notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

Növényvédelmi felhívás

ontsz

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Időjárás: Az elmúlt 2 hét időjárása száraz és meleg volt. A napi átlaghőmérsékletek 19 oC körül alakultak. Csapadék 4 mm hullott a tárgyidőszakban.
Növényvédelmi felhívás
Tolna megye2006-09-18 Fenológia:Kukorica: érésNapraforgó: betakarításAlma: 55 mm-es gyümölcsSzőlő: középérésű fajták szüretének kezdete Kártételi veszélyhelyzettel fenyegető károsítók: Szőlőben a lisztharmat és a peronoszpóra kártételi jelentősége a lombozat elöregedésével lecsökkent. A kukoricatáblákon a kukoricabogár imágóinak egyedszáma alacsony. A molyok rajzása általában gyengült. Szex-feromon csapdáink átlagos heti fogása az alábbiak szerint alakult: Lombosfa-fehérmoly: 1 db, Almamoly: 10 db, Keleti gyümölcsmoly: 27 db, Barackmoly: 9 db, Szilvamoly: 52 db, Nyerges szőlőmoly: 0 db, Tarka szőlőmoly: 0 db, Gyapottok-bagolylepke 0 db. Általános növényvédelmi helyzet: Polifág kártevők A mezei pocok létszáma nem változott a pillangósokban. A táblák többségében a fertőzés mértéke gyenge, 1-2 lakott járat/25m2. Az amerikai fehér medvelepke második nemzedékének lárvakártétele gyenge-közepes megyénkben. Kultúrák károsítói A kukorica fejlődésének továbbra is kedvező az időjárás. A kukoricatáblák többségében az amerikai-kukoricabogár imágói jelen vannak, de az egyedszám alacsony, általában 1-2 bogár/tő. A gyapottok-bagolylepke egyedszáma továbbra sem emelkedett, a fertőzöttség alacsony. Élő lárvát ritkán találni a csövekben. A kukoricamoly lárvái által károsított, szártöréses tüneteket mutató tövek aránya átlagosan 2-3%.
Hirdetés
A napraforgó betakarítása nagyrészt befejeződött megyénkben. A terméseredmények 2,5-3 t/ha körül mozognak. Az augusztusi sok csapadék miatt a betakarítás alatt lévő állományokban a gombás betegségek felerősödtek és a még lábon álló táblákban 5-9%-os gyakorisággal fordulnak elő. A cukorrépa állományok jól fejlettek. Az állományokban továbbra is a gyomosodás jelenti a legnagyobb gondot. A gombabetegségek (cerkospóra) fellépése és a levéltetvek egyedszáma kis mértékű. Az almában a betakarítás folyamatos. A lombosfa-fehérmoly rajzása gyenge, az almamoly rajzása közepes. A rendszeres védekezések ellenére, az ültetvények egy részében a betakarításra a molyos almák aránya eléri vagy meghaladja a 12-15%-ot. A szőlő érés fenológiai állapotban van. A szürkepenészes fürtök aránya - a szeptember első felében tapasztalható száraz időjárás miatt - nem emelkedett az elmúlt két hétben, a fertőzöttség mértéke közepes, 8-15% körüli. A tarka szőlőmoly és a nyerges szőlőmoly rajzása leállt. A korai fajták (Rizlingszilváni, Oportó, Irsai Olivér) szedését nagyrészt befejezték. A termésmennyiség a tavalyihoz hasonlóan alakult, a mustfok viszont magasabb volt. A 17-20 mustfokos termések a leggyakoribbak, ami a korai fajtáknál jónak számít. A középérésű fajták (Zweigelt, Kékfrankos) szedését néhányan megkezdték. Itt is kedvezőek a tapasztalatok. A késői érésű fajták (Merlot, Cabernet) számára is nagyon kedvező a jelenlegi száraz, meleg időjárás. A próbaszüretek eredményei szerint a késői fajták már most elérték a 20 mustfokot a szekszárdi borvidéken.
Hirdetés
A gyapottok-bagolylepke rajzása továbbra is gyenge. A szeptember első felében uralkodó száraz periódus sem lendítette fel a populációt a várt mértékben. A Szolgálat fénycsapdája hetente csak 1-2 egyedet fogott az elmúlt időszakban. Szekszárd, 2006. szeptember 18.

Forrás: ontsz

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
448 835
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
448 835
Közösség

73/2008. (VI. 14.) FVM rendelet

Az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultságról szóló 82/2005. (IX. 15.) FVM rendelet... Tovább

életképesség

az élőlények gen. alkalmassága élettevékenységük fenntartása, az alkalmazkodás... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 103

Átlagos értékelés: 4.9