes

Ha viszont korán érkezik a tavasz, akkor a tavaszi vetésű mag is hamarabb növekszik, és csak kevéssel marad el a tél alá vetett zöldségtől. A petrezselyem mellett még érdemes próbálkozni a zöldborsó tél alá vetésével, de csak és kizárólag a rövid tenyészidővel rendelkező, korai fajtákkal! Sok sikert kívánok mindenkinek az őszi-, és a tél alá vetéshez egyaránt, higgyétek el, hogy megéri próbálkozni, mert nem olyan nagy a veszteség még akkor sem, ha esetleg nem hoz eredményt a vetés!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


forró levegős szárítás

a nagy (70—80% -os) víztartalmú szecskázott zöldtakarmányok (répa, burgonya, leveles... Tovább

borjúszéna (csikószéna, vitaminszéna)

finom szálú, gazdagon leveles, zsenge, általában gyeptermésből készített jó minőségű... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség