Megkezdődött a nyárlőrinci veszélyes hulladék eltávolítása, környezetvédelmi tárca, illegális hulladék, rendőrség, környezet védelme, Kovács Kálmán , állami költség, szerves oldószer, debreceni égetőm

hirdetes

Megkezdődött a nyárlőrinci veszélyes hulladék eltávolítása

A környezetvédelmi tárca célja, hogy a következő hónapokban a hatóságokkal és más tárcákkal együttműködve feltárják: vannak-e még az országban olyan helyek, ahol illegálisan tárolnak hulladékot, esetleg külföldről származó szemetet vagy veszélyes hulladékot - mondta Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára.
Megkezdődött a nyárlőrinci veszélyes hulladék eltávolítása, környezetvédelmi tárca, illegális hulladék, rendőrség, környezet védelme, Kovács Kálmán , állami költség, szerves oldószer, debreceni égetőm

Az államtitkár szakemberek kíséretében helyszínbejárást tartott Nyárlőrincnél azon tanyán, ahol a napokban 60 ezer liter veszélyes hulladékot fedeztek fel a kecskeméti rendőrök. Az eset január 28-án jutott a rendőrség tudomására, a környezetvédelmi hatóság február 2-án elrendelte a veszélyes hulladék eltávolítását, ami kedden meg is kezdődött.
Kovács Kálmán hangoztatta: olyan új eljárási rend kialakítására van szükség, ami az érintett hatóságok és polgári személyek figyelmét az eddigieknél erőteljesebben irányítja a környezet védelmére.

Kovács Kálmán elmondta: a jövőben is azt a gyakorlatot kívánják folytatni, hogy amennyiben a veszélyes hulladék elszállítása haladéktalanul, állami költségen megtörténik, annak behajtásáról utólag gondoskodnak.

hirdetes

A nyárlőrinci veszélyes hulladék eltávolításának és megsemmisítésének pontos költsége még nem ismert, de az első becslések szerint is 10 milliós nagyságrendű. A hasonló esetek megelőzése érdekében egyrészt szorosabb ellenőrzést terveznek, másrészt pedig bűnmegelőzésre helyezik a hangsúlyt - mondta Kovács Kálmán.

A Nyárlőrinc melletti tanyán mintegy 300 hordónyi, azaz 60 ezer liter szerves oldószer tartalmú anyagra bukkantak a rendőrök. A veszélyes hulladék egy soproni felszámolás alatt álló cégtől származik, amit szerződés szerint elszállítottak és megsemmisítettek.

hirdetes

Valójában viszont a debreceni égetőműbe ennek a mennyiségnek csak egy töredéke került, a többit a nyárlőrinci tanya mellett egy gödörbe borították és földdel betakarták. Az ügy két gyanúsítottja már előzetes letartóztatásban van.

Kihallgatásuk megtörtént, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság a napokban dönt arról, hogy fenntartja-e az előzetes letartóztatásukat, vagy szabadlábon védekezhetnek. A szigorított büntetőeljárás szabályai szerint akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


korreláció

különböző folyamatok, jelenségek és ezeket leíró mennyiségek közötti összefüggés. A... Tovább

Szentendrei Árvácska Állatvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet Segítséget nyújtunk az utcára került, kóbor, beteg, éhezõ... Tovább

Tovább a lexikonra