Ősszel vethető zöldségek - ezekkel a zöldségekkel érdemes a hónapban foglalkoznod

hirdetes

Zöldségek, melyeket ősszel érdemes elvetnünk!

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV

Mostani cikkemben az ősszel vethető zöldségeket fogom nektek bemutatni. Ezeknek a zöldségeknek nagyon sok előnyük van, többek között az, hogy vagy még ebben az évben beérnek, vagy pedig tavasszal az elsők között fognak teremni. Nézzük, melyek azok a zöldségek, amik alkalmasak őszi vetésre! 

Ősszel is lehet zöldségeket vetni

Ősszel vethető zöldségek – Petrezselyem, sárgarépa

Mélyen felásott, gondosan elmunkált talajba vethetjük a petrezselymet, a sárgarépát viszont akkor érdemes vetni, amikor már tartósan +5 Celsius fok alá süllyed a hőmérséklet – ha hamarabb vetjük, akkor a magok kicsírázhatnak a fagyok előtt, később pedig nagy eséllyel el is fagynak. Ha a vetést tavaszra hagyjuk, akkor érdemes a csírázást hidegkezeléssel gyorsítani a petrezselyem és a sárgarépa esetében is. Tegyük ki kéthetes állandó fagyhatásnak a 15-20 Celsius fokos hőmérsékletben duzzasztott magokat. Ha tavasszal túl meleg van, akkor fagyaszthatjuk a magokat a mélyhűtőben is. A homokkal kevert, hidegkezelt magot a talaj szikkadásakor kell verni, enyhe időben már február is alkalmas lehet. 

Ősszel vethető zöldségek – Zöldborsó

Enyhébb napokon, október-november környékén verhetjük a zöldborsót. Az alacsonyabb termetű fajták esetében 25, a magasabban növő fajták esetében 40 centiméteres sortávolságot kell hagyni, utóbbinál ráadásul érdemes támrendszert készítenünk, így nagyobb lesz a hozam

hirdetes

Ősszel vethető zöldségek – Vöröshagyma

Szeptember végétől október közepéig duggathatjuk a fokhagymákat. A lényeg az, hogy a tél beállta előtt erősödjenek meg a gerezdek. A gyökérzöldségek sorközeibe ültethetjük a dughagymákat, 5-10 centiméteres távolságokra. Az őszi vetés azért előnyös a hagyma esetében, mert így már március végén-áprilisban szedhetjük zöldhagymaként, ráadásul nagyobb termésre is számíthatunk. Ha tavaszra hagyjuk a duggatást, akkor is érdemes maximum március elejéig elvégezni a műveleteket, fagymentes napokon. 

hirdetes

Ősszel vethető zöldségek – Hónapos retek

Augusztus végétől szeptember közepéig vethető a napos retek, ilyenkor már nem kell a felmagzástól tartanunk, hála a nappalok rövidülésének, ráadásul a magas hőmérséklet következtében még a csípős íz sem jelenik meg. 

Ősszel vethető zöldségek – Saláta

A fejes saláta egészen szeptember közepéig vethető, ebben az esetben már áprilisban szedhetjük a szabadföldi salátát. Palántázással is nevelhetjük az áttelelő salátát, október közepén ültethetjük ki a palántákat, szedésre pedig a következő ép májusában kerülhet sor. A következő oldalon további érdekességek várnak, leginkább a tél alá vetésről fogok beszélni, érdemes velem tartani! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


vajsavas erjedés

a ->vajsavbaktériumoknak a szénhidrátokat vajsavvá (->karbonsavak) átalakító tevékenysége.... Tovább

DKC4547 (EXP 244)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepesen korai. A kalászkapelyva alapján az... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség