Az orosz élelmezésbiztonság kritikus határt ért el

hirdetes

A pénzügyi válság kihatásai az orosz agráriumra

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A pénzügyi krízis átalakulhat élelmezési válsággá, ha az orosz kormány nem tesz hathatós és gyors intézkedéseket a folyamat megállítása érdekében. Az orosz vevők élelmiszer-tartalékokat kezdenek felhalmozni, ami ideiglenes áruhiányt és erős áremelkedést okozhat. A Rossztat (Orosz Statisztikai Hivatal) adatai szerint októberben a tojás ára 8,2%-ot, a baromfihúsé 1,6%-ot, a marhahúsé 1,1%-ot (év eleje óta 19,5%-ot), a virslié 1,4%-ot (az év kezdete óta 20,6%-ot), a tej-és tejtermékeké pedig 0,9%-ot emelkedett egy hónap alatt.
A pénzügyi krízis átalakulhat élelmezési válsággá

Orosz élelmiszergazdaság


Ezeket a kedvezőtlen tendenciákat erősíti az orosz élelmiszergazdaság erős importfüggősége, tavaly 27,6 milliárd USD összegben importált Oroszország mezőgazdasági alapanyagot és élelmiszert, az idén ez a szám várhatóan eléri a 36 milliárd USD-t.
 
Alekszej Gorgyejev mezőgazdasági miniszter szavai szerint az orosz élelmezésbiztonság kritikus határt ért el, a húsimport 41 %-os, a tejtermékek beszállítása pedig 27%-os. Az év elejétől a sertésimport 29%-al nőtt, a tejpor vásárlása megkétszereződött.
 
Iván Usacsov, az Orosz Mezőgazdasági Akadémia elnökhelyettese szerint az importarány 10-15%-al múlja felül az ország gazdaságát már veszélyeztető küszöbértéket. A húszszázalékos kívánatos arányt ennyivel haladja meg az import (összességében 36%), ami már nem a termékválaszték bővítését, hanem a saját termelés háttérbeszorítását, tönkretételét szolgálja. Az egészségügyi és szociális tárca által javasolt egészséges táplálkozási számadatokhoz képest Oroszország csak 60%-ban önellátó hústermékekből, 80%-ban tejtermékekből, 58%-ban cukorból, 84%-ban zöldségből és csak 40%-ban gyümölcsből. Eleve a lakosság fogyasztása jóval eltér a tudományosan meghatározott optimálistól. Csak 81%-át vásárolja húsból, tej és tejtermékből 80%-ot, haltermékekből 55%-ot, zöldségből 75%-ot. Ugyanakkor a kívánatosnál 15,2%-al több kenyeret és 30%-al több cukrot fogyaszt.
 
A szakminiszter szerint az egyszerűnek közel sem mondható pénzügyi helyzet előrevetíti annak árnyékát, hogy a mezőgazdasági vállalkozások nyereségessége év végéig 10%al csökkenhet. Ennek fő oka az, hogy az év eleje óta a műtrágyák ára 70%-al nőtt, a betakarítás ideje alatt pedig a dízelolaj ára 30%-al emelkedett.
 
hirdetes

Húsipar

hirdetes

Egy húsipari szakértő, Alexander Sztoklickij szerint az év végére eltűnhetnek illetve erősen lecsökkenhetnek az orosz piacon a hústermékek, melynek oka a 25-40 %-os arányú húsalapanyag-hiány lesz. A bankok nem hajlandóak a vásárlóknak prolongálni hiteleiket, akik fizetésképtelenség miatt nem tudják átvenni a termékeket. A húsalapanyaggal megrakott hajók vagy visszafordulnak, vagy a kikötőkben vesztegelnek, így a büntetési tételek és a raktározási költségek egyre nőnek. A vevők a megérkezett tételeket sem tudják sok esetben kifizetni, nemhogy előfizetéssel élni, nyilatkozta a Nemzeti Húsipari Egyesület képviselője, Szergej Jusin. Az utolsó szerződéseket augusztusban kötötték meg, ezek decemberre megérkeznek, de a további alapanyagok biztosítása kérdéses. Ezzel egyidőben a vásárlóknak és a hálózatoknak nincs pénzük a késztermékek megvételére.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

borsókakór (ciszticerkózis, cysticercosis)

egyes galandférgek lárvaformájának, a borsókának (ciszticerkusznak) a köztigazdában való... Tovább

flóra

egy adott területen egy adott időpontban meglevő növényi populációk összessége. Tovább

Tovább a lexikonra