Az orosz WTO-csatlakozással foglalkozó munkacsoport a közelmúltban konzultációt szervezett az orosz fél, valamint mintegy negyven WTO-tagállam között, a csatlakozás menetének, illetőleg a munkacsoport

Orosz WTO-csatlakozás

Dr. Kemény Ádám
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az orosz WTO-csatlakozással foglalkozó munkacsoport a közelmúltban konzultációt szervezett az orosz fél, valamint mintegy negyven WTO-tagállam között, a csatlakozás menetének, illetőleg a munkacsoport által elkészítendő jelentés tartalmának áttekintésére.
orosz WTO csatlakozás, állategészségügyi és növényvédelmi előírások, mezőgazdaság állami támogatás, állami felvásárlások rendeszere, átképzési problémák

Az ülésen megállapították, hogy eddig a jelentés témáiból 8 fejezetet sikerült egyeztetni, elsősorban a tarifákkal, kvótákkal, a vámszabad területekkel és egyéb vámelőírásokkal kapcsolatban. A vonatkozó fejezetek pontosan meghatározzák az orosz fél mozgásterét, az alkalmazható eszközöket, illetve az egyes kivételeket, pl. Kalinyingráddal kapcsolatban.
 
Az előzőek alapján Oroszország átmenetileg alkalmazhatja az importkvóták rendszerét a marha-, a sertés- és a baromfihús vonatkozásában. 2009-től azonban, amennyiben az orosz fél a kvótákat továbbra is fenn kívánja tartani, az csak további egyeztetések, illetőleg az érdekelt WTO-tagok beleegyezésével lesz lehetséges.
 
A ma még nyitott fejezetek között az orosz agráriumot érinti többek között:

  • az állategészségügyi és növényvédelmi előírások, illetve ellenőrzési rendszerek kérdése,
  • a mezőgazdaság állami támogatása,
  • az állami felvásárlások rendszere,
  • árképzési problémák (a mezőgazdaságot elsősorban az energiahordozók belföldi árának esetleges kényszerű emelése érintheti nagyon érzékenyen).


A fenti kérdéseknek a részletes megvitatására várhatóan augusztusban, vagy szeptemberben kerülhet sor.
 
A konzultációval kapcsolatban egyes oroszországi szakértők arra utalnak, hogy a WTO-csatlakozás lehetséges hatásai egyáltalán nem tűnnek veszélyesnek, és az importnyomás nem lesz akkora, mint ahogyan azt korábban gondolták. Oroszország már ma is az egyik legnyitottabb agrár/élelmiszeripari piac, és az eddigi tárgyalások során kialkudott vámtarifa-színvonal az agrárpiacot érintően a mainál még valamivel magasabb is lehet.
 
A legutóbbi években, Oroszországban alkalmazott piacvédelmi eszközök között számtalan, nem piackonform is szerepel, ezek elsősorban az állategészségügyi tiltások és ellenőrzések. Összességében úgy ítélhető meg, hogy a piacra jutási lehetőségek a jövőben sem a WTO-korlátozásoktól, hanem nagyrészt attól függenek majd, milyen mértékben élnek ezekkel az eszközökkel az orosz hatóságok, illetve mit sikerül kialkudni a következő tárgyalások során.
 
Többen arra is emlékeztetnek, hogy Oroszországban az agrárium mindenekelőtt az intézményi háttér hiányosságai miatt szenved, nem pedig a közvetlen támogatások elégtelenségétől. A hitelrendszer, a lízingkonstrukciók, a biztosítások, az exportinfrastruktúra alulfejlett, és ez ma nagyobb nehézséget jelent a mezőgazdaság támogatásában, mint a WTO-belépés esetleges hátrányai, amelyek a címzett támogatások csökkentéséből adódhatnak.

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

ivari hormonok (nemi hormonok, szexuálhormonok)

elsősorban a hím és női ivarmirigyekben elválasztott hormonok, amelyek az ivarszervek... Tovább

heg

a szövetsérüléseknek nem újraképződéssel való gyógyulásakor a szövethiányok helyét... Tovább

Tovább a lexikonra