Megkezdődött a nyárlőrinci veszélyes hulladék eltávolítása, környezetvédelmi tárca, illegális hulladék, rendőrség, környezet védelme, Kovács Kálmán , állami költség, szerves oldószer, debreceni égetőm

hirdetes

Megkezdődött a nyárlőrinci veszélyes hulladék eltávolítása

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A környezetvédelmi tárca célja, hogy a következő hónapokban a hatóságokkal és más tárcákkal együttműködve feltárják: vannak-e még az országban olyan helyek, ahol illegálisan tárolnak hulladékot, esetleg külföldről származó szemetet vagy veszélyes hulladékot - mondta Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára.
Megkezdődött a nyárlőrinci veszélyes hulladék eltávolítása, környezetvédelmi tárca, illegális hulladék, rendőrség, környezet védelme, Kovács Kálmán , állami költség, szerves oldószer, debreceni égetőm

Az államtitkár szakemberek kíséretében helyszínbejárást tartott Nyárlőrincnél azon tanyán, ahol a napokban 60 ezer liter veszélyes hulladékot fedeztek fel a kecskeméti rendőrök. Az eset január 28-án jutott a rendőrség tudomására, a környezetvédelmi hatóság február 2-án elrendelte a veszélyes hulladék eltávolítását, ami kedden meg is kezdődött.
Kovács Kálmán hangoztatta: olyan új eljárási rend kialakítására van szükség, ami az érintett hatóságok és polgári személyek figyelmét az eddigieknél erőteljesebben irányítja a környezet védelmére.

Kovács Kálmán elmondta: a jövőben is azt a gyakorlatot kívánják folytatni, hogy amennyiben a veszélyes hulladék elszállítása haladéktalanul, állami költségen megtörténik, annak behajtásáról utólag gondoskodnak.

hirdetes

A nyárlőrinci veszélyes hulladék eltávolításának és megsemmisítésének pontos költsége még nem ismert, de az első becslések szerint is 10 milliós nagyságrendű. A hasonló esetek megelőzése érdekében egyrészt szorosabb ellenőrzést terveznek, másrészt pedig bűnmegelőzésre helyezik a hangsúlyt - mondta Kovács Kálmán.

A Nyárlőrinc melletti tanyán mintegy 300 hordónyi, azaz 60 ezer liter szerves oldószer tartalmú anyagra bukkantak a rendőrök. A veszélyes hulladék egy soproni felszámolás alatt álló cégtől származik, amit szerződés szerint elszállítottak és megsemmisítettek.

hirdetes

Valójában viszont a debreceni égetőműbe ennek a mennyiségnek csak egy töredéke került, a többit a nyárlőrinci tanya mellett egy gödörbe borították és földdel betakarták. Az ügy két gyanúsítottja már előzetes letartóztatásban van.

Kihallgatásuk megtörtént, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság a napokban dönt arról, hogy fenntartja-e az előzetes letartóztatásukat, vagy szabadlábon védekezhetnek. A szigorított büntetőeljárás szabályai szerint akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

Famkat Egyesület és Alapítvány

Állatvédõ szervezet Magyar Fajtanemesítõ Macskatenyésztõk és Macskavédõk Országos... Tovább

laboda (Atriptex)

a libatopfélék (Chenopodiaceae) család egyik nemzetsége. A kerti l. (A. hortensis) egyéves.... Tovább

Tovább a lexikonra