Többen megemlítették, hogy az Egyesült Államok is új agrártámogatási politikát vezetett be

EU - Növényvédőszerek

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Magyarország, Nagy-Britannia és Írország tartózkodott a szavazáson Megállapodtak az Európai Unió tagországainak mezőgazdasági miniszterei hétfőn a növényvédőszerek forgalomba hozatalával foglalkozó EU-rendeletről - jelentette be az unió szlovén elnöksége az ülés helyszínén, Luxembourgban.
Magyarország, Nagy-Britannia és Írország tartózkodott a szavazáson
Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a találkozót követően nyilatkozva megerősítette: Magyarország, Nagy-Britannia és Írország tartózkodott a szavazáson. Ezek a tagállamok már a rendelet vitájában korábban is jelezték egyet nem értésüket a rendelkezés számos pontjával. Most mindhárman csatoltak egy nyilatkozatot a szövegtervezethez, amelyben felsorolták saját külön érveiket.
 
Még nem végleges döntésről van szó, mert az uniós miniszteri tanács az Európai Parlamenttel közösen alkotja a rendeletet, amely most kerül az EP elé, majd onnan vissza a miniszterekhez - emelte ki Gráf József.
 
A rendelet szigorítja, egyszerűsíti és az egyes termékekre is kiterjeszti a hatóanyagok engedélyezési rendszerét, és ennek érdekében egy új zónarendszert is bevezet.
 
Utóbbi három részre osztaná az EU-t, és ebből a középsőbe tartozna az Egyesült Királyságtól Romániáig 13 ország. Magyarország ezt továbbra sem fogadja el, azt szeretné, ha legalább négy övezet jönne létre, hogy a különbségek ne legyenek ennyire nagyok az egy zónába tartozó tagállamok között - szögezte le Gráf József.
 
Elmondta: úgy tűnik, hogy az Európai Parlamentben többségi álláspont alakítható ki a zónák számának bővítése mellett.
 
Javított magyar szemmel a korábbi javaslaton az is, hogy kibővült az a lista, amelyen az engedélyezett növényvédőszerek szerepelnek. Magyarországnak mindazonáltal még további javaslatai vannak e kérdésben.
 
Szó volt a találkozón az uniós agrárreformok felülvizsgálatáról is, amelyben az Európai Bizottság reményei szerint még ebben a félévben megállapodásra juthatnak a tagállamok. Gráf József a mostani eszmecsere tapasztalatairól beszámolva elmondta: Brüsszel továbbra is erőlteti a termelés és a támogatások teljes elválasztását, amely egyébként a termékek 90 százalékának esetében már meg is történt. Ezúttal a dohánytermesztés esetében a tagállamok egy csoportja ellenjavaslattal élt, ez ugyanis - Magyarországon is - a termelés jelentős visszaesésével járna.
 
A felülvizsgálat keretében most tárgyalt másik felvetés lényege, hogy a tagállamok a közvetlen támogatások legfeljebb tíz százalékát egy külön borítékba helyezhetik, és ebből külön támogatást nyújthatnak akár a termeléshez kötötten is. Magyarország örül annak, hogy az eredeti javaslathoz képest ilyen típusú változtatásra került sor, de ennek részleteit még ki kell dolgozni - kommentálta Gráf József.
 
Az MTI kérdésére a magyar delegációvezető azt is elmondta, hogy a miniszteri ülésen nem esett szó arról a kelet-európai javaslatról, amelyet az új tagállamok vezetői a múlt heti kormányfői EU-értekezleten vetettek fel, a mezőgazdasági támogatások kiegyenlítését kérve a termelés növelésének érdekében. Olyan felvetésről van szó, amely még mindenki számára új, a tagországoknak még tájékozódniuk kell ahhoz, hogy érdemben tárgyalhassanak róla - vélte Gráf.
 
Franciaország és néhány más tagállam megismételte a luxemburgi találkozón azt a figyelmeztetését is, hogy a Kereskedelmi Világszervezeten (WTO) belül folyó átfogó tárgyalások sikeréhez nem lehet áldozatul dobni az uniós mezőgazdasági politikát. A WTO-egyezmény uniós sürgetői - Dánia, Svédország, Nagy-Britannia - ezzel szemben rugalmasabb uniós agrárálláspontot képviseltek. Többen megemlítették, hogy az Egyesült Államok is új agrártámogatási politikát vezetett be - mondta még el Gráf József.

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

fejhetőség

a tejtermelő képesség kibontakozását befolyásoló egyik legfontosabb tulajdonság,... Tovább

haszonnövények

azok a növények, amelyek az ember számára (élelmezési, ip., esztétikai v. egyéb) értéket... Tovább

Tovább a lexikonra