Csökkenhet a hús ára, nézd meg, miért

Hatalmas változások! - Ettől olcsóbb lesz a hús

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az idén szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak 5,1%-kal mérséklődtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a növényi termékek ára 6,2, az élő állatok és állati termékeké 3,5%-kal csökkent. 2014. január–szeptemberben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje 3,4%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Jó hír az állattenyésztőknek, hogy a takarmányárak is csökkennek.

Hatalmas változások lesznek ismét, könnyen elképzelhető, hogy olcsóbb lesz végre valahára a hús

2014 szeptemberében a gabonafélék ára 0,9%-kal csökkent 2013. szeptemberhez viszonyítva. A búza ára a júliusi éves minimum (46 000 Ft/tonna) óta 2100 forinttal nőtt, így 9,3%-kal magasabb, mint az előző év szeptemberében. A kukorica ára mind az előző naphoz, mind az előző évhez képest csökkent 17,8, illetve 3,8%-kal.

 

Az ipari növények ára 7,1%-kal maradt el a tavaly szeptemberitől. A csökkenést elsősorban a napraforgó árának előző év azonos időszakához képest mért 8,3%-os visszaesése okozta. A burgonya ára 23,1%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

 

Hatalmas változások lesznek ismét, könnyen elképzelhető, hogy olcsóbb lesz végre valahára a hús

 

A zöldségfélék ára 8,3%-kal mérséklődött 2013. szeptemberhez képest. A termékcsoporton belül a zöldpaprikának, a csemegekukoricának és a paradicsomnak volt a legnagyobb súlya ebben az időszakban. A zöldpaprika és a csemegekukorica ára csökkent (0,8 és 17,9%-kal), a paradicsomé 18,8%-kal nőtt.
A gyümölcsfélék ára 17,8%-kal maradt el az előző év azonos havitól. Ezen belül az alma ára 35,4, a szőlőé 17,9, a szilváé 6,8%-kal csökkent a tavaly szeptemberihez képest.


Az élő állatok termelői árszintje 5,8%-kal csökkent az előző év azonos napjához viszonyítva. A vágósertés termelői ára 6,3%-kal mérséklődött. A felvásárlási ár az elmúlt két napban 7, illetve 8 forinttal csökkent, így szeptemberben 405 forint/kilogramm volt. A baromfi ára összességében 4,8%-kal maradt el a 2013. szeptemberitől.


Idén szeptemberben az állati termékek ára 1,9%-kal volt magasabb 2013. szeptemberhez képest. A tojás ára 3,5, a tej termelői ára 0,8%-kal nőtt. A tej felvásárlási ára a 2014. februári (114 forint/liter) csúcs óta folyamatosan csökkent, jelenleg 103 forint/liter.

Hatalmas változások lesznek ismét, könnyen elképzelhető, hogy olcsóbb lesz végre valahára a hús

 

2014. január–szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak 7,4%-kal csökkentek 2013 azonos időszakához viszonyítva. A növényi termékek ára 11,7%-kal visszaesett, az élő állatok és állati termékeké 0,1%-kal emelkedett. 2014 első kilenc hónapjában a gabonafélék ára 11,9, az ipari növényeké 11,5, a burgonyáé 16,2%-kal csökkent. A zöldségfélék ára 4,8, míg a gyümölcsféléké 16,8%-kal maradt el a 2013. január-szeptemberitől.


2014. január–szeptemberben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,4%-kal voltak alacsonyabbak, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 4,1%-os csökkenéséből, illetve a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 1,9%-os növekedéséből tevődött össze.


A folyó termelőfelhasználáson belül a takarmányárak csökkenése volt a meghatározó. Az árak idén január–szeptemberben 12,3%-kal voltak alacsonyabbak az előző év azonos időszakinál. Ezen belül az egyszerű takarmányoké nagyobb (13,9%-os), a keveréktakarmányoké kisebb (11,2%-os) mértékben csökkent.

Hatalmas változások lesznek ismét, könnyen elképzelhető, hogy olcsóbb lesz végre valahára a hús

A műtrágyák ára 5,8%-kal volt alacsonyabb ebben az időszakban, amit az egyszerű műtrágyák árának 3,8 és az összetett műtrágyák árának 10,3%-os visszaesése határozott meg. 2012 második negyedévétől kezdődően az összetett műtrágyák árai szinte folyamatosan csökkentek, jelenleg a három évvel ezelőtti árszintnek felelnek meg.


A mezőgazdasági felhasználású energia ára átlagosan 2,9%-kal maradt el az előző év azonos időszakitól, ezen belül az üzemanyagok ára 1,2, a fűtőanyagoké 8,2%-kal csökkent.


A növényvédő szerek és az állatgyógyászati készítmények árai kismértékben növekedtek: az előbbinél 1,2, az utóbbinál 0,9%-kal magasabbak voltak az árak 2014. január-szeptemberben az egy évvel ezelőttihez képest.


A ráfordítási árak kevésbé csökkennek


A mezőgazdasági beruházásokon belül a mezőgazdaságigép- és az épületberuházások ára egyaránt 2,0%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakához viszonyítva.


A mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa az agrárolló. E mutató értéke 2014. január–szeptemberben 95,9% volt, azaz 2013 azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben csökkentek, mint a ráfordítási árak.

Forrás: EU-Info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

édesharmat (mézharmat)

különböző növényi szerveken, főleg a leveleken levő cukros anyag. Nem a növények... Tovább

korpa

a gabonák őrlésekor keletkező melléktermék, főleg héj- és csírarészekből,... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság