notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

olasz kormány, élelmiszerbiztonsági bizottság létrehozás, olasz mezőgazdasági minisztérium, olasz élelmezés és erdészeti politikák minisztériuma, olasz egészségügyi minisztérium

Hirdetés

Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Bizottság Olaszországban

Kálmán Zoltán

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az Olasz Kormány (Miniszterek Tanácsa) július 27-i ülésén tudomásul vette, a Mezőgazdasági, Élelmezési és Erdészeti Politikák Minisztériuma, valamint az Egészségügyi Minisztérium közös rendeletét egy Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Bizottság (Comitato Nazionale per la Sicurezza Alimentare) létrehozásáról.
olasz kormány, élelmiszerbiztonsági bizottság létrehozás, olasz mezőgazdasági minisztérium, olasz élelmezés és erdészeti politikák minisztériuma, olasz egészségügyi minisztérium
Az új szervezet székhelye az ország déli részén, a Puglia tartományban található Foggia lett. A Bizottság a Pármában működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA - European Food Safety Authority) nemzeti partnere. Ezen túl elsősorban az e területen tevékenykedő különböző, meglevő szervezetek, hatóságok közötti koordinációban játszik meghatározó szerepet.
 
Sajátos módon éppen az EFSA székhelyét 2003. decemberében (az olasz EU elnökség végén) elnyerő Olaszország az utolsó a 15 "régi" EU tagállam közül, ahol létrejön a nemzeti partner-szervezet. A székhely kiválasztása több hónapos, elhúzódó egyeztetések eredménye, amelynek kimenetele igazából nem volt kétséges, hiszen mind De Castro mezőgazdasági, mind D'Alema külügyminiszter már a választási kampányban elkötelezték magukat Foggia mellett.
 
Valójában két bizottságról, egy élelmiszerbiztonsági, valamint emellett egy ugyanilyen témában felállított stratégiai bizottságról van szó. Az élelmiszerbiztonsági bizottság tulajdonképpen egy szakmai-konzultatív testület, amely 18 tagból áll. A tagok valamennyien az élelmiszerbiztonság valamely területének elismert szakemberei, sok esetben jelentős nemzetközi tudományos háttérrel. A képviselt főbb szakterületek: élelmiszer adalékok, takarmány kiegészítők és adalékok, növényegészségügy, GMO, dietétika, élelmiszerlánc-szennyezés, állatjólét, stb.
 
A létrehozott Bizottság a pármai EFSA - partnerszervezeti funkciók mellett szakmai-tudományos tanácsadással, szakvéleményekkel segíti a hozzá forduló országos és tartományi szakigazgatási szervek, valamint a Stratégiai Bizottság munkáját.
Az Élelmiszerbiztonsági Bizottsággal együtt létrehozott Stratégiai Bizottság éves, valamint középtávú, többéves munkaprogramot készít. Ez alapvetően a szakmai-stratégiai kérdésekre és a szükségesnek ítélt állami beavatkozásokra vonatkozóan határozza meg a prioritásokat, de kiterjed a kommunikáció főbb irányaira is.
Hirdetés

Forrás: www.fvm.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
462 909
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
462 909
Közösség

Vitara

Burgonya Cél: korai érésû étkezési burgonya Leírás:A növény magas-közepesen magas,... Tovább

légkör (atmoszféra)

a Földet gömbhéjszerűen körülvevő, több ezer kilométer vastag, fölfelé ritkuló... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 121

Átlagos értékelés: 4.8