hirdetes

Olcsón importált UHT-tejek: több mint 20,5 milliós bírság az Auchannak

Agromonitor
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Több mint 20,5 millió forint bírsággal sújtotta a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) az Auchan Magyarország Kft.-t, mert az üzletlánc a közelmúltban beszerzési ár alatt forgalmazta az importból származó, Tatra és Madeta márkájú 1,5 százalékos cseh UHT-tejeket – közölték az agromonitor.hu-val az MgSzH illetékesei.
Olcsón importált UHT-tejek: több mint 20,5 milliós bírság az Auchannak
Az Auchan és a Tesco Global Zrt. ellen a piaci szereplőket tömörítő Tej Terméktanács (TT) tett bejelentést még szeptemberben beszerzési ár alatti értékesítés gyanúja miatt. Az Auchan már befizette a büntetést, a Tesco esetében viszont a vizsgálat még tart és várhatóan két-három héten belül fejeződik be.

Összesen 20 515 379 forint jogerős bírságot szabott ki az MgSzH az Auchan Magyarország Kft.-re, mert az üzletlánc a hivatal vizsgálatai szerint beszerzési ár alatt forgalmazott Csehországból származó UHT (ultramagas hőmérsékleten kezelt) tejeket – közölték az agromonitor.hu-val az MgSzH központjának illetékesei. Hozzátették: az élelmiszerlánc a Tatra és a Madeta elnevezésű, 1,5 százalékos, egy literes kiszerelésű termékeket értékesítette beszerzési ár alatt.

Mint ismert, az Auchan és a Tesco ellen a Tej Terméktanács tett hatósági bejelentést még szeptemberben. A szervezet a Fővárosi és Pest Megyei MgSzH-nál tett panaszt a beszerzési ár alatti értékesítése ügyében, amelyet az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény tilt. Eszerint a kereskedők az élelmiszereket nem adhatják olcsóbban, mint amennyiért azokat vették. A tej esetében azonban az utóbi időszakban többször is előfordult, hogy egyes import termékek 115-145 forintos literenkénti árakon kerültek a pocokra, miközben a hazai UHT-tejek normális árviszonyok mellett 170-180 forintnál olcsóbban nem jelenhetnek meg a kiskereskedelemben.

Az MgSzH az Auchan Magyarország Kft.-nél szeptember 30-án tartott helyszíni ellenőrzés, de a vizsgált akciós időszak augusztus 19-26. között tartott. A hivatal az eljárásban megállapította, hogy az üzletlánc a kétfajta import tejet beszerzési ár alatt adta el. A Tesco Global Zrt.-nél ugyanakkor – tették hozzá az MgSzH illetékesei – még tart a vizsgálat, amely az adatszolgáltatás gyorsaságától függően két-három héten belül zárulhat le. Mivel folyamatban lévő eljárásról van szó, a hivatal a Tescoval kapcsolatban további részleteket nem kívánt közölni.

Az Auchan már befizette a bírságot – közölte érdeklődésünkre Gillemot Katalin, a társaság szóvivője. Hozzátette: az Auchan azért adta olcsóbban a tejet, mert egy bizonyos mennyiségű készlet bennragadt, és az üzletlánc munkatársai úgy döntöttek, a termékeket jobb eladni annál, mintha azok megromlottak volna.
hirdetes

Agromonitor
hirdetes

Forrás: www.eu-info.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

kupa

a ló metszőfogain található, a rágófelületről a fog mélyébe nyúló, vakon végződő,... Tovább

ionizáló sugárzás

radioaktív részecskék (radioaktivitás) és elektromágneses sugárzások összessége, amely az... Tovább

Tovább a lexikonra